Pretraga

Menza je najbolja stvar na svijetu, ali i ona će vas razočarati: Tri noćne more svakog studenta

A- A+

Jednom kada postanete student, otkrijete mnoge prednosti studentskog života. Između ostalog, i menzu. Teško je zamisliti studiranje bez menze, do te razine da se i x-ice preprodavaju samo zbog toga – pravo odlaska u menzu. Ali da je sve toliko bajno, i nije.

Foto: Tea Ovničević|srednja,hr

Dok još niste student, imate tu neku romantičnu ideju o tome kako je studirati. Mislite da su studentski dani ispunjeni druženjima, upoznavanjima, zaljubljivanjem (!!) i općenito odličnom atmosferom. A onda postanete student i shvatite da je menza vrhunac dana, odnosno odlazak u istu. Znate koliko je uzbudljivo biti student kada je jelo glavni dio dana.

Studentske menze nisu na nekom predobrom glasu, barem ne van studentskih krugova. Jednom kada postanete student, tj. kad dođete do x-ice i napokon se odvažite otići u menzu, shvatite da tu nije ništa toliko pogrešno. Dapače, kada menze ne bi postojale, stvarno bi bilo teško preživjeti mjesec uz mizeran studentski budžet.

A onda, nakon nekog vremena, shvatite da ni u menzama nije sve toliko savršeno. Hoćete li prestati ići u menze zbog toga? Naravno da ne. Ali, hoćete li doživjeti svakakve situacije? To svakako hoćete. Probat ćemo vas pripremiti na ono najgore, ali kada ste student, samo je jedno sigurno – to da ništa nije sigurno.

Izdvojeni članak

Nova pogodnost u menzama velikog studentskog grada: Ručak možete platiti – satom

Predugačak red

Bilo da živite u domu ili ne, možemo se složiti da je teško zamisliti dan na faksu bez menze. Ovdje skidamo kapu svim onim studentima koji su na fakultetima koji nemaju menzu, barem ne negdje u blizini – suosjećamo s vašom boli. Zaista, teško je kada dobijete raspored i shvatite da nemate barem sat vremena za otići na ručak.

Zato je još gore kada i one dane kada imate vremena za pojesti nešto konkretno, a ne usputno nešto iz pekare, napokon uspijete doći do menze, samo da biste vidjeli red koji se proteže do drugog fakulteta. Ne samo što ćete gladni morati stajati barem pola sata u redu, već što nećete moći ni pojesti u miru (žurite na predavanje), a i upitno je hoće li vas išta dobro dočekati.

Hladna hrana

Kad smo već kod hrane, posebno je ružno kada cijeli dan razmišljate o jednom specifičnom jelu, samo da biste doživjeli emocionalni rollercoaster kada vidite to jelo, uspijete ga uzeti, napokon dođete do stola, krenete jesti i shvatite da je sve hladno. Da je u pitanju i najfinije jelo na svijetu, ako je hladno – neće biti dobro.

Nažalost, u menzama se prečesto dogodi da vas upravo to snađe. Otprilike doživite isto razočaranje kao kada u pekari dobijete slanac koji ne samo da je hladan, već je tvrd kao kamen. Samo možda još malo gore, jer to što ste uzeli vam je glavni obrok dana. Na koji ste zaista računali da će vam dati dovoljno energije da preživite sve nedaće koje vas očekuju.

Nema jela koje ste očekivali

A ako hrana nije hladna, onda su velike mogućnosti da je ni nema. Postoji mali milijun tipova menzi, pa onda ako idete na primjer u brzu menzu, znate što možete očekivati. U ostalim menzama zato uvijek igrate na sreću. Neki restorani objave dnevni meni na mrežnim stranicama, no tada razočaranje bude samo još veće.

Zaista, postoji li nešto gore od toga da se napokon dovučete do menze, nakon što ste cijeli dan razmišljali o jednom jelu, samo da biste vidjeli da tog jela nema? Ne. Jedino bi se s time mogao mjeriti pad na nekom baš bitnom ispitu. Ako niste student vjerojatno zvuči kao da je u pitanju pretjerivanje, ali ako jeste… Znate koliko malo treba da vas gurne preko ruba. Nećemo ni spominjati one situacije kada uzmete nešto i onda tek kad krenete jesti shvatite da ste uzeli nešto pogrešno. Unaprijed nam je žao.

Menza je najbolja stvar na svijetu, ali i ona će vas razočarati: Tri noćne more svakog studenta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap