Pretraga

Stipendiju za niži socio-ekonomski status primao i sin HDZ-ovog ministra iz Hercegovine

A- A+

Luka Sesar, sin HDZ-ovog županijskog ministra gospodarstva iz Hercegovine, primao je stipendiju u Hrvatskoj za studente nižeg socio-ekonomskog statusa. Na natječaj se prijavio i stipendiju dobio kao student Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu. Njegov otac, ministar Dario Sesar, na pitanje novinara prvo je negirao da njegov sin prima takvu stipendiju. Nakon toga je promijenio ploču. Uputio je priopćenje u kojem kaže da je za stipendiju saznao nakon razgovora sa sinom. Odmah je, ističe, vratio novac u proračun pa se usput i ispričao cjelokupnoj javnosti.

novac_euri_džeparac

Ilustracija: Unsplash

Prije svega nešto više od mjesec dana regionalni mediji pisali su o bizarnoj situaciji s hrvatskim stipendijama. Otkriveno je tada, podsjetimo kako je Tomislav Kovačević, sin poduzetnika iz Bosne i Hercegovine, inače student na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu dobio stipendiju za studente nižeg socio-ekonomskog statusa. Sam se prijavio na natječaj i prošao.

Državne socio-ekonomske stipendije dodjeljuju se natječajem odvojeno za studente s prebivalištem izvan Hrvatske i odvojeno za studente s prebivalištem u Hrvatskoj. Za članove kućanstva koji imaju prebivalište u Hrvatskoj podaci iz porezne povlače se automatski, dok je za članove izvan RH procedura drugačija – studenti sami unose podatke o prihodima te dostavljaju potvrdu nadležnog tijela o prihodima. Kovačević se na natječaj prijavio kao kandidat s prebivalištem u Hrvatskoj, ali nije prijavio oca kao člana svog kućanstva, niti unio njegov OIB kako bi eventualno samo Ministarstvo preuzelo podatke. Tako je dobio stipendiju. No nakon što je otkriven morao je vratiti novce, odnosno 1.800 eura koje je dobio tijekom devet mjeseci, a njegov se otac ispričao.

Stipendiju dobio sin ministra

Kako doznaje Nikola Bačić za portal Hercegovina info, sin bosanskohercegovačkog poduzetnika nije bio jedini zanimljivi dobitnik te stipendije. Luka Sesar, student Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, pronađen je na istoj listi dobitnika socio-ekonomske stipendije. Našao se na 319. mjestu, a stipendija iznosi 200 eura mjesečno i dodjeljuje se kroz devet mjeseci.

Radi se inače, piše spomenuti portal, o sinu HDZ-ovog ministra gospodarstva u Županiji Zapadnohercegovačkoj Darija Sesara. Ovo mu je treći mandat, a inače je i dopredsjednik županijske vlade. Novinari portala Hercegovina info portala zovnuli su Sesara starijeg pa ga pitali što misli o tome da mu sin dobiva stipendije za studente nižeg socio-ekonomskog statusa. Prvo je negirao da njegov sin prima takvu stipendiju i spominjao ga kao ‘učenika generacije’. U jednom je trenutku samo okrenuo ploču pa uputio priopćenje.

Izdvojeni članak
euro

Sin poduzetnika iz BiH u Hrvatskoj primao stipendiju za studente nižeg socio-ekonomskog statusa

‘Nisam imao traženu informaciju’

U priopćenju je naveo kako su ga novinari kontaktirali vezano za pitanje socio-ekonomske stipendije. Tek kad je obavio razgovor sa sinom saznao je da se ovaj ipak prijavio na natječaj i dobio stipendiju. Odmah je vratio novac u proračun RH.

– Nisam imao traženu informaciju, pa sam upitao sina i obavio razgovor s njim, na što mi je odgovorio kako se samim upisom na fakultet između studenata otvorila tema prijave za stipendiju, na što se on prijavio i prošao. Provjerom cjelokupne situacije i vrste stipendije došao sam do spoznaje kako se zbog njegovog studiranja i prijave u Republici Hrvatskoj, gdje naravno kao student živi samostalno i nisu na kućnoj listi prijavljeni roditelji i ostali članovi obitelji ostvario je stipendiju u kategoriji slabijeg socio-ekonomskog stanja. Odmah po tom saznanju kontaktirao sam Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i izvršio povrat stipendije (novca) u proračun RH, stoji u priopćenju županijskog ministra Darija Sesara.

Priliku je i iskoristio da se ispriča ‘cjelokupnoj javnosti’ i to, kaže, ‘zbog pogreške koja je dovela do ove situacije’.

– Budući da već izvjesno vrijeme obnašam političke funkcije, članovi moje obitelji s oprezom konzumiraju čak i obična građanska prava, pa i kad se radi o sinu, studentu koji je u srednjoj školi između ostalog bio i među boljim učenicima generacije i pritom nije bio korisnik bilo kakve stipendije. Shvaćajući odgovornost i cijeneći vaše povjerenje osjećao sam obvezu da vam se obratim na ovaj način i još jednom naglasim važnost transparentnosti koja uključuje i priznaje pogreške i ispriku, navodi u priopćenju ministar Sesar, prenosi Hercegovina info.

Copy link
Powered by Social Snap