Pretraga

Trčala na ispit pa se pregrijala i dobila temperaturu: Hladila sam se da dokažem da nemam koronu

Studentica matematike u Osijeku ispričala nam je kako je zbog epidemioloških mjera umalo pala na ispitu. Trčavši na ispit, zagrijala se pa je portiri nisu smjeli pustiti u zgradu. Naime, prema uputama HZJZ-a, osobe s temperaturom 37,2 i višom ne smiju ulaziti u zgrade fakulteta. Naša je sugovornica tako tek nakon četvrtog mjerenja uspjela imati dovoljnu nisku temperaturu da je puste na fakultet. Na ulasku u predavaonicu kolege je pozdravila s: ‘Dobar dan, 36,8!’.

foto: Matteo Fusco on Unsplash

– Krenula sam u 9:35 opušteno na usmeni koji počinje u 10:00 sati, razmišljajući kako imam i previše vremena s obzirom na to da idem biciklom. Međutim, tek što sam sjela na njega shvatila sam da je guma prazna te sam ga odmah vratila u zgradu i požurila da stignem pješke, jer sam morala pokupiti indeks u referadi i ponoviti još dio gradiva, započela je svoju, mogli bismo reći, urnebesnu priču studentica matematike u Osijeku.

37 sa 2

Iako je na fakultet stigla prije ispita, naišla je na probleme.

– Stižem na faks u 9:53 sati, potpuno uspuhana i crvena u licu. Portir me zaustavlja da mi izmjeri temperaturu beskontaktnim toplomjerom. Prvo mjerenje: 37,2 Celzijusa, govori mi da je to početna temperatura od koje nadalje ne puštaju u zgradu. Objašnjavam da mi je pukla guma na biciklu i da sam se vraćala i žurila, da sam ovih mjeseci potpuno zdrava i nemam nikakvih poteškoća, kaže da me razumije, ali i dalje me ne može pustiti u zgradu te neka sjednem malo i ohladim se, prepričava studentica.

Tad već sva u panici, krenula je tražiti način da dođe do profesorice preko kolegice koja je odgovarala s njom u grupi i obavijestiti ju da je došla na fakultet, ali da je ne puštaju unutra.

Četiri puta mjerili joj temperaturu

– Drugo mjerenje (nakon 2 minute), 37,3 Celzijusa, sad mi tek ništa nije jasno. Dolazi drugi djelatnik i portir mu objašnjava što se događa, mene puca adrenalin i tek sad osjetim da mi temperatura raste. Profesorica mi javlja preko poruka da mogu po potrebi odgovarati vani pod sjenicom u dvorištu ako se dobro osjećam i da će početi bez mene, a ja kad dođem, dođem. Treće mjerenje (u 10:05 sati) pokazuje 37,8 Celzijusa, ja već vidim kako će me najaviti epidemiologu da se testiram… Šalju me na dvorište da se malo ohladim, ali nervoza čini svoje i imam osjećaj da mi je sva krv u glavi. Pritisak je bio još veći jer sam taj kolegij već jednom prenijela i stvarno je bilo bitno da ga sad položim, pojašnjava čemu je bila pod pritiskom.

Stres je ostavio traga

No, ono što je drugima treća, našoj je sugovornici bila četvrta sreća.

– Otprilike u 10:20 sati dolazi portir i mjeri mi četvrti put temperaturu, toplomjer pokazuje 36,8 i on pobjedonosno izjavljuje: ‘Čestitam, možete ući na Odjel za matematiku!’. Ulazim sva sretna u predavaonicu, pozdravljam sa: ‘Dobar dan, 36,8!!’, kao da sam već i položila.

Ipak, priznaje da je uzrujavanje utjecalo i na odgovaranje.

– Uglavnom, sav taj stres ostavio je traga na meni i mom odgovaranju, ali ocjena je upisana, što je ustvari jedino i bilo bitno. Odsad krećem sat vremena ranije tako da se do ispita taman ‘ohladim’ dovoljno za ulazak u zgradu. I ulazim na stražnja vrata, zaključila je studentica.