Pretraga

Održan prijemni na zagrebačkoj Medicini: ‘Biologija je bila prelagana, a onda je došlo pitanje o neandertalcima’

A- A+

Danas je održan prijemni ispit na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Sada već tradicionalno, pristupnici su imali tri sata da odgovore na ukupno 120 pitanja iz tri područja – biologije, fizike i kemije. Razgovarali smo s trima pristupnicama koje su s nama podijelile svoje dojmove. Ispit nije bio pretežak, kažu, i sve su stigle riješiti. Neke od njih najviše je mučila kemija, neke pak fizika, no zajednički nazivnik je da je najteže gradivo zadnjeg razreda. Ta informacija uopće ne čudi s obzirom na štrajk prosvjetara, a zatim i zdravstvenu krizu uzrokovanu pandemijom novog koronavirusa koji su znatno obilježili ovu školsku godinu.

Medicinski fakultet / foto: Ivan Klindić / www.ivanklindic.info

Upravo je održan prijemni ispit na Medicini u Zagrebu. Glasi to za jedan od najtežih prijemnih uopće, što ne čudi uzmemo li u obzir činjenicu da se na njemu ispituje gradivo iz čak tri predmeta – biologije, fizike i kemije. Ispit se, kao i svake godine, sastoji od ta tri dijela po 40 pitanja, što ih ukupno čini 120, a za rješavanje su pristupnici imali ukupno 3 sata. Mi smo danas porazgovarali s trima pristupnicama koje su s nama podijelile svoje dojmova s prijemnog, svoja očekivanja te nam ispričale kako su se za taj važan ispit pripremale.

‘Najteži su mi zadaci u kojima treba pronaći pogrešnu tvrdnju’

Luciana, maturantica Prirodoslovne škola Vladimira Preloga u Zagrebu zadovoljna je riješenim ispitom. Tri sata za 120 pitanja za nju je, kaže bilo sasvim dosta, unatoč tome što prepisivanje odgovora na poseban list za odgovore oduzima dosta vremena. Za nju je najteži dio ispita bio onaj vezan za kemiju.

– Biologija se dosta brzo riješi, ali mi se činila teza od prethodnih prijemnih. Ima jednostavnih pitanja, a od gradiva je najviše bilo 1. i 4. razreda. Kemija mi se činila najteža možda zato što je na kraju testa pa je već falilo koncentracije, a i bilo je jako puno organske i ovog zadnjeg gradiva koje nismo baš stigli zbog korone detaljno proći. Računski zadaci bili su mi lagani, a najteži je onaj tip zadatka gdje je potrebno naći netočnu tvrdnju od pet ponuđenih pa moraš svaku provjeriti, ispričala nam je Luciana.

U dijeli o fizici tražilo se, kaže, dobro poznavanje teorije i formula, a kako su joj svi rekli da je upravo to najteže na prijemnom, za fiziku se najviše i pripremala. Na kraju joj, zbog toga, taj dio ispita ispao najlakši.

– Sve u svemu zadovoljna sa, a rezultat će ovisiti koliko sam dobro odabrala između nekih pitanja na kojima sam se dvoumila. Mislim da nije upitno da ću proći i vjerojatno imam petnaestak pogrešaka sveukupno. Upisala sam pripreme baš za medicinu i dosta su mi pomogle oko ovog zadnjeg dijela gradiva koje nismo stigli, kazala nam je Luciana te istaknula kako se najviše pripremala preko Trinomovih skripti.

Medicina ju je, kaže, oduvijek zanimala i znala je još od osnovne škole da će se time baviti u živtou. Na maturi je, uz obvezne predmete, polagala biologiju, kemiju i fiziku, a ocekuje četvorke i petice iz svih ispita državne mature.

‘Očekujem prolaz i upad na faks’

Druga pristupnica s kojom s razgovarali zove se Karla i dolazi iz X. gimnazije Ivana Supeka u Zagrebu. Kada se sve zbroji i oduzme, ispit joj nije bio pretežak, ali se posebno namučila sa fizikom koja je po njenom mišljenju bila najteža. Unatoč tome, sve je stigla riješiti u tri sata vremena.

– Očekujem prolaz i naravno upad na faks, vjerujem da bih trebala postići barem 62% pa ćemo vidjet kako će ispast. Počela sam se intenzivno pripremat tamo negdje krajem drugog mjeseca s time da sam po drugi put izlazila na prijemni, prošle godine sam krenula na pripreme u 11. mjesecu tako da mi je dosta toga ostalo u glavi. Mislim da kada upišeš i uspiješ u onome što želiš da se onda svaka suza, znoj i živčani slom isplati tako da ću se time i voditi, rekla nam je Karla.

Medicina u Zagrebu prvi joj je izbor fakulteta jer, kako ističe, oduvijek se htjela baviti ljudima osobito s djecom, a ljubav prema medicini usadio je tata koji je također doktor. Kad je bila mala, sjeća se, poklonio joj je njen vlastiti stetoskop. Na maturi je uz obvezne predmete pisala, biologiju, kemiju i fiziku.

– Biologiju i kemiju sam ponavljala ove godine kako bi postigla bolji rezultat od lani. Ne znam koja će ocjena biti, ali mislim da ne bi trebalo biti niže od neke srednje trojke, kazala nam je Karla.

Nije se pripremala i ne očekuje prolaz

Ariana, također iz Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, kaže nam da se nije baš pretjerano pripremala pa ni ne očekuje prolaz.

– Imam osjećaj da je ispit bio lakša verzija, pitanja nisu puno odstupala od formula, koje ja nažalost nisam popamtila sve pa mi je time ipak bilo malo teže. Fiziku sam zapravo najviše od svega rješavala, možda ukupno sat i pol vremena. Bio je tu i jedan zadatak iz fizike koji nikako nisam mogla skužiti, kaže nam Ariana.

Dodatno ističe i kako je dio ispita o biologiji bio neobično lagan, po njenom mišljenju, u usporedbi s prijemnim ispitima prošlih godina. Taj je dio ispita riješila za svega 15 minuta, kaže nam, no svejedno ju iznenadilo pitanje o razdoblju kada su živjeli neandertalci.

Ispite su pisali s maskom

Sve tri sugovornice pričaju nam kako su se na ulazu u zgrade gdje su pristupili prijemnom ispitu svi strogo pridržavali epidemioloških mjera. Mjerili su im tako temperaturu, dezinficirali ruke, a učionicama su tijekom pisanja ispita svi nosili zaštitne maske.

– Stvarno su bile izrazite epidemiološke mjere. Pisala sam u Prelogu. Pri ulasku u školu su mjerili temperature svima i dezinficirali ruke, morali smo cijelo vrijeme nositi zaštitnu masku čak i za vrijeme ispita. U učionicama smo bili stvarno 2 metra jedni od drugih, mislim da nas je u prostoriji pisalo 17,18 + dvije osobe koje su nas nadgledale, ispričala nam je Karla.

Medicinski fakultet Zagreb
Share via
Copy link
Powered by Social Snap