Pretraga

Je li se situacija u domovima poboljšala nakon dolaska novih članova domskih odbora? ‘Mislim da bi se trebali aktivirati’

A- A+

Teško je zamisliti studentski život bez studentskih domova. Čak i da ne živite u domu, ne možete ga izbjeći. Tamo se nalaze menze koje rade tijekom vikenda, kao i većina studentskih aktivnosti. No, jesu li domovi i dalje centar studentskog života i tko je uopće odgovoran za to?

Domski odbori u četiri studentska doma su oni koji bi trebali brinuti o studentskim aktivnostima i uvijek djelovati u interesu njihovih stanara, no vidjeli smo u posljednjih nekoliko godina da to često nije slučaj. Studenti se bune i žale, a domski odbor ne poduzima nešto.

Ipak, prije nekoliko mjeseci je došlo do promjene. Raspisan je natječaj za izbor članova domskog odbora, a na natječaj su se mogli javiti svi studenti stanari domova. Nakon prijave, Povjerenstvo za provedbu intervjua s kandidatima za studentske odbore je obavilo razgovor sa svim kandidatima kako bi izabrali potrebnih sedam članova.

Je li se situacija promijenila otkako su izabrani novi članovi? Na Facebook stranicama su se najavljivale velike promjene, pa smo razgovarali s nekoliko studenata stanara, koji su nam rekli koliko se njihov život promijenio, ili nije.

Izdvojeni članak

Izabran novi domski odbor u studentskom domu: Otkrili nam koje će probleme prvo rješavati

Partyji u domu

– Ovo mi je druga godina u domu Cvjetno naselje. Primijetila sam razliku dolaskom novog domskog odbora jer se napokon imamo kome obratiti pored uprave doma, imamo nekoga iz “naših redova”. Isto tako dobili smo online rezervacije termina praonice što uvelike olakšava sve… Vidim da planiraju i neki party u domu tako da od mene veeeeliki plus. Mislim da odbori mogu puno toga pokrenuti, ovaj naš ide dobrim putem. Jedino što tražim od njih je da dignu malo život u našem domu, samo to, objasnila nam je Lucija s Građevinskog.

Neke promjene su se ipak dogodile, barem na Cvjetnome. Kakva je situacija u susjednom domu Ante Starčević, poznatom i kao Šara?

– Ovo mi je druga godina u domu Ante Starčević. Iako sam u globalu zadovoljna domskim životom, ima stvari na kojima bi se dalo raditi. Na primjer, problemi s Internetom su dosta česti i kuhinje su daleko od idealnog stanja. Također, bilo bi super kad bi dnevni boravak bio bolje opremljen da se tamo zapravo može družiti, sad je atmosfera gotovo sterilna. Znam da se dosta ljudi tuži i na radno vrijeme teretane. Nisam sigurna koliko su domski odbori angažirani i kolikog utjecaja imaju na donošenje odluka i poticanje poboljšanja, ali čini mi da u ove dvije godine čini nije bilo značajnih promjena, sve je ostalo kako je i bilo, rekla nam je Valentina (21) s Filozofskog.

‘Mislim da bi se trebali aktivirati’

Za velike promjene ipak treba više vremena, ali ni do sada nisu vidljive neke veće promjene. Štoviše, razgovarajući sa studentima, većina ih nije znala niti kako se biraju članovi domskog odbora, a dio nije niti znao da postoje domski odbori.

– U domu sam od prve godine, prvo sam bila na Savi, a sada sam u Cvjetnom. Cvjetno ima daleko bolje uvjete za život, no manje se osjeti zajedništvo koje je na Savi bilo jako izraženo. Iskreno, nisam ni znala da postoji domski odbor. Ali moj život je i dalje isti kao prije pa pretpostavljam da je to odgovor na pitanje jesu li nešto konkretno napravili… Imala sam dojam da se stvari spontano organiziraju, a ne da postoji tijelo koje to nadgleda. Mislim da bi se trebali aktivirati i možda dati do znanja studentima poput mene da mogu mijenjati svoje uvjete života, zaključila je naša Marija s Cvjetnog.