Pretraga

Rektor Boras: Državna matura možda uopće ne treba, kvote namjerno držimo većima

A- A+

Nakon jesenskog roka upisa na fakultete, na studijima diljem Hrvatske prazno je ostalo čak 11.251 mjesto. Visoke upisne kvote, komentirao je jučer rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, istaknuvši kako se na jučer održanoj sjednici Rektorskog zbora raspravljalo o tome treba li uopće ubuduće prihvatiti rezultate državne mature za upis na pojedini fakultet.

Rektor Damir Boras | Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Europska noć istraživača održana je u petak, a u toj manifestaciji popularizacije znanosti sudjelovalo je, između ostalih i Sveučilište u Zagrebu. Tako se na događaju pojavio i rektor Sveučilišta Damir Boras, koji je još jednom naglasio da država nedovoljno ulaže u razvoj znanosti i da se ta sredstva moraju povećati.

‘Namjerno držimo kvote malo većima’

Izdvojeni članak
dvorana predavanje

Prazno ostalo 11.251 upisno mjesto: Ovo su najpoželjniji studiji na jesenskom roku

Poznato je kako znatna sredstva iz proračuna sveučilišta dobivaju za sufinanciranje školarina studenata, a s obzirom na demografske (ne)prilike, njih će biti sve manje. Nakon ovogodišnjeg jesenskog roka upisa na fakultetima diljem Hrvatske prazno ostalo 11.251 mjesto, od toga oko tri tisuće na zagrebačkom Sveučilištu.

– Imali smo veće kvote od onoga što se inače upisuje. Namjerno držimo kvote malo većima da bi mogli amortizirati želje mladih da studiraju jedne godine ovdje, jedne tamo. U prosjeku imamo isti broj studenata svake godine, tu nema nikakvih problema, kazao je jučer rektor Boras, prenosi N1.

Boras je ustvrdio i da je problem taj što je ove godine jako puno učenika pao maturu, koja je po njemu indikator srednjoškolskog znanja, a ne test za prolaz na fakultet. Učenik koji položi obavezne predmete možda uopće nije kvalificiran da studira na fakultetu koji traži specifična znanja, dodao je rektor.

Matura nam možda ne treba, ‘ne mogu od jedne na drugu godinu biti takvi drastični razmaci’

Izdvojeni članak

Pogledajte kakav je interes među maturantima vladao za svaki od 900 studijskih smjerova

Umjesto revizije kvota, rektori hrvatskih sveučilišta, čini se, pokušavaju iznaći drugo rješenje za problem neispunjenih mjesta na fakultetima, za njih svakako financijski povoljnije.

Boras je naglasio je da su sveučilišta ‘dobrohotno prihvatila’ rezultate državne mature, te otkrio da se u četvrtak na Rektorskom zboru raspravljalo treba li uopće ubuduće prihvatiti rezultate državne mature za upis na pojedini fakultet. Na konstataciju novinarke da neki fakulteti upravo zato traže dodatne provjere, uzvratio je da ‘onda možda ne treba matura’, informacija je to koju prenosi N1.

– Ne mogu od jedne na drugu godinu biti takvi drastični razmaci. To znači da testovi nisu profesionalno načinjeni. Ako je tri godine bilo jedno, a četvrti najedanput toliki pad, to izaziva znanstvenu sumnju, zaključio je Boras.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap