Pretraga

RIT Croatia dodjeljuje 10 vrijednih stipendija za studij na prestižnom američkom koledžu: Imamo vodič za prijavu

A- A+

RIT Croatia je raspisao natječaj u kojem dijeli 10 stipendija u iznosu do 12.800 eura za studij na tri njihova preddiplomska stručna studija u Zagrebu i Dubrovniku. Sve što trebate je znanje iz engleskog i malo prezentacijskih vještina, a kako bismo vam olakšali prijavu, razgovarali smo s voditeljicom odjela za upise, RIT Croatia, Ivanom Silić. Ivana nam je otkrila detalje o natječaju i podijelila vrijedne savjete svima koji se odluče prijaviti.

RIT Croatia

Natjecanje iz engleskog u kojem RIT Croatia dijeli vrijedne stipendije izvrsna je prilika za sve koje zanimaju studiji koji ih pripremaju za tržište rada | foto: RIT Croatia

Kako bi olakšali svima koje zanimaju njihovi studijski programi, RIT Croatia je raspisao natječaj u kojem dijeli čak 10 vrijednih stipendija. Održat će natjecanje iz engleskog koje će u cijelosti biti online, pa ako niste iz Zagreba, nema prepreke da se ne prijavite. Rok za prijavu je 17. svibanj, a razloga za prijaviti se je puno.

Zašto iskoristiti priliku za studij na RIT Croatia?

Studijski programi ovog koledža izvode se na engleskom jeziku; riječ je o suvremenim američkim studijima koji su usklađeni s potrebama tržišta rada, a izvode se prema visokim standardima američkog sveučilišta Rochester Institute of Technology. Osim toga, studenti RIT Croatia studiraju u međunarodnom okruženju, a po završetku stječu dvije diplome, hrvatsku i američku.

Karijere započinju često još za vrijeme studija, budući da je na RIT Croatia fokus na primjeni i razvoju praktičnih znanja. Uz iskustveno učenje i praktične zadatke i projekte na nastavi, svaki student RIT Croatia sudjeluje u programu stručne prakse koji je oblikovan po uzoru na program Cooperative Education RIT-a (jedan od najstarijih i najraširenijih programa stručne prakse u svijetu).

Tijekom studija, svaki student odradi barem 800 sati prakse (oko pet mjeseci) u području odabranog studija i time stječu vrijedno radno iskustvo. Ured za karijere RIT Croatia pomaže studentima da pronađu željenu stručnu praksu i steknu poslovna iskustva u tvrtkama i industrijama diljem svijeta! Zvuči li vam studij koji brine o kvaliteti znanja, realnom tržišnom iskustvu i karijeri studenata kao dobra prilika, sve što trebate je iskoristiti je.

natjecanje iz engleskog

Tijekom studija svaki student RIT Croatia odradi 800 sati obvezne stručne prakse (oko pet mjeseci) čime stječe važno radno iskustvo | foto: RIT Croatia

– Ako ste ikad pomislili da oko vas nema dovoljno prilika za uspjeh i da su drugi bolje sreće, ovo je prilika da to pokušate promijeniti. Svatko može uspjeti, ali samo ako iskoristi sve prilike, rekla nam je Ivana Silić, voditeljica odjela za upise na RIT Croatia.

Natjecanje iz engleskog na RIT Croatia je namijenjeno maturantima koji se prijavljuju za neki od ova tri stručna preddiplomska studija: Informacijske tehnologije / Web and Mobile Computing koji se izvodi u Dubrovniku i Zagrebu, Međunarodno poslovanje koji se izvodi u Zagrebu te Service Management koji se izvod Dubrovniku.

rit croatia stipendije

RIT Croatia će najboljih deset kandidata nagraditi vrijednim stipendijama – pet po svakom kampusu | Foto: schreenshot s web stranice RIT Croatia

Dodatan motivacijski bonus je i činjenica da će svi kandidati koji u procesu ne ostvare pravo na stipendiju, a zadovolje upisne kriterije, biti razmotreni za financijsku potporu za studij.

Kako izgleda test znanja engleskog jezika?

U prvom krugu natjecanja kandidati će rješavati online test iz engleskog jezika, a najuspješniji će biti pozvani na intervju. Kandidati koji se na intervjuu najviše istaknu, bit će pozvani u zadnju fazu u kojoj će održati prezentaciju na engleskom jeziku pred stručnim žirijem. Zvuči li vam ovo jako zahtjevno, ne brinite. Ivana nam je objasnila kako će sve točno izgledati.

Na testu možete očekivati pitanja iz područja pravopisa, gramatike i poznavanja vokabulara, rekla nam je Ivana. Nije težak, a šansu za intervju dobit će svi kandidati za koje se, na temelju testa, može pretpostaviti da bi mogli lako komunicirati na engleskom jeziku.

– U testnom dijelu natjecanja očekujemo da kandidati pokažu da mogu brzo i točno odgovarati na jezična pitanja. Ovaj test nije opsežan kao test koji bi netko pisao u sklopu upisnog procesa i ne može nam dati točan uvid u razinu znanja, ali može nam biti dobra osnova za odluku o tome koje kandidate ćemo zvati na intervju na engleskom jeziku, rekla je Ivana.

Napravite ovo ako želite rasturiti prezentaciju

Svrha drugog dijela natjecanja je upoznati kandidate koji se prijave, doznali smo od Ivane, a nastavnici koledža će vas u tome voditi pitanjima. To je prilika da puno bolje pokažete svoje znanje engleskog jezika, a sve koji prođu taj krug čeka još samo jedan izazov – prezentacija.

– U drugom dijelu natjecanja, u koje će proći po 10 najboljih kandidata prijavljenih za svaki od naših kampusa, ocjenjujemo način na koji kandidat obradi neku od predloženih tema te na koji način ju iznese žiriju, objasnila je Ivana.
Ivana nam je pojasnila što trebate napraviti ako prezentaciju želite baš rasturiti. Dobro istražite zadanu temu, smisleno ju strukturirajte, pripazite na gramatiku i izražavanje te ju prezentirajte na kreativan i zanimljiv način.

– Kod prezentacije rada ocjenjuju se elementi poput toga koliko je kandidat dobro u ograničenom vremenu istražio temu, koliko jasno može izraziti kompleksne misli, točnost izražavanja na engleskom jeziku, dobra organizacija same prezentacije, struktura, prezentacijske vještine (nešto smo blaži oko toga u online okruženju 😊), kreativnost i originalnost pristupu te naravno – ukupni dojam, razjasnila je voditeljica odjela za upise.

Kakvi kandidati se posebno istaknu?

Oduševe ih kandidati koji su jasni, točno znaju što žele reći, a pri tome su kreativni i dinamični. Budite svoji, rekla je Ivana, ne pokušavajte reći ono što mislite da netko očekuje, nego dajte svoj osvrt na temu. Većina kandidata osjeća manju ili veću tremu pred samu prezentaciju, u tome niste sami, poručila je naša sugovornica. Pozvala je da na to iskustvo gledate kao priliku da na bezbolan način testirate svoje mogućnosti.

– Vjerujte mi, do sada se ništa loše se nikome nije dogodilo na prezentacijama, a kandidati se, u pravilu, nakon prezentacija osjećaju ponosnima na ono što su napravili, istaknula je Ivana.

Treba li vam još malo uvjeravanja, Ivana nam je ispričala kako su svi dosadašnji kandidati s natjecanja otišli s novim, zanimljivim iskustvima, obogaćeni za nova znanja. Nastavnici koji sjede u žiriju vidjeli su stotine prezentacija, a u njima uživaju baš svaki put, rekla je.

RIT Croatia | PR fotografije

Kako se prijaviti?

Često čak i izvrsni kandidati razmišljaju na način ‘Sigurno ima boljih od mene’ pa propuste priliku za stipendiju, tvrdi Ivana, a možda su mogli i pobijediti i osigurati si stipendiju za studij na prestižnom američkom fakultetu.

Ako se ne prijavite, nećete saznati koliko ste dobri. Pokušaj, ne propuštaj, ne odgađaj!, zaključila je Ivana.

Želite li biti među onima koji se ne pitaju ‘Što bi bilo, kad bi bilo?’, provjerite web stranicu na kojoj su sve informacije o natječaju te popunite neobvezujući obrazac prijave kojeg možete pronaći ovdje.

_____________________________________________________________________________
Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i RIT Croatia

Copy link
Powered by Social Snap