Pretraga

Pogledajte kako su izgledala izlaganja pobjednika svih izdanja natjecanja Ideja godine

A- A+

Krenule su rane prijave za osmo izdanje našeg natjecanja Ideja godine. To je poslovno natjecanje za srednjoškolce u kojemu se natječu sa svojim poduzetničkim projektima, a ono što najviše gledamo su znanja, inovativnost i kreativnost. Podsjećamo vas kako su izgledala izlaganja svih pobjednika prošlih izdanja natjecanja Ideja godine. Možda vas neka posebno inspiriraju!

Antonio Nikolić i Duje Štolfa, pobjednički tim Ideje godine ’19. | foto: Ivan Božić; srednja.hr

Ideja godine poslovno je natjecanje koje se ove godine održava po osmi put u organizaciji portala srednja.hr. Riječ je o prilično drugačijem srednjoškolskom natjecanju jer ne postoji jasna špranca koja vodi do pobjede, već tražimo znanje, inovativnost i dobru prezentaciju projekta. Ono što želimo vidjeti od natjecatelja je primjena neke nove tehnologije koja ih može dovesti do poslovnih uspjeha.

Upravo su počele rane prijave koje će trajati do 12. ožujka. Za one koji vole kasniti, postoji i finalni rok, a to je 26. ožujka. Deset najboljih timova dolazi u Zagreb gdje će 2. travnja pred stručnim žirijem predstaviti svoju ideju kojom će pokoriti poslovni svijet. Više o samom natjecanju možete pogledati ovdje.

U proteklih sedam godina smo vidjeli zaista fenomenalne ideje, a konkurencija je iz godine u godinu sve jača. Iz svih dijelova Hrvatske, iz različitih škola, različitih uzrasta, pogledajte koji su sve projekti do sada pobijedili na Ideji godine.

I. izdanje Ideje godine: Croatian Beaches

Pobjednice prve Ideje godine bile su učenice Prve gimnazije Varaždin – Eva Perković, Dora Dubravec i Mirna Lazar, pod mentorstvom Kristine Oršić – Manojlović. Varaždinke su osmislile aplikaciju Croatian Beaches putem koje bi korisnik bi pronalazio hrvatske plaže, a aplikacija bi ih razvrstavala prema njihovim karakteristikama.

Na ideju su došle kada se Dora prisjetila jednog svog ljetovanja s obitelji. Naime, njen brat Jan ima cerebralnu paralizu pa su pokušali naći plažu na kojoj bi on mogao normalno ući u more i provesti dan, a da je ostatku obitelji restoran blizu. Svoju su ideju razvijale dva do tri mjeseca, a očito se isplatila jer ju je žiri te godine nagradio s najviše bodova.

II. izdanje Ideje godine: In My Wave

Ilija Perić iz Tehničke škole Ruđer Boškovića na drugo se izdanje Ideje godine prijavio sam. I pobijedio. Uz mentorstvo svog profesora Milana Koraća osmislio je svoju aplikaciju In My Wave za lakši pronalazak prijatelja u blizini. Primjerice, nalazite se na Trgu i želite vidjeti koji su vaši prijatelji u blizini, ne morate obavljati brojne pozive, već jednim pozivom preko Ilijine aplikacije saznajete tko vam je najbliže.

Prije no što se prijavio na natjecanje, napravio je istraživanje i shvatio da ima jedinstvenu ideju koju bi valjalo patentirati. Izradio je autorski logo i softver, a sama se ideja, kaže, razvijala 4-5 mjeseci.
Ilija je zamislio da bi njegova aplikacija bila besplatna, a posebna je po tome što se lokacija korisnika ne dijeli na karti, već aplikacija govori je li netko u blizini, čime je sigurnost korisnika stavljena na prvo mjesto.

III. izdanje Ideje godine: Trampolin

Prvi pobjednici Ideje godine s mora učenici su Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka. Slavica Blašković, Marin Nižić i Kristijan Žic pod mentorstvom Matije Rubinića osmislili su Trampolin – web servis koji je mjesto razmjene usluga i međusobnog pomaganja na nenovčanoj osnovi.

Razmišljali su u budućnost, kako do zaposlenja kada završite školu i shvatili kako bez iskustva i kapitala ne postoji puno mogućnosti. Njihov servis namijenjen je umrežavanju ljudi različitih vještina i potreba, a putem Trampolina se mladima pruža prilika da skupe iskustvo i dobiju nešto za svoj rad.
Njihova ideja bila je jedinstvena po tome što cilj nije isključivo zarada, već je želja bila osigurati i svojevrstan društveni kontekst i humanitarni karakter.

IV. izdanje Ideje godine: Road Aid Black Box

Pobjednik IV. Ideje godine je trojac iz srednje škole Vladimir Gortan Buje. Eva Šimec, Marija Djerdjaj, Denis Cvijanović uz pomoć mentorice Dolores Mihelčić-Malbašić osmislili su Road Aid Black Box. Njihov uređaj služi za bilježenje podataka o putovanju te korištenja tih podataka kada dolazi do automobilske nesreće. Radi se o jedinstvenom uređaju koji se sastoji od pametnog telefona (kamere), nosača za telefon i crne kutije, a putem aplikacije na mobilnom uređaju, unesrećeni vrlo lako mogu kontaktirati Službu za zaštitu i spašavanje.

Službi se šalju snimke, a djelatnik na mjesto nesreće, sukladno snimkama koje je dobio od RABB-a šalje adekvatne službe (policiju, vatrogasce, hitnu pomoć). Detaljno su razvili svoju ideju, pa su u obzir uzeli i činjenicu da bi vozač mogao izgubiti svijest i za to pronašli prikladno rješenje. Analizom tržišta nisu naišli na sličan proizvod, pa im je njihova jedinstvena ideja donijela pobjedu.

V. izdanje Ideje godine: Projekt GrowCity

Pobjednik petog izdanja Ideje godine bio je Ante Toni Debelić, učenik tada drugoga razreda Salezijanske klasične gimnazije s pravom javnosti iz Rijeke. Pobjedu mu je priskrbio samouvjereni nastup i odlična prezentacija inovativnog projekta GrowCity.

Uz pomoć mentorice, profesorice engleskog i francuskog jezika, Alenke Šuljić Petrc, Ante Toni je osmislio automatizirani sustav uzgoja hrane u brodskom kontejneru. Takav je sustav sto posto prijenosan što bi dugoročno moglo riješiti problem gladi i nemogućnosti uzgoja hrane u raznim dijelovima svijeta. Ovu ideju je Ante Toni nakon Ideje godine predstavio i na velikim svjetskim sajmovima inovacija, a dobio je i nekoliko vrlo dobrih ponuda za daljnji razvoj ideje.

VI. izdanje Ideje godine: Projekt LiftOFF

U šestom izdanju Ideje godine pobjedu su odnijeli Splićani Roko Radanović i Toma Puljak iz III. gimnazije Split i Dražen Barić iz splitske Elektrotehničke škole. Veliku podršku u projektu im je dala mentorica, profesorica Marija Rakić Mimica.

Momci su pobijedili s idejom za aplikaciju koja nudi korisnicima raščlanjenu analizu prikladnosti sadašnjih i budućih vremenskih prilika za let dronova. Uz popratne funkcionalnosti poput pronalaska popularnih lokacija i bilježenja letova i statistike, sustav omogućuje korisnicima da se uz pomoć LiftOff-ove real-time kontinuirane procjene vremenske situacije, oblikovane u suradnji s profesionalcima, nikad više ne nađu u dvojbi gdje i kada mogu pronaći idealne uvjete za let svojim dronom.

VII. izdanje Ideje godine: Projekt SortIT

Prošlogodišnja pobjednička ideja također dolazi iz Splita, a riječ je o pametnom spremniku za odlaganje otpada SortIT. Ideju su osmislili učenici III. gimnazije Split Duje Štolfa i Antonio Nikolić, a mentor im je bio profesor Ante Bartulović.

Ideju su dobili shvativši da se u Hrvatskoj odvaja samo 15% otpada. Njihov pametni spremnik može razvrstavati otpad uz pomoć umjetne inteligencije, za napajanje koristi solarne ploče, a za razliku od drugih sličnih proizvoda, ovaj to može raditi za puno nižu cijenu. Na natjecanje su dečki došli s djelomično izrađenim prototipom, a nakon pobjede nastavili su raditi na ostvarivanje svoje ideje.

_____________________________________________________________________________________

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekt je Effectus – Studij financija i prava. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Europska komisija – predstavništvo u Hrvatskoj. Pokrovitelji projekta su HI Croatia hosteliUBERAgencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencija za odgoj i obrazovanjePrint StudioZagrebački inovacijski centar – ZICER, IN2. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook stranici Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila [email protected]

Share via
Copy link
Powered by Social Snap