Za sve studente: Mentalne pripreme prije početka nove akademske godine

Petak nam je uvijek omiljeni dan u tjednu zato što donosi vikend, a vikend = odmor, no ovaj vikend posebno cijenimo, zato što je posljednji vikend prije početka nove akademske godine. Što smo odmarali, odmarali smo…

pixabay.com

Novi početak akademske godine uvijek vežemo uz nova iskustva, nove izazove, nove prilike i općenito, priliku za novi početak. I tako optimistični i svježi ulazimo u novu akademsku godinu, kao da smo u potpunosti zaboravili što sve zaista nosi studentski život te se sjećamo samo dobrih stvari (menza!). Život u zabludi je primamljiv, ali i nezdrav.

Možda ti sada malo zgadim život prije nego što treba, ali moram te podsjetiti na sve što te očekuje u sljedećih devet mjeseci! Sigurna sam da sada u glavi već i sam/a vrtiš sve loše stvari koje te čekaju, ali ne brini. Nije mi namjera totalno te baciti u depresiju, pa čekaj, faks još nije niti počeo. Umjesto toga, napisat ću ti popis stvari koje ti trebaju bilo da si brucoš (ali pogotovo ako si brucoš) ili već iskusni poznavatelj studentskog stila života.

Spremnost na kroničnu neispavanost

U prosjeku, čovjeku treba osam sati sna da bi mogao funkcionirati kako treba. Nekima treba manje, nekima više. Studenti vrlo često nemaju uopće vremena za spavanje, a kamoli osam sati. Koliko god da ti je sna dovoljno, vrlo je vjerojatno da nećeš toliko spavati. Osim možda prvih tjedan dana faksa, prije nego što počnu sva obavezna predavanja, sve zadaće, svi seminari, i sve ostale ljepote koje studiranje donosi.

Slatke radosti studentskog života koje su samo pravi studenti upoznali

Možda bi čak i stizali spavati kad bismo se u potpunosti odrekli društvenog života, ali to nije opcija, pa najčešće samo živimo s podočnjacima i umorom. Vremenom se navikneš na sve pa i na to, pa ti se osam sati sna čini kao potpuni odmor.

Moja topla preporuka je da si ipak ne stavljate jutarnja predavanja, zato što kad vam bude kritično falilo sna, vrlo ćete vjerojatno upravo ta predavanja jednostavno ‘otkazati’. Ili si barem ne stavljajte bitna predavanja tada. A ako ih imate, htjeli ne htjeli, nemojte koristiti izostanke olako, čuvajte ih tamo za kraj semestra kad je vani mrak do 10 ujutro…

Manjak vremena

Iako si se već pripremio/la na odricanje od spavanja, neće ti previše pomoći. Vremena će ti UVIJEK faliti, koliko god se trudio/la sve raditi na vrijeme, a ako nemaš nekakav raspored kojeg se držiš (barem donekle), doživjet ćeš krah već u prva četiri tjedna faksa. Iskren savjet? Rješavaj sve zadatke čim ih dobiješ. Ako zadaću dobiješ u ponedjeljak, napiši ju u ponedjeljak, zato što ćeš ili a) zaboraviti na nju, b) neće ti se dati, i omiljeni c) dobit ćeš u međuvremenu bitniju zadaću, koja pada baš na isti dan.

Odgađanje obaveza je fora, sve dok ne prestane biti fora, a  iz iskustva, to se dogodi vrlo brzo. I inače u životu treba izbjegavati odgađanje, ali pogotovo na faksu. Ne znam to točno opisati, ali na faksu, kao da je sve ubrzano. Ali ono ekstremno ubrzano, toliko da jedan dan si brucoš, a drugi dan si još uvijek brucoš, ali po treći put zato što te i dalje koči onaj jedan predmet s prve godine…

Neodgovorno ponašanje

Možda je bedasto preporučivati bilo kome neodgovorno ponašanje, ali nama studentima, ponekad stvarno treba podsjetnik da još uvijek možemo biti malo neodgovorni. Naravno da sve mora biti u granicama, ali između brige oko polaganja ispita, trošenja novca i na kraju krajeva, studentskog posla (koji ima većina studenata), ponekad nas ponese i zaboravimo da smo mi još uvijek samo studenti.

Stoga, pripremite se na to da ćete tu i tamo doći na predavanja mamurni (ako ne još i pijani) od sinoć, da ćete usred ispitnih rokova izlaziti i opijati se kao što niste cijelu godinu, ali i da ćete neke kolokvije prespavati…

Sve je to za ljude, a pogotovo za nas studente!

Odgovori