Pretraga

Studenti stručnih studija oštro o Ustavnoj odluci: Stop diskriminaciji nad 70.000 ljudi

A- A+

Dobrodošli u 2016. Ne, nismo totalno skrenuli s uma. Za mnoge je studente zadnjih par mjeseci upravo repriza ili, u nešto modernijem žargonu, teški throwback na tu godinu. Radi se o studentima stručnih studija čija je razina kvalifikacija ponovno dovedena u pitanje. Ustavni je sud, naime, u svojoj odluci s početka ožujka ustanovio kako je zakonodavac tek djelomično ispoštovao ustavnu odluku od prije četiri godine smjestivši i stručne i sveučilišne studije na razinu 6 HKO-a. Sada ih traže da to promjene. Revoltirani opetovano kompromitiranim statusom, studenti stručnih studija ovih su se dana okupili u inicijativu 300=300. Njihova agenda je jasna – stop diskriminaciji koja se vrši nad 70.000 ljudi.

Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru
| Foto: srednja.hr

Početkom ožujka Ustavni je sud donio odluku o ukidanju odredba Zakon o hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Njihova odluka počinje vrijediti prvim danom 2021. godine. Studenti stručnih studija tako su se našli u throwbacku na 2016. godinu, kada se dogodilo otprilike isto. Rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras Ustavnom se sudu, i tada i sada, potužio kako sveučilišni i stručni studiji po ishodima učenja ne smiju biti na istoj, šestoj razini HKO-a. Ustavni je sud oba puta tu njegovu pritužbu prihvatio.

Ustavni sud smatra da novi Zakon nije u skladu s Ustavom

– Osporeno zakonsko rješenje nesuglasno je s člankom 14. stavkom 1. u vezi s člankom 65. stavkom 1. Ustava (diskriminacija po naobrazbi) jer su bez objektivnog i razumnog opravdanja kvalifikacije stečene završetkom stručnih i sveučilišnih studija smještene na istu razinu HKO-a, piše dalje u ocjeni Ustavnog suda.

Studenti se okupili u inicijativu 300=300

Inicijativa 300=300 počela se okupljati potkraj prošlog tjedna, a do danas već broji preko 4 tisuće članova. Radi se o uglavnom studentima stručnih studija koji su se okupili s ciljem borbe protiv diskriminacije.

– Kao što smo to i do sada već nekoliko puta istaknuli, glavni cilj ove naše inicijative 300=300 je taj da želimo spriječiti ovu diskriminaciju koja se vrši nad 70.000 ljudi. To želimo ostvariti pritiskom na sve nadležne institucije, ali i organizacije koje su dopustile da do ovoga dođe, koje nisu na vrijeme pripremile kvalitetna rješenja koja bi zaustavila nekoliko pojedinaca da doslovno drmaju Ustavom i ukidajući Zakon vrše nepravdu nad velikim brojem ljudi. Da se više nikada ne ponovi, navode u grupi.

Osim glavnog cilja, studenti okupljeni u inicijativu postavljaju nekoliko, kako ih zovu, specifičnih-dodatnih ciljeva.

  • Transparentnost svih državnih institucija i (studentskih) organizacija koje se, naročito zadnjih dana (vrlo zanimljivo) doslovno kunu u to da su na našoj strani i da su svjesni ovog problema
  • Želimo uključenost u rad Povjerenstva koje donosi Nacrt rješenja kojim se planira ova diskriminacija spriječiti. Nemojmo zaboraviti da je trenutnu Zakon donesen 2018. godine, a u izradi Zakona su sudjelovali pravnici koji očito nisu znali/mogli/željeli predvidjeti ovu situaciju danas – tko će snositi odgovornost za ovo?
  • Želimo jednakost svih studenata ovisno o ostvarenju njihovih ECTS bodova i to ništa više nego što je to isto Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i odredio

Ne žele da stranke na njima skupljaju političke poene

Uz ciljeve, navode i kako se neće dati ‘ispolitizirati’ na putu njihova ostvarenja svojih i općenito u onome što rade.

– To znači jedno veliko NE bilo kojoj političkoj opciji koja planirati skupljati poene na naš račun – ovo je jasan stav i jedini ispravan način, istaknuto je u pisanoj objavi.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap