Pretraga

Oni stvarno mogu sve: Studiraju, rade, bave se sportom i doprinose znanosti

A- A+

Ako ste se pitali kako se rađaju studentski znanstveni projekti, odgovor je: zahvaljujući proaktivnosti studenata i njihovih mentora. Da su studenti itekako probitačni, sposobni balansirati između obveza, hobija i zabave, ali i doprinositi budućnosti struke još na faksu, dokazuju i naši sugovornici. Ema, Karla i Filip studenti su završnih godina Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije, a s njima smo razgovarali o zanimljivim znanstvenim istraživanjima koja su inicirali i proveli. Trebate li danas malo inspiracije – pročitajte njihovu priču.

fakultet šumarstva i drvne tehnologije

Ema, Karla i Filip studenti su završnih godina Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije koji su nam ispričali o svojim znanstvenim istraživanjima | Foto: Fakultet šumarstva i drvne tehnologije

Filip Vujanić ima 24 godine i student je druge godine diplomskog studija Tehnike tehnologije i menadžment u šumarstvu. Uz faks, radi dva studentska posla: jedan u struci i jedan u sportu kojim se, osim poslovno, bavi i privatno. Trenira dva sporta, judo i orijentacijsko trčanje. Uz sve to, bio je aktivan u Studentskom zboru, a nedavno je i vodio studentski projekt čiji su rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu ‘Energies‘.

Na ideju za projekt došao je u suradnji s kolegom Karlom Pešićem te mentorom doc. dr. sc. Dinkom Vusićem. Željeli su istražiti parametre kvalitete drvne sječke, proizvoda koji nastaje grubim usitnjavanjem drva. Kako bi to ispitali, kroz šest su mjeseci radili na prikupljanju uzoraka na terenu koje su potom laboratorijski analizirali. Projekti kao što je i njihov društvu su potrebni jer povezuju znanost i tržište, teoriju i praksu. No, korisni su i studentima koji ih provode.

– Moja uloga u projektu bila je voditelj projekta. Projekt je proširio moje znanje, dobio sam i bolji uvid u sam proces izrade znanstvenog rada te unaprijedio svoje akademske vještine, ispričao je Filip.

karlo pešić

Filip je proveo istraživanje koje je objavljeno u švicarskom znanstvenom časopisu | Foto: Fakultet šumarstva i drvne tehnologije

Njegova kolegica s faksa, Karla Kudoić, koja je i sama nedavno bila voditeljica zanimljivog studentskog projekta, dodala je vlastito iskustvo. Karla ima 22 godine i trenutno je na prvoj godini diplomskog studija, smjer Uzgajanje i uređivanje šuma s lovnim gospodarenjem. Taj je studij za nju idealan odabir, budući da sve svoje slobodno vrijeme provodi u prirodi. Karla se, naime, bavi lovom, a u tome vidi i svoju buduću karijeru.

Do ideja za projekte studenti dolaze i na praksi

Nedavno je, s kolegama Deanom, Ivanom, Igorom, Matijom i Mateom došla na ideju projekta u kojem se istražila visinska rasprostranjenost krpelja koji prenose po život opasnu lajmsku boreliozu u šumama Hrvatske.

– Do ideje za provođenje projekta došli smo svakodnevno se susrećući s krpeljima na terenu, koji prenose virus te predstavljaju po život opasan medicinski problem širom svijeta, rekla je Karla.

Zoonoze, bolesti koje prenose životinje u koje spada i lajmska borelioza, šire se prelazeći s ljudi na životinje i obrnuto, slično kao i aktualni COVID-19. Oni koji se putem krpelja zaraze lajmskom boreliozom u početku primijete osip i slabost koja može trajati tjednima. No, ozbiljniji simptomi mogu se razviti i godinama poslije – to su neurološki i problemi sa srcem, pa čak i artritis. U najvećoj opasnosti od zaraze su svi koji borave blizu mjesta gdje krpelji žive, a to su šume.

fakultet šumarstva i drvne tehnologije

Karlin tim u provedbi projekta | Foto: Fakultet šumarstva i drvne tehnologije

Karla i njeni kolege odlučili su doprinijeti rješavanju ovog problema na svoj način. Kao budući magistri inženjeri šumarstva, bili su u savršenoj prilici istražiti populaciju krpelja, a faks im je u tome pružio veliku podršku i pomoć.

– Iznimna mi je čast bila sudjelovati u ovako uspješnom projektu. Još jednom želim zahvaliti doc.dr.sc. Marku Vucelji na potpori i uloženom trudu. Svako sudjelovanje u ovakvim znanstvenim projektima proširuje nam vidike, oplemenjuje nas znanjem i daje nam uvid u naše sposobnosti i interese, poručila je Karla.

Izdvojeni članak

Evo zašto bi vam Šumarski fakultet trebao biti prvi izbor

Praksa na Velebitu među najboljim iskustvima

Kao najbolje iskustvo s faksa ipak je izdvojila stručnu praksu u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, a njene dojmove je potvrdila i naša treća sugovornica, Ema Kovačević. Ema je studentica druge godine diplomskog studija Urbano šumarstvo, zaštita prirode i okoliša.

– Ljubitelji prirode kakvi jesmo, imali smo priliku tri tjedna svakodnevno boraviti na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit kojeg mi je osobno teško opisati riječima, možda slikovito scenama iz filma Moje pjesme, moji snovi. Svojim smo radom tamo, doprinijeli terenskim istraživanjima naših profesora te radili sa zaposlenicima Javne ustanove NP Sjeverni Velebit, a ujedno smo dobili i uvid u relevantnu problematiku zaštite prirode i okoliša, ispričala je.

ema kovačević

Ema kaže da je projekt kojeg su proveli značajno doprinio njenom obrazovanju | Foto: Oton Kovačević, Studio Kadar

Ema je i sama primjer toga kako studenti mogu sve. Bila je dugogodišnja je članica Vokalnog ansambla Brevis iz svog rodnog Osijeka (u koji se, kaže, želi i vratiti), a okušala se i u speleologiji u Planinarskom društvu Sveučilišta – Velebit. Gaji i veliku strast prema putovanjima. Rekla nam je kako vjeruje da će joj studiranje na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije i drugi životni odabiri omogućiti daljnje istraživanje nepoznatih krajeva.

Projektom naučila da voli to što radi

Pronašla je vremena i za sudjelovanje u istraživanju u kojim se proučila dinamika pohrane ugljika u stablima hrasta kitnjaka, tlu i listincu na području park-šume Maksimir. Ema nam je ispričala da je njen kolega i voditelj projekta, Tonko Megyery, do ideje došao nakon što je pročitao rad slične tematike. Uključio je Emu, a potom, u jeku redovitih predavanja i studentskih obveza, i kolegicu Zrinku Šolu, a mentori su im pomogli da cijela priča postane stvarnost.

– Ovaj projekt je značajno doprinio mom studiju, najvećim dijelom zbog sudjelovanja u terenskim i laboratorijskim istraživanjima, uz veliku razinu autonomnosti koju su nam mentori dali u vidu organizacije, terenskih izlazaka i provođenja uzorkovanja. Time smo dobili priliku učiti na vlastitim greškama, isto kao i uvidjeti kako funkcioniramo kao tim, ali i kao individualni članovi. Ovim projektom puno sam naučila o sebi, ponajprije da volim to što radim, ispričala je Ema.

fakultet šumarstva i drvne tehnologije

Emini kolege u provedbi istraživanja | Foto: Fakultet šumarstva i drvne tehnologije

Ona se, zahvaljujući vlastitoj proaktivnosti i mogućnostima koje joj je ponudio fakultet, zaljubila u svoj budući posao, a svoju karijeru može zamisliti u području arborikulture. Za to je djelomično zaslužan i doc. dr. sc. Vinko Paulić koji vodi kolegij iz tog područja. O njoj je pisala u svom završnom i diplomskom radu koji će postati segment njihovog istraživačkog projekta.

– Docent Paulić mi je također pomogao prilikom prijave za IAESTE stručnu praksu koju sam imala priliku odraditi na Cipru 2019. godine, a isto tako je i zaslužan za Erasmus+ stručnu praksu u Češkoj za koju se nadam da ću imati priliku odraditi u nadolazećem periodu, ispričala je Ema.

Idealan fakultet za one koji žele ured u prirodi

Osim susretljivih profesora koji motiviranim studentima rado šire vidike, Filip je htio istaknuti još jednu veliku prednost svog fakulteta, a to je puno terenske nastave. Zbog terenske je nastave, kaže, upoznao šumarstvo u svim dijelovima Hrvatske, ali i u inozemstvu.

– To je značajno jer se pristup šumarstvu uvelike razlikuje na različitim geografskim područjima, objasnio je, a dopunila ga je i Karla.

– Stručna praksa i pregršt terenske nastave nama studentima puno znači za razumijevanje i shvaćanje materije. Idealno za osobe koje vide svoj ured u prirodi, dodala je Karla.

filip vujanić

Ema, Karla i Filip su dokazali da su današnji studenti itekako proaktivni | Foto: Fakultet šumarstva i drvne tehnologije

Ema, Karla i Filip su dokazali da su današnji studenti itekako proaktivni, željni znanja i prilika da se ostvare. Sve što im je potrebno je Fakultet koji će im u tome biti podrška. Naši sugovornici su to pronašli u profesorima svog fakulteta koji su im rado pomogli u realizaciji projekata, provedbi završnih i diplomskih radova, i kroz omogućavanje prilike za putovanja kroz Erasmus, stručnu praksu i terensku nastavu.

Za koga je Fakultet šumarstva i drvne tehnologije?

Fakultet šumarstva i drvne tehnologije nudi mogućnost studiranja na tri studija: Šumarstvo, Drvna tehnologija te Urbano šumarstvo, zaštita prirode i okoliša. Dvoumite li se još uvijek, a ljubitelj ste prirode, strastveni oko njenog očuvanja i zaštite, volite putovati i tražite fakultet čiji će vas profesori poticati da se ostvarite, ovo bi mogao biti fakultet za vas.

Naposljetku, osim svih koristi koje su naši sugovornici istaknuli, o njima najglasnije govori činjenica da nam je sve troje reklo kako svoju budućnost vide unutar svoje struke, u koju su se kroz studij zaljubili.

Detalje o studiranju na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije pronađite na njihovoj web stranici.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije

Oni stvarno mogu sve: Studiraju, rade, bave se sportom i doprinose znanosti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap