Pretraga

Nema dvojbe: Iduće četiri godine nema promjene na rektorskoj poziciji

A- A+

Trebali su to biti najdemokratskiji izbori za rektora do sada. Ali neće. Ne, nije procedura izbora rektora Sveučilišta u Rijeci vraćena na staro, već se na natječaj javila samo jedna kandidatkinja – aktualna rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija.

ilustracija: Good Free Photos

Rektorsko žezlo Sveučilišta u Rijeci i iduće će četiri godine ostati u rukama Snježane Prljić-Samaržije. Jer, kako su objavili sa Sveučilišta, na natječaj za izbor novog rektora javila se samo jedna kandidatkinja – aktualna rektorica.

Iako je za kandidaturu trebala predložiti potpise 5 % nastavnika Sveučilišta, svoj potpis za kandidaturu profesorice Prljić-Samaržije dalo je čak 40 % znanstveno-nastavnog osoblja riječkog sveučilišta. Sam postupak izbora bit će proveden 26. veljače na sjednici Senata. Novi mandat trajat će joj do 2025.

Da se na natječaj za izbor rektora javilo više kandidata, bili bi ovo najdemokratskiji izbori za rektora do sada.

Izdvojeni članak
predavanje, studenti

Kreću izbori za rektora prema pravilima kakva do sada nismo mogli vidjeti u visokom obrazovanju

Naime, iako na svim ostalim sveučilištima o izboru rektora odlučuju isključivo članovi senata tog sveučilišta, riječko sveučilište nedavno je promijenilo izborni sustav. Na izborima u Rijeci stoga je trebao vrijediti institut predizbora koji omogućuje da svi članovi fakultetskih i odjelnih vijeća sudjeluju u izboru rektora. Naime, svaki kandidat svoj bi program trebao predstavljati članovima svih sastavnica, čime bi svi mogli sudjelovati u izborima i iskazati svoj stav koji program i koga preferiraju za rektora Sveučilišta. Između svih kandidata za rektora, svaka bi sastavnica za konačne izbore predložila dvoje koji su dobili najveći broj glasova. Senat bi na kraju mogao birati samo između dvoje koji su dobili najviša rangiranja na svim sastavnicama.

Izdvojeni članak

Otkrivamo plaće rektora i prorektora: Najplaćeniji dobiva preko 30.000 kuna neto

Međutim, kako se na natječaj javila samo jedna kandidatkinja, institut predizbora nema smisla. Međutim, nova-stara rektorica može do 17. veljače održavati predstavljanje svoga programa, odnosno oni su joj predstavljanje, ako želi, dužni omogućiti. Rektorski program za novi mandat profesorica Prljić-Samaržija je nazvala ‘Otvoreno Sveučilište za otvoreni svijet 2.0 – Europsko sveučilište budućnosti’, a napisan je na 40 stranica. Proučite ga ovdje.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap