Pretraga

Radnici trgovine u SD Stjepan Radić zbog straha zatvorili vrata Konzumu

A- A+

U sklopu SD Stjepan Radić na Savi studenti na raspolaganju imaju, između ostaloga, trgovinu i kiosk. Smješteni su točno uz ulaz u prvu liniju menze te je zaposleno 11 radnika. Međutim, cijene artikala u tim prodavaonicima više su u odnosu na velike trgovačke lance čije se poslovnice konstantno otvaraju po zagrebačkim kvartovima. Nedavno se po domu na Savi proširila priča o tome da će isti prostor preuzeti Konzum, stoga smo točnost te informacije provjerili sa sanacijskim upraviteljem Studentskog centra Pejom Pavlovićem te doznali hoće li uskoro studenti imati bolju ponudu po povoljnijim cijenama.

Foto: srednja.hr

Studenti koji dobiju pravo na smještaj u SD Stjepan Radić, na raspolaganju imaju brojne prostorije koje se nalaze u sklopu savskog kompleksa. Uz menze, kino dvorane ili fitness centar, nalaze se trgovina i kiosk. Međutim, mnogi stanari doma tuže se na mali asortiman kao i visoke cijene. U razgovoru sa sanacijskim upraviteljem zagrebačkog Studentskog centra Pejom Pavlovićem doznali smo zašto su trgovina i kiosk skuplji od drugih prodavaonica koje niču po zagrebačkim kvartovima. Također nam je objasnio zbog čega je za sada odluka o iznajmljivanju prostora Konzumu u stanju stagnacije.

Radno vrijeme trgovine

Radnim danima trgovina je otvorena od 07:00 do 21:00. Subotom radi od 08:00 – 21:00, a nedjeljom od 08:00 do 13:00 sati.

Nije problem samo u cijenama

Student Frane duže vrijeme živi u SD Stjepan Radić te je primijetio da su kozmetički proizvodi u ‘domskoj trgovini’ dosta skuplji od istih stvari u Konzumu.

– Izbjegavam taj dućan jer bi cijene trebale biti u skladu s imenom trgovine – student!, zaključio je.

Franino nezadovoljstvo oko cijena dijele brojni studenti sa Save kojima je upravo ta trgovina najbliža, ali u istu ne ulaze jer za lošiju ponudu potroše više novca. Matea Ivanda bivša je stanarka doma koja je bila jako razočarana, ne samo cijenama, nego i namirnicama koje su bile u ponudi.

– Sigurno bi za studente bila sretnija varijanta da taj prostor preuzme neki veći trgovački lanac jer bi sadašnja mizerna ponuda pala u zaborav, no sumnjam da će do toga doći jer sam priče o preuzimanju čula i par godina prije, no nikad se nije dogodilo, skeptično je rekla Matea koja je nakon tri godine odlučila ipak dom zamijeniti stanom.

Izdvojeni članak

Knjižnica u domu na Savi: ‘Imamo stručne naslove koji se ne mogu naći drugdje u gradu’

Konzum ne dolazi na Savu zbog toga što su zaposlenici u strahu od privatnika

– Trgovina u sklopu kompleksa na Savi ima skuplje cijene u odnosu na veće trgovačke lance jer nudi manji asortiman i ne može opstati u utrci s tim poslovnim lancima koji dominiraju tržitem, objasnio nam je sanacijski upravitelj.

Nastavio je kako su pregovori oko toga da Konzum preuzme prostor prodavaonice i kioska za sada u stanju mirovanja. Pregovore je počeo bivši ravnatelj SC-a Niko Vidović čiji je plan bio da Konzumom otvori poslovnicu na Savi, ali i zadrži sadašnje djelatnike. Kada je Pavlović zasjeo na ravnateljsku poziciju nastavio je pregovore, ali je od 11 radnika samo jedna djelatnica pristala na to da iz javne ustanove prijeđe kod privatnika, iako bi radili za veće plaće. Kako se bližio rok do kada je Konzum trebao zauzeti prostor, sanacijski upravitelj je zbog zaposlenika zastao s pregovorima, ali ističe da je pitanje trgovine jedan od problema koje svakako planira riješiti.

– Da su radnici pristali, bilo bi lakše studentima koji bi dobili bolju ponudu po nižim cijenama, a zaposlenici bi bili bolje plaćeni. No strah od privatnog poslodavca je učinio svoje, dodao je Pavlović. Također je objasnio da prema Zakonu o javnoj nabavi prilikom iznajmljivanja prostora mora pružiti priliku i drugim lancima, a ne se okrenuti samo prema Konzumu.