Pretraga

Smijenjena je Bandićeva zamjenica: Više ne predstavlja Zagreb u tijelu koje nadzire rektora Borasa

A- A+

Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, Zagreb je predstavljala kao članica Sveučilišnog savjeta više od pola godine nakon što je došlo do smjene gradske vlasti. Prema neslužbenim informacijama, sudjelovala je i u radu Savjeta, iako s Gradom više – de facto – nema veze. Tomislav Tomašević konačno ju je smijenio.

jelena pavičić vukičević

Jelena Pavičić Vukičević | foto: Grad Zagreb

Sveučilišni savjet tijelo je koje nadzire rad zagrebačkog sveučilišta, sveučilišnih tijela i odbora pa i samog rektora. O tom smo tijelu čuli nešto više kada ga je u veljači ove godine svojim dopisom prodrmao resorni ministar Radovan Fuchs, i kada su višesatno sastančili o alarmantnom stanju u kojem se našla akademska zajednica pri našem najvećem sveučilištu.

Bandićeva zamjenica i dalje predstavljala Grad

Saznali smo tada i ta Sveučilišni savjet čini ukupno dvanaest članova, a njih tek polovinu imenuje Senat ispred zagrebačkog sveučilišta; petero redovnih profesora i predstavnika studenata. Ostalih šestoro imenuju različite institucije. Gradovi Zagreb i Varaždin tako imaju svaki po člana, a Hrvatski sabor i Hrvatska gospodarska komora po dva člana.

I upravo tu dolazimo do bizarne priče. Grad Zagreb u tom je tijelu, odlukom iz listopada 2018. godine, predstavljala Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica bivšeg, pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. No, nakon njegove smrti te lokalnih izbora na kojima je pobijedio Tomislav Tomašević, ona nije otišla, već je nastavila svoj mandat koji je i trebao trajati još ovu godinu. Štoviše, kako neslužbeno doznajemo, sudjelovala je u radu Savjeta, iako više de facto ni na koji način u realnosti ne predstavlja gradsku vlast.

U posljednja dva tjedna dvaput smo SMS-om poslali upit bivšoj zamjenici gradonačelnika Bandića. Prvi put 5. siječnja, i drugi put 13. siječnja. Tada smo joj, uz tekstualnu poruku, upit poslali i putem Whatsappa. Tražili smo da nam kaže zašto još uvijek sjedi u Sveučilišnom savjetu kad više nema veze s gradskom vlasti te planira li se povući. Iako je vidjela poruku, nije nam odgovorila.

Izdvojeni članak

Sveučilišni savjet nadzire rektora: Stručnjaci nam objašnjavaju koje su im točno ovlasti

Konačno je razriješena

Kako smo po članku 26. Statuta zagrebačkog sveučilišta zaključili da su gradovi ti koji imenuju svoje predstavnike u Sveučilišni savjet, odlučili smo detaljniju proceduru provjeriti s ovima koji su uključeni u proces – Varaždin i Zagreb. Zagreb smo pitali jesu li pokušali smijeniti Pavičić Vukičević; ako nisu, kada planiraju, a ako jesu gdje je zapeo proces. Posebno smo tu uzeli u obzir da je do smjene zagrebačke gradske vlasti došlo još u lipnju prošle godine. Upit smo poslali i Varaždinu; njih smo pak pitali može li Grad sam, sigurno, razriješiti postojeće i imenovati nove predstavnike u Savjetu.

Iz Varaždina su nam odgovorili za dva dana, i potvrdili ono što smo i sami mislili. Grad može razriješiti imenovanog člana, i na njegovo mjesto, do završetka tog istog mandata, imenovati zamjenu. To su, uostalom, već učinili, te imenovali Ivana Obadića do završetka mandatnog razdoblja prethodnog člana, koji završava ove godine. Iz Zagreba su nam odgovorili danas u poslijepodnevnim satima. Kažu da je u petak, 14. siječnja gradonačelnik Tomislav Tomašević razriješio Jelenu Pavičić Vukičević, te istom odlukom imenovao svoju zamjenicu Danijelu Dolenec. Sve su to učinili sukladno, kažu, Statutu zagrebačkog sveučilišta te obavijestili Senat i Savjet o razrješenju jedne predstavnice i imenovanju druge.

jelena pavičić vukičević
Share via
Copy link
Powered by Social Snap