Pretraga

SC Zagreb objavio novi pravilnik za studente u domovima: Dvije su glavne izmjene i stupaju na snagu sljedeći tjedan

A- A+

Natječaj za smještaj u studentskim domovima u Zagrebu je zaključen i studenti koji su na njemu ostvarili pravo subvencioniranog stanovanja u domove mogu useliti od 1. rujna. Tada će ih dočekati i neka nova pravila. Studentski centar Zagreb je, naime, objavio novi Pravilnik o domskom redu i uvjetima boravka studenata u studentskim domovima. Glavne izmjene odnose se na probleme koji su se pojavili u jeku epidemije i nakon što su studenti bili naprasno iseljeni iz soba, kako bi u njih uselili građani čiji su domovi stradali u potresu.

Studentski centar u Zagrebu objavio je novi Pravilnik o domskom redu i uvjetima boravka studenata u studentskim domovima. Tim se pravilnikom reguliraju obveze stanara studentskih domova, a glavne izmjene odnose se postupanja stanara u izvanrednim okolnostima. Izmijenjen je i način naplate stanarine koji stupa na snagu već 1. rujna.

Izdvojeni članak

Studenti koji su iseljeni iz doma na Cvjetnom ljuti na SC: ‘Učinjeno je mnogo propusta za koje vjerojatno nitko neće odgovarati’

U izvanrednim okolnostima studenti obvezni poštivati odluke SC-a

O kakvim je konkretno novostima riječ? U ožujku su iz domskih soba u studentskom domu Cvjetno naselje iseljene osobne stvari studenata, a u njihove sobe uselili su građani čiji su domovi stradali u potresu. Studenti su se tada pobunili oko načina preseljenja, ocjenjivši kako je naprasna selidba provedena na neadekvatan način. Niti jedan pravilnik SC-a nije propisivao način postupanja u takvim izvanrednim okolnostima. SC je sada novim pravilnikom obavezao studente da u takvim izvanrednim slučajevima moraju poštivati upute SC-a ili Ministarstva.

– U slučaju više sile i posebnih okolnosti (epidemija, potres, poplava, mobilizacija objekta i sličnih događaja koji se ne mogu predvidjeti i na koje se ne može utjecati) stanari su obvezni prihvatiti i provoditi odluke te postupati prema uputama uprave Studentskog centra u Zagrebu, Ministarstva znanosti i obrazovanja, stožera Civilne zaštite i dr. nadležnih institucija, a prema potrebi i privremeno iseliti, preseliti u drugu sobu ili objekt, stoji u novom članku 12. izmijenjenog pravilnika.

Propisana pravila plaćanja stanarine, uveden depozit

S obzirom na to da se nakon ožujka na fakultetima nastava izvodila uglavnom online putem, dio studenata u potpunosti se iselio iz doma i prije 15. srpnja. Kako su se neki odlučili iseliti i prije isteka tekućeg mjeseca, zbog nejasnih je propisa dolazilo do problema u obračunima stanarine, oko čega se Studentski zbor više puta obraćao SC-u oštrim dopisima.

Izdvojeni članak

Borba Studentskog zbora i SC-a: Bojkot plaćanja stanarine se nastavlja, Zbor se pita gdje ide novac u SC-u

Novim pravilnikom propisano je da će stanari koji u dom usele do 15. u mjesecu plaćati puni iznos stanarine, a oni koji isele do 15. u mjesecu plaćaju polovicu iznosa stanarine. Studenti koji usele nakon 16. u mjesecu plaćaju polovinu stanarine, a oni koji isele nakon 16. plaćaju puni iznos stanarine. Novost u pravilniku SC-a je i da će se stanarina plaćena prilikom useljenja tretirati kao depozit.

– Prilikom useljenja (tj. potvrde rezervacije), stanar je dužan podmiriti iznos prve mjesečne stanarine koja će se knjižiti kao depozit. Isti će biti iskorišten za nadoknadu štete koju je stanar prouzročio vlastitom krivnjom učinjenu na objektu i opremi studentskog doma ili se uz suglasnost uprave doma može koristiti u svrhu podmirenja zadnje stanarine. Prilikom iseljenja iz studentskog doma, nakon završnog obračuna stanarine, ako postoji preplata, stanaru će se vratiti preplaćeni iznos. Iznos depozita jednak je iznosu mjesečne stanarine kategorije i smještaja na koju je student ostvario pravo, piše u članku 19. novog pravilnika.

Za kršenje novih pravila stroge kazne

Ako student prekrši neka od navedenih novih pravila, dakle u izvanrednim okolnostima ne postupa prema odluci SC-a ili ne poštuje odredbe o načinu plaćanja stanarine prilikom useljenja i iseljenja, bit će kažnjen isključenjem iz doma i gubitkom prava na smještaj u domovima za cijelo vrijeme studiranja, stoji to u članku 37.

Iz SC-a poručuju kako su navedene izmjene donesene kao zaključak dogovora Zajednice studentskih centara RH, a kako bi se ujednačio način naplate stanarine u svim studentskim domovima u Republici Hrvatskoj.

Ostatak pravilnika o domskom redu propisuje druga pravila stanovanja u domovima koja su vrijedila i dosadašnjih godina. Novi pravilnik SC-a Zagreb u cijelosti možete proučiti u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Download [5.92 MB]

SC Zagreb objavio novi pravilnik za studente u domovima: Dvije su glavne izmjene i stupaju na snagu sljedeći tjedan
Share via
Copy link
Powered by Social Snap