Pretraga

Pitali smo mlade kolika bi trebala biti minimalna studentska satnica: ‘Žestoko smo potplaćeni’

A- A+

Stereotip koji nerijetko prati studente je taj da gotovo nikad nemaju novca. To nije samo stereotip, već i stvarnost koja pogađa mnoge mlade ljude. S obzirom na inflaciju, životni troškovi postaju sve veći, i to ne samo u Hrvatskoj, već i diljem svijeta. S tim na umu, pitali smo studente i mlade što misle kolika bi trebala biti minimalna studentska satnica i zašto.

VOX Kolika bi trebala biti minimalna studentska satnica?

Kolika bi trebala biti minimalna studentska satnica? | foto: srednja.hr

Uzmemo li u obzir da je minimalna satnica za studentske poslove 4,38 eura, student, koji bi u idealnom slučaju mogao raditi pet radnih dana po osam sati, na kraju mjeseca imao bi oko 700 eura u džepu. Da se od toga teško može živjeti, reklo nam je i nekoliko studenata i mladih iz Zagreba koje smo pitali upravo to – kolika bi trebala biti minimalna studentska satnica?

Čak i oni koji se tijekom studija zaposle, teško da samo od toga mogu normalno živjeti.  Studenti su zabrinuti zbog činjenice da su cijene svega postale pretjerano visoke, često premašujući njihove financijske mogućnosti. Iako je minimalna studentska satnica neznatno porasla, studenti ističu da je to i dalje nedovoljno kako bi se pokrili visoki troškovi života.

‘Žestoko smo potplaćeni’

Većina mladih svjesna je povećanja cijena i stanja nastalog u zadnje dvije godine, međutim smatraju kako studentska satnica po mnogo čemu nije proporcionalna tom naglom skakanju cijena.

– Mislim da bi trebala biti barem 5,5 eura baš zato što smo potplaćeni i to žestoko, rekao nam je jedan bivši student.

Druga prolaznica smatra da ‘je to ok za današnje standarde i s obzirom kakve su cijene’.

– Naravno, ne mogu svi poslovi biti jednako plaćeni, ali mislim da malo teži fizički poslovi ili rad u trgovini podrazumijevaju veću odgovornost i to bi definitivno trebalo biti više plaćeno, kazala je jedna prolaznica.

Izdvojeni članak

Jesu li studenti uvijek siromašni? Otkrivaju nam koliko mjesečno troše i na što im sve odlazi novac

‘Doslovno sve košta’

Važno je istaknuti i kako ne rade svi studenti za minimalnu satnicu. Neki od naših sugovornika tvrde kako rade i za 5 eura, a jedna djevojka radi i za impresivnih 8 eura po satu.

– Ja radim za 8 eura po satu, ali doslovno sve košta, pogotovo ako imaju neki studenti koji žive sami. Evo, ja živim s roditeljima pa mi i dalje bude teško, a kamoli netko tko živi sam, rekla nam je ta sugovornica.

Kako se uopće računa minimalna studentska satnica?

Prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, minimalna studentska satnica se računa tako što se uzme minimalna bruto plaća u Hrvatskoj i podijeli se sa 160. Minimalna bruto plaća za 2023. godinu u Hrvatskoj iznosi 5.274 kn (700€).

Dakle, uzima se minimalna bruto plaća od 5.274 kuna i dijeli se sa 160 radnih sati mjesečno. Na taj način dolazimo do iznosa minimalne studentske satnice koja iznosi 32,96 kn ili 4,38€.

Naš video o minimalnoj studentskoj satnici pogledajte ispod:

Copy link
Powered by Social Snap