Pretraga

Novo sveučilište u kadrovskim problemima: Nadamo se da ćemo čim prije moći zaposliti suradnike

A- A+

Sveučilište u Slavonskom Brodu, tek što je osnovano, našlo se u kadrovskim problemima. Trenutno su raspisali natječaj za 15 naslovnih zvanja (bez zasnivanja radnog odnosa), od kojih se 14 odnosi na asistentska mjesta. Privremeni rektor Ivan Samardžić kaže kako se nadaju da će im Ministarstvo čim prije dati suglasnosti i za zapošljavanja, jer će inače morati iz vlastitih sredstava plaćati vanjske suradnike da drže nastavu.

ilustracija: Changbok Ko za Unsplash

Čak 14 asistenata i jednog docenta u nekoliko znanstvenih područja bira novoosnovano Sveučilište u Slavonskom Brodu, vidljivo je iz natječaja koji su obavili u petak. Asistente traže u nekoliko područja: strojarstvu, matematici, anglistici, germanistici, geografiji, računarstvu, biologiji, pedagogiji, kroatistici, povijesti umjetnosti…

Pitali smo ih stoga što će im toliko novih suradnika.

Privremeni rektor Ivan Samardžić ukazuje nam da se radi o naslovnim zvanjima, što znači da s odabranim kandidatima neće zasnivati radni odnos.

– Natječaje koje smo raspisali odnose se na naslovna zvanja. Nismo još dobili koeficijente za zapošljavanje već smo predvidjeli vanjsku suradnju za one koji nam budu potrebni u nastavi, pojašnjava prof. dr. sc. Samardžić.

Doktorandi zainteresirani i za posao…

Ističe kako predavanja moraju izvoditi samo licencirani profesori tj. oni sa znanstveno-nastavnim zvanjima (docenti, izvanredni profesori, redoviti profesori), dok vježbe mogu izvoditi asistenti – stalno zaposleni ili oni u naslovnim zvanjima asistenta.

Izdvojeni članak

Otkriveno tko je žena s grba novog sveučilišta

– Neki od kolega koji su se interesirali da budu izabrani u naslovna zvanja asistenta ili su već doktorirali ili su na putu da doktoriraju, pa vjerujem da će se ako i kada dobijemo suglasnosti za zapošljavanje, zaposliti mnogi od tih naslovnih asistenata, kaže privremeni rektor.

Profesora Samardžića pitali smo i tko će mentorirati toliko asistenata.

– Kako sam već spomenuo, radi se o mladim ljudima koji su većinom ili na doktorskom studiju ili su završili doktorski studij, pa je pitanje mentorstva već riješeno, odgovorio je.

A ti asistenti, zbog izvođenja vježbi, itekako su im potrebni.

– Uputili smo zahtjev/zamolbu MZO-u da nam odobre koeficijente za nova zapošljavanja na tzv. učiteljskim studijima i očekujemo da će u što skorijem vremenu biti odobreni koeficijenti za najmlađe i 9. po redu osnivanja Sveučilište u Slavonskom Brodu. To nam je izuzetno važno ne samo kako bi izbjegli plaćanje vanjske suradnje iz vlastitih sredstava već i kako bi se pripremili za institucionalnu reakreditaciju koja je neophodna za međunarodnu prepoznatljivost Sveučilišta (kako bi se naše diplome mogle nostrificirati u bilo kojoj zemlji), kaže Samardžić.

‘Naši studenti gradit će karijeru i budućnost u RH’

Otkako je 25. lipnja imenovan privremenim rektorom, dodaje, odradili su dosta aktivnosti u proteklih nekoliko mjeseci, ali još je jako puno zadataka koje odrađuju i koje tek moraju započeti.

– Mladi ljudi koji gravitiraju Slavonskom Brodu i koji nemaju mogućnosti studirati u većim centrima (plaćanje smještaja i prehrane, troškovi putovanja, …) mogu studirati kod nas, ostati u svojoj sredini i vjerujemo graditi svoju i našu budućnost u RH. Sveučilište u odnosu na dislocirane studije pružaju puno više fleksibilnosti u pogledu uvođenja novih studijskih programa i donošenja strateški važnih odluka (infrastruktura, studentski standard, suradnja s gospodarstvom, …), zaključuje s pojašnjenjem zašto je potrebno da Slavonski Brod ima vlastito sveučilište.

Novo sveučilište u kadrovskim problemima: Nadamo se da ćemo čim prije moći zaposliti suradnike
Share via
Copy link
Powered by Social Snap