Pretraga

Na Savi kreće nova akcija darivanja krvi: Darivatelje čekaju pokloni

A- A+

Studentska sekcija dobrovoljnih darivatelja krvi Medicinskog fakulteta u Zagrebu, organizira još jednu akciju darivanja krvi. Akcija će se održati 14. lipnja i to baš na Svjetski dan dobrovoljnih darivatelja.

Foto: Unsplash

Studenti Medicinskog fakulteta u Zagrebu, organiziraju 17. po redu akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Akcija na Svjetski dan dobrovoljnih darivatelja

Akcija će se održati 14. lipnja godine u studentskom domu Stjepan Radić u dvorani Škuc kod prve menze. Riječ je, naime, o posebnoj akciji, jer se tog datuma obilježava i Svjetski dan dobrovoljnih darivatelja.

– Ovu akciju organiziramo u suradnji s Udrugom darivatelja krvi. Povodom toga, očekujte poseban trud i pripremu, nove poklone, pojačanje iz Zavoda za transfuzijsku medicinu Petrova 3, photo kutak i mnogo drugih zabavnih te edukativnih aktivnosti, stoji u obavijesti.

Za sva pitanja i informacije, zainteresirani se mogu javiti na službenom Facebooku ili Instagramu Dobrovoljnih darivatelja krvi Medicinskog fakulteta.

Izdvojeni članak
darivanje krvi

Zašto darivati krv, tko to može i gdje – sve informacije na jednom mjestu!

Tko sve može darovati krv?

Za darovanje krvi, osoba mora biti starija od 18 godina. Tjelesna težina treba biti iznad 55 kilograma, odnosno proporcionalna visini, dok tjelesna temperatura mora iznositi do 37°C, piše na stranicama Zavoda za transfuzijsku medicinu.

Sistolični krvni tlak treba se kretati od 100 do 180 mm Hg, dijastolični 60 do 110 mm Hg, a puls bi trebao biti između 50 i 100 otkucaja u minuti. Razina hemoglobina kod muškaraca treba biti 135 g/L, a kod žena 125 g/L.

Valja napomenuti da muškarci smiju dati krv do četiri puta godišnje s razmakom između darivanja od tri mjeseca, dok žene smiju dati krv do tri puta godišnje s razmakom između darivanja od četiri mjeseca.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap