Pretraga

Studenti izborili jeftinije obroke u menzi, a borba za zdravstveno osiguranje se nastavlja i dalje

A- A+

Predstavnici Hrvatskog studentskog zbora jučer su dva sata pregovarali s Ministarstvom obrazovanja kako bi se izborili za svoja prava. Imali su više zahtjeva, a uspjeli su postići da MZOS odobri neke od njih. Studentski zbor također je najavio planove za povećanje kvalitete hrane u menzama, kao i nastavljanje borbe za zdravstveno osiguranje bez obzira na godine.

Predstavnici Studentskog zbora

Jučer je u jutarnjim satima u Ministarstvu obrazovanja održan sastanak studentskih predstavnika i predstavnika MZOS-a, na kojem su studenti izašli sa svojim zahtjevima. Nakon dvosatne rasprave uspjeli su se izboriti za neke od prijedloga.

Izdvojeni članak

Studenti o menzi u Požegi: ‘Mi kolače nemamo, a za desert dobijemo jabuku’

Zahtjevi koje je Hrvatski studentski zbor obrazlagao Ministarstvu su sljedeći:

Hrvatski studentski zbor zahtijevao je povećanje mjesečne razine subvencije, vraćanje mjesečnog obračuna subvencije, kao i vraćanje određenog dijela jela po izboru koje studenti najčešće konzumiraju sa subvencije 50 posto na subvenciju 71,24 posto.

Također su tražili više voća i zdrave hrane, kao i uvođenje vode u menze te subvencioniranje mliječnih proizvoda i namirnica bitnih za studentski doručak s 71,24 posto a ne s 50 posto.

Izdvojeni članak

Menzona: Aplikacija za zagrebačke menze

Što su postigli

Tijekom rasprave studenti su se izborili za izglasavanje nekih od prijedloga.

– Dogovoren je dvotjedni obračun razine prava kako bi studenti lakše mogli planirati potrošnju. Osim toga, sedam najkonzumiranijih jela po izboru iz studentske ankete koja su novim pravilnikom bila subvencionirana s 50 posto bit će vraćena na subvenciju od 71,24 posto, kao što će to biti i pet jela koja studenti najviše biraju a nude se za doručak, rekao je član Hrvatskog studentskog zbora Toni Ganjto.

Subvencija je podignuta za bečki odrezak, panirani pileći, cordon bleu, lignje, zagrebački odrezak, ćevape i pureći bečki odrezak te za pet najkonzumiranijih atikala koji se studentima nude za doručak, a sada s većom subvencijom su kroasan, burek sa sirom, cornflakes, omlet i štrukle.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Sve što smo našli u hrani iz menze

‘Više nismo mogli ispregovarati’

Prema riječima jednog od članova HSZ-a Tonija Ganjta, pregovori su bili naporni, studentski predstavnici nisu sasvim zadovoljni, no ovo je najviše što se s Ministarstvom moglo ispregovarati. Znalo se i prije sastanka da se o stvarima koje se tiču financijske strane Pravilnika neće moći pregovarati, stoga je i ovo velik uspjeh.

Koji su sljedeći planovi

– Ovo je tek prva faza, sada ćemo pratiti razvitak na terenu. Uskoro će s radom početi Nacionalno povjerenstvo koje će imenovati ministar, a bavit će se poglavito kvalitetom hrane. Lokalna povjerenstva, koja se sastoje od studenata koji su većinom članovi Studentskog zbora pratit će stanje u menzama i ukazivati na propuste, objasnio je Ganjto.

I dalje borba za zdravstveno osiguranje

Sada se ide u izmjenu Pravilnika, bit će i kratka javna rasprava, a od 1. siječnja  trebao bi se početi primjenjivati novi režim s većim subvencijama na gore spomenute artikle. Iako nam je MZOS rekao kako očekuje da će cijela procedura biti dovršena u 45 dana, Ganjto smatra da će to biti i prije. Kako god bilo,  s novim subvencijama krenut će se sigurno od sljedeće godine, budući da bit dotad studentski centri putem javne nabave trebali moći u menzama  ponuditi sve ono što su studenti ispregovarali.

Podsjetimo, studenti se bune i protiv ograničavanja zdravstvenog osiguranja. Prema riječima predsjednika HSZ-a, jutros su u Ministarstvo zdravlja poslali dopis u kojem traže da im se objasni zašto u osam godina ne ulaze godine mirovanja studenta.