Pretraga

Tražite studij koji će obuhvatiti sve u čemu ste dobri? O ovoj opciji možda niste razmišljali

A- A+

Naš budući studij mora zadovoljiti puno kriterija. Mora nas zanimati, želimo steći kvalifikacije za posao s kojim ćemo imati sigurnu budućnost, ali najvažnije, želimo studirati nešto u čemu smo dobri. Volite li biologiju, kemiju, matematiku ili druge prirodne predmete, ali i informatiku i komunikacije, ekonomiju… i tražite studij koji će obuhvatiti sve u čemu ste dobri, ovo je tekst za vas. Možda o tome niste prije razmišljali, no upišete li studij poljoprivrede, moći ćete se baviti svime što vam leži. Pregledali smo program studija Poljoprivreda koji se izvodi na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima (VGUK) i uvjerili se da je to doista tako.

Tražite studij koji će obuhvatiti sve u čemu ste dobri? Poljoprivreda može biti odličan izbor, a objasnili smo zašto | Foto: Pexels

Zašto je, dakle, poljoprivreda, ili vam bolje zvuči agronomija, sjajan izbor za sve kojima leže prirodni predmeti, a zanimaju ih i druga područja, pitate se? Za početak, poljoprivreda se dramatično promijenila. Ljudi koji su se njome bavili prije samo 50 godina danas ju ne bi prepoznali. Ovaj je sektor danas multidisciplinaran, a odlučite li se njime baviti, očekujte karijeru s kojom ćete kombinirati znanja iz biologije, matematike, informatike i kemije, ekonomije, ekologije i biznisa. Koristit ćete ta znanja kako biste rješavali neka od najvažnijih pitanja današnjice, kao što su, primjerice, sigurnost hrane ili onečišćenje i zaštita tla i okoliša.

Nove tehnologije uvele su revoluciju u poljoprivrednu proizvodnju. Kao budući stručnjaci za poljoprivrednu proizvodnju pitat ćete se, primjerice, kako unaprijediti proizvodnju hrane koristeći robote ili dronove, može li se umjetna inteligencija koristiti u analizi proizvoda… Digitalna poljoprivreda je budućnost, a upišete li ovaj studij, ulazite u STEM područje uzbudljivih promjena i inovacija.

Suvremenim agronomima znanja iz prirodnih predmeta svakodnevno trebaju, ali to ne znači da svi rade u laboratorijima. Sa stečenim znanjima i vještinama možete raditi u prirodi, na farmama i poljoprivrednim gospodarstvima, kao istraživač koji proučava, primjerice, kako poboljšati kvalitetu usjeva ili stvoriti novi način zaštite usjeva od štetnika, no možete se usmjeriti više na upravljanje procesima u poljoprivredi, na tržište poljoprivrednih proizvoda i repromaterijala ili na široko područje ruralnog razvoja pa i ruralnog turizma. Pred vama je bezbroj mogućnosti.

Izdvojeni članak
VGUK

Provela sam dan na studiju nadomak Zagreba koji obrazuje menadžere, biljne znanstvenike i ljubitelje životinja: Čula sam se s njima dvije godine kasnije

Kako izgleda studij poljoprivrede na VGUK?

Program preddiplomskog stručnog studija Poljoprivreda kojeg izvodi Visoko gospodarsko učilište u Križevcima odlično oslikava širinu mogućnosti koju imate s tim studijem. Posebnost VGUK-a je što svi studenti slušaju zajedničku prvu godinu na kojoj usvajaju temeljna znanja za područje poljoprivrede kroz predmete kao što su botanika, primijenjena kemija, poljoprivredna ekologija i agroklimatologija, ruralna sociologija, pedologija, osnove poljoprivredne proizvodnje te poljoprivrednog strojarstva, ali i komunikacijske vještine, informatika, strani jezik, poljoprivredna ekonomika.

Osim temeljnih znanja koja ih uvode u širinu ovog područja, prva godina studija daje studentima priliku da odaberu u kojem smjeru se žele dalje razvijati te na drugoj godini studija mogu upisati jedan od smjerova: Bilinogojstvo, Zootehnika ili Menadžment u poljoprivredi. Osim toga, vrlo veliki broj izbornih predmeta omogućava vam da studij još više prilagodite svojim željama i interesima.

VGUK

Odlučite li se za VGUK, upoznat ćete širinu mogućnosti koje nudi karijera u agronomiji | Foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

Stručni studij znači puno prakse

Budući da je riječ o stručnom studiju, studenti imaju puno prakse kroz koju produbljuju i nadograđuju teoretska znanja te stječu praktična znanja i vještine nužne za uspješno bavljenje svojom budućom strukom. Danas mnogi sveučilišni studiji naglašavaju važnost stručne prakse, no na VGUK stručna praksa je oduvijek bila važan dio studijskog programa i zajedno s vježbama čini čak 60% studijskog programa. Stručna praksa i vježbe odvijaju se tijekom cijelog studija u odlično opremljenim laboratorijima i praktikumima, a studenti se često uključuju u projekte koje vode njihovi nastavnici.

Završnu praksu kojoj je posvećen gotovo cijeli zadnji semestar studenti mogu odraditi u različitim ustanovama, poduzećima i gospodarstvima s kojima VGUK ima uspješnu dugogodišnju suradnju, što često bude i dobra prilika za zapošljavanje odmah nakon završenog studija. Onim odvažnijima pružaju se brojne mogućnosti da završnu praksu odrade u inozemstvu gdje mogu i studirati koristeći stipendije Erasmus+ programa.

Studenti studij nastavljaju na VGUK-ovim specijalističkim diplomskim stručnim studijima: Menadžment u poljoprivredi ili Poljoprivreda, smjer Održiva i ekološka poljoprivreda. Osim toga, mogu upisati diplomske studije drugih srodnih fakulteta. Zanima li vas studij poljoprivrede, više o studiranju na Visokom gospodarskom učilištu Križevci pročitajte na njihovoj web stranici.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Visokog gospodarskog učilišta Križevci

Share via
Copy link
Powered by Social Snap