Pretraga

Prestižna organizacija objavila novu ljestvicu kvalitete: Splitsko sveučilište još jednom je uvjerljivo prešišalo zagrebačko

A- A+

Sveučilište u Splitu još jednom je potvrdilo svoj status najkvalitetnijeg u državi. Organizacija Times Higher Education, koja vodi jednu od najznačajnijih svjetskih ranking lista sveučilišta, ovoga je puta rangirala sveučilišta u Novoj Europi, odnosno 13 zemalja koje su u Europsku uniju ušle nakon 2004. Sveučilište u Splitu na toj je ljestvici zauzelo visoku osmu poziciju, dok je najveće u Hrvatskoj, zagrebačko, tek između 31 i 40 mjesta.

Kampus u Splitu|foto: http://www.unist.hr/

Ukupno 53 sveučilišta iz zemalja koje su u EU ušle nakon 2004. rangirano je na najnovijoj ljestvici organizacije Times Higher Education (THE). Metodologija koja se koristila ista je ona koja se koristi prilikom rangiranja na THE svjetskoj ljestvici. Ocjenjuje se pritom kvaliteta nastave, istraživački rad, citiranost, suradnja s industrijom i internacionalna suradnja. Prvo mjesto zauzelo je Sveučilište u Tartu iz Estonije, a drugo ciparsko Tehnološko sveučilište.

Izdvojeni članak

Jedan od naših najcitiranijih znanstvenika Igor Rudan objasnio zašto je splitsko Sveučilište preteklo zagrebačko

Od hrvatskih sveučilišta na ljestvici su se našla dva, a splitsko je osmim mjestom još jednom potvrdilo status najkvalitetnijeg u državi. Priznanje je ovih dana dodijeljeno upravi Sveučilišta na čelu s rektorom Šimunom Anđelinovićem na konferenciji THE Research Excellence: New Europe Summit u Olomoucu, u Češkoj.

– Posebna mi je čast i zadovoljstvo da se splitsko sveučilište našlo u društvu najboljih sveučilišta Nove Europe. Na svečanosti povodom objavljivanja rezultata upoznati smo s kompleksnim sustavom evaluacije koja uzima u obzir izvrsnost u nastavi, znanosti, suradnji s gospodarstvom i razrađenim kriterijima internacionalizacije te procjeni utjecaja sveučilišta na regiju i globalni sustav svjetskog znanja. Tim više je ovaj naš rezultat iznimno značajan za cijelu hrvatsku znanost i visoko obrazovanje jer ne samo što se povećava vidljivost i znanstvena izvrsnost, već se i ukazuje da ne postoje neki lokalni kriteriji izvrsnosti, već samo međunarodni. Ovo je uspjeh svih naših uposlenika, a isto tako i rezultat napornog rada uprave da se objedine svi ovi napori te da se strateškim upravljanjem ubrza razvoj našeg Sveučilišta, poručio je Anđelinović.

Podsjetimo, i na svjetskoj THE ljestvici, splitsko sveučilište bilo je najbolje rangirano hrvatsko sveučilište, kao i na U.S. News & News Report ljestvici globalnih sveučilišta iz prosinca prošle godine. Kao i u te dvije prilike, Sveučilište u Zagrebu i na novoj je Timesovoj ljestvici podbacilo. Dok je splitsko, dakle, bilo osmo, od 53 sveučilišta zagrebačko se našlo tek između 31 i 40 mjesta.

Na listi su se našle institucije iz 12 od 13 zemalja koje su nakon 2004. ušle u EU, a nema niti jedne institucije iz Malte. Najviše sveučilišta je iz Češke, njih 13, zatim 12 iz Poljske, sedam iz Mađarske i pet iz Rumunjske.

Prestižna organizacija objavila novu ljestvicu kvalitete: Splitsko sveučilište još jednom je uvjerljivo prešišalo zagrebačko
Share via
Copy link
Powered by Social Snap