Pretraga

Video: Jesu li studenti danas previše izbirljivi pri traženju posla? ‘Mi smo radili što god nam daju’

A- A+

Nedavno smo održali redakcijski podcast u kojem smo govorili o studentskim i učeničkim poslovima, a možete ga pogledati na YouTubeu i Spotifyu. Naš novinar Duje kazao je kako su prije studenti radili što god su dobili kao posao. Iako tada nije bilo inflacije, naveo je Duje, studenti su zarađivali manje nego što je to danas.

studentski ugovor

Studentski ugovor | foto: srednja.hr

Na našem YouTubeu Spotifyu možete pronaći redakcijski podcast u kojem su naši novinari RamonaDuje Hrvoje razgovarali o učeničkim i studentskim poslovima. Duje je usporedio i kako je studentima bilo raditi prije, a kako je to danas.

– Mi smo radili što nam god daju. Dobro, nije bilo inflacije, ona je sad pojela vrijednost novca, stvari su bile jeftinije i nije bilo tako divlje s najmom kao što je sada, međutim danas prosječni student ipak zarađuje više nego što sam ja zarađivao za isto rada i na istom tipu posla. Vrijednost je svakako veća, naveo je Duje.

@srednja_hr S kakvom satnicom biste vi bili sretni? Cijeli podcast gdje su Duje, Hrvoje i Ramona pričali o studentskim i učeničkim poslovima, pronađite na linku u opisu profila ☝ #srednjahr #studentskiposao #studentslife #posao #student #faks #fakultet #podcast #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

Ono što je opisao Duje nedavno je analizirao i Studentski centar Karlovac. Kao što smo pisali, napravili su graf rasta studentske satnice u razdoblju od 2018. do 2023. godine te usporedbu s porastom godišnje stope inflacije. Graf prikazuje da je studentski rad puno više plaćen danas nego što je to bio prije pet godina.

– Moja generacija naučena je prihvatiti posao, super je da ga imaš tijekom studija, poslije će ti to ostati, zaposlit će te za stalno. I onda ti pristaješ na sve. Ja sam prije prvog studentskog posla šest mjeseci volontirao kako bi mogao doći do tog posla, zaključio je Duje.

Kako je izgledao Dujin učenički posao u dječjem parku, zašto je Ramona nakon dva tjedna odustala od rada u korisničkoj podršci i zašto je Hrvoje na poslu konobara lovio miševe, poslušajte u videozapisu ispod ili na Spotifyu.

Copy link
Powered by Social Snap