Pretraga

Ministri potvrdili: Od siječnja raste minimalac u državi, a time se povećava i minimalna studentska satnica

A- A+

Od 1. siječnja 2024. godine rast će minimalna plaća u Hrvatskoj, potvrdili su to ovih dana ministri Marin Piletić i Marko Primorac. Budući da je s minimalnom plaćom u državi usklađena i minimalna studentska satnica, to znači da će i ona biti povećana od Nove godine. Za koliko – još nije poznato, tek će se idući tjedan sastati povjerenstvo koje bi trebalo odlučiti o postotku povećanja minimalne plaće.

Foto: srednja.hr/unsplash

U novoj godini ponovno će rasti minimalna plaća u Hrvatskoj, a time će se povećati i minimalna studentska satnica. Naime, ministar rada Marin Piletić najavio je da će se idući tjedan sastati stručno povjerenstvo za praćenje i analizu kretanja minimalne plaće koje će Vladi uputiti konačni prijedlog o iznosu minimalne plaće od Nove godine.

Minimalna plaća će rasti, ali još nije odlučeno za koliko

– Povjerenstvo će se sastati već idući tjedan u Ministarstvu rada i onda ćemo Vladi uputiti i konačni prijedlog. Za sada imamo raspon prijedloga o povećanju minimalca za osam do najviše 27 posto, rekao je Piletić, prenosi HRT.

Da će se minimalna plaća povećavati od Nove godine potvrdio je u četvrtak  i ministar financija Marko Primorac, predstavljajući zastupnicima u Saboru paket poreznih zakonskih izmjena. Istaknuo je to u odgovoru na repliku zastupnika Milana Vrkljana (Pravedna Hrvatska), koji je rekao da ova stranka predlaže podizanje minimalne plaće na 800 eura. Traže i da se ona usklađuje barem dva puta godišnje, a ne jednom kao proteklih nekoliko godina te da se iz proračuna pomažu one gospodarske plaće koje bi dizanjem minimalne plaće bile ugrožene.

– Slažem se s vama u potpunosti, mislim da treba povećavati minimalnu plaću i mi ćemo već od 1. siječnja tu minimalnu plaću povećati ponovno značajno, odgovorio je, među ostalim, Primorac.

Izdvojeni članak
VOX Kolika bi trebala biti minimalna studentska satnica?

Pitali smo mlade kolika bi trebala biti minimalna studentska satnica: ‘Žestoko smo potplaćeni’

Kako se izračunava minimalna studentska satnica?

Valja još jednom pojasniti kako se izračunava minimalna studentska satnica. Naime, Zakonom o obavljanju studentskih poslova propisano je da se računa tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj, sukladno posebnome propisu, podijeli sa 160. Što bi značilo da se studentska satnica povećava automatski nakon što se poveća i minimalna plaća u državi. Trenutno, u 2023. godini, minimalna studentska satnica iznosi 4,38 eura neto u radnim danima te 6,57 eura za dane blagdana i nedjeljom te za noćni rad. Nakon što Vlada donese službenu odluku o povećanju minimalne plaće u državi, ministar obrazovanja, propisuje Zakon, donosi zasebnu odluku o minimalnoj studentskoj satnici za nadolazeću godinu.

Podsjetimo, nedavno smo ovih dana mlade u Zagrebu pitali smatraju li da je trenutna studentska satnica dovoljna te koliko bi ona po njima trebala iznositi.

– Mislim da bi trebala biti barem 5,5 eura baš zato što smo potplaćeni i to žestoko, rekao nam je jedan bivši student, a čitav video na ovu temu možete pogledati u nastavku.

 

Copy link
Powered by Social Snap