Pretraga

[Ideja godine ’20] Frane Šesnić iz ZICER-a: Mladi koji započnu s razvojem ideja u konkurentskoj su prednosti

A- A+

Ideja godine poslovno je natjecanje za srednjoškolce koji traži najkreativniju i najinovativniju poslovnu ideju. Ovo natjecanje se razlikuje od drugih školskih natjecanja jer ne traži samo znanje, već i ostale vještine pomoći kojih poslovni plan može postati pravi poslovni projekt. Trenutno su otvorene rane prijave, a mi se pomalo pripremamo za veliko finale koje će se održati 2. travnja. Razgovarali smo s Franom Šesnićem, direktorom Zagrebačkog inovacijskog centra – ZICER, dugogodišnjim pokroviteljem projekta Ideja godine. Budući da i sam radi sa startup tvrtkama, ima vrlo jasne i izravne poruke za one koji se žele prijaviti na Ideju godine.

Frane Šesnić, direktor ZICER-a

Ideja godine poslovno je natjecanje portala srednja.hr koje organiziramo već osmu godinu zaredom. Riječ je o poslovnom natjecanju za srednjoškolce u kojemu tražimo inovativnost, kreativnost i prezentacijske vještine, a sve to u prikazu poslovnog plana. Tražimo ideju za poslovni projekt koji obavezno uključuje neku od novih tehnologija. Više o svemu tome pronađite ovdje.

Još uvijek traju rane prijave, i to do 12. ožujka, a svi koji nam pošalju svoje poslovne planove do tada dobit će priliku za komentar i recenziju poslanog te priliku za popravak. Drugi rok za prijave je 26. ožujka, a finaliste ćemo proglasiti tri dana kasnije, 29. ožujka. Finale će se održati u Zagrebu u prostoru Effectusa – Studij financije i pravo 2. travnja.

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’20] Tražimo najbolje srednjoškolske ideje koje nagrađujemo putovanjem u Bruxelles

I ove godine iznimno nam je drago što je pokrovitelj projekta Zagrebački inovacijski centar – ZICER. Kao i svake godine do sada, sa svim finalistima ćemo drugog dana finala, 3. travnja obići njihove prostore i upoznati najnovije startup tvrtke koje tamo rade na ostvarivanju svoje ideje.

Porazgovarali smo s direktorom ZICER-a, Franom Šesnićem, koji nam je kroz svoje iskustvo sa startup tvrtkama koje se nalaze u ZICER-u, otkrio tajni recept za uspjeh.

Zašto se Zicer odlučilo priključiti natjecanju Ideja godine?

Podrška Ideji godine nam dolazi logično i prirodno. U ZICER-u intenzivno potičemo razvoj inovativnog tehnološkog poduzetništva. A to i Ideja godine radi kod srednjoškolaca s velikim potencijalom! Nove tehnologije, IoT, robotika, virtualna i proširena stvarnost, 3D printanje i bespilotne letjelice domaćih startupova iz ZICER-a već putuju u svijet. Ovo natjecanje ideje mladih sudionika pomaže oblikovati i usmjeriti kako bi se na tržištu izdvojili od konkurencije. Već tradicionalno, dan nakon finala, pobjednici posjete ZICER i upoznaju se sa startupovima koji ovdje rade. Iz prve ruke, na primjerima koji su zaživjeli, vide da je uspjeh uz ustrajan rad i tehnološke inovacije moguć. Drago nam je kada se nakon Ideje godine projekti nastave razvijati. Dobar sinergijski primjer je projekt bivšeg finalista Ideje godine, startupa Mundus Education Systems, koji je sudjelovao u našem akceleracijskom programu Startup Factory krajem 2019. godine. Pobjedom je primio 160.000 kn bespovratnih sredstava Grada Zagreba za daljnji razvoj svojeg projekta. Ovakve pozitivne lančane reakcije želimo poticati i dalje!

Mislite li da se može biti premlad za krenuti u poslovne izazove?

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’20] Predstavništvo Europske komisije vodi tri najbolja tima u Bruxelles: Evo što poručuju svima koji se žele prijaviti

Čovjek nikad nije ni premlad, ali ni prestar za poslovne izazove. Svaka životna faza nosi svoje – mladost hrabrost, a nekada i veću slobodu da se napravi po svome. Zrelije godine pak donose iskustvo i mudrost. U ZICER-u je imperativ transfer znanja i tehnologija sa sveučilišta u poduzetništvo. Zato i ostvarujemo kvalitetne i proaktivne odnose sa Sveučilištem, a to se nerijetko vidi kroz uspješne startupove koje su pokrenuli studenti i profesori. Određene programe i projekte zajednički kreiramo.

Što za (mladog) pojedinca može značiti iskorak u poduzetnički svijet?

Iskorak u poduzetništvo može značiti samostalnost, prihvaćanje izazova, stjecanje iskustva, nadogradnju znanja i put prema novom stilu života. Kreiranje kritičkog i tržišno orijentiranog promišljanja u mladim godinama osigurava konkurentsku prednost.

Što je još, pored dobre ideje, potrebno za uspjeh?

Predan, vrijedan i interdisciplinarni tim, kvalitetan mentor ili skupina mentora, dostupna relevantna znanja i jednostavan pristup različitim izvorima financiranja sve su značajni faktori uspjeha.

Što biste savjetovali učenicima koji se žele prijaviti na natjecanje Ideja godine?

Savjetovao bih im da ne oklijevaju. Prijavite se. Time ćete sigurno steći jedno novo iskustvo. I da ne pobijedite, znati ćete da ste pokušali. Na primjeru nekih naših uspješnih startupova mogu reći da, i ako ne pobijedite na prvome ili drugome natjecanju na koje se prijavite, ne odustajte. Vrlo često vas baš upornost, slušanje tržišta i usklađivanje s novim potrebama može dovesti do uspjeha.

Koja je uloga ZICER-a u domaćem svijetu startupa?

Izdvojeni članak

Tehnologije koje će obilježiti 2020. godinu: Inspiracija za stvaranje Ideje godine

ZICER je vodeći centar podrške razvoja poduzetništva u Gradu Zagrebu i šire. Do svoje je pozicije došao odgovarajući na realne potrebe za podrškom razvoja novih startupova. U ZICER-u je poseban naglasak stavljen na poticanje inovativnih rješenja temeljenih na visokim tehnologijama koja rezultiraju proizvodima visoke dodane vrijednosti. Uspjeh se temelji na talentima i radu, no samo to nije dovoljno. Zato ZICER cjelovito osigurava sve potrebne komponente koje mogu ubrzati razvoj. Poduzetnički inkubator, akceleracijski programi, vrhunski laboratoriji, inovativni modeli financiranja, edukacije i savjetovanja te umrežavanje i događaji ZICER-ovu podršku čine zaokruženom pričom. Zato ne samo pobjednike Ideje godine već i sve ostale koji su se odlučili sudjelovati u ovome natjecanju pozivamo da hrabro idu dalje prema svome cilju. ZICER im tu sigurno može pomoći!

_______________________________________________________________________

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekta je Effectus – Studij financija i prava. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Europska komisija – predstavništvo u Hrvatskoj. Pokrovitelji projekta su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencija za odgoj i obrazovanjeZagrebački inovacijski centar – ZICER, IN2, HI Croatia hosteli, UBER te Print Studio. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook stranici Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila [email protected].

Copy link
Powered by Social Snap