Pretraga

Hrvatski grad financira pripreme maturantima za dva ključna predmeta mature

A- A+

Više od polovice maturanata pohađa pripreme za maturu, što može imati negativan utjecaj na jednakost obrazovnih mogućnosti, upozorili su proteklog ljeta stručnjaci s Instituta za društvena istraživanja. No Grad Vinkovci odlučio je javnim sredstvima financirati pripreme maturanata za državnu maturu i to za dva ključna ispita – Hrvatski i Matematiku, a prvi sati već su održani.

Foto: pixabay

Nedavno objavljeni rezultati istraživanja Instituta za društvena istraživanja pokazali su kako je 56 posto maturanata u 2020./2021., bilo u gimnazijskim bilo u strukovnim programima, pohađalo neki oblik pripremnih tečajeva za maturu ili prijemne ispite. Istaknuli su i da to polako postaje normativna praksa u Hrvatskoj.

Stručnjaci IDIZ-a navode da rezultati potvrđuju mogući negativan utjecaj na jednakost obrazovnih mogućnosti te ukazuju da razlike u pohađanju organiziranih priprema mogu biti važan generator obrazovnih i društvenih nejednakosti u državi. Prema istom istraživanju, više od trećine ispitanih, za barem dio takvih tečajeva izdvaja novac.

Grad Vinkovci javnim sredstvima financira pripreme

No u Vinkovcima transformaciju priprema u normativnu praksu očito ne ocjenjuju problematičnom te su odlučili da će se pripreme maturantima ove godine financirati javnim sredstvima.

– I ove godine financiramo pripreme za državnu maturu našim maturantima kako bi što spremniji dočekali lipanjske ispite. Uz potpore osnovnoškolcima i srednjoškolcima te studentske i učeničke stipendije, ovo je još jedan način kojim želimo olakšati roditeljima i pomoći učenicima, napisao je prije nekoliko dana gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić na Facebooku.

Pripreme su već počele protekle subote, a provode se u Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića. Održavaju se iz Hrvatskog jezika i Matematike i to 40 sati iz svakog predmeta.

– Plan je održavali sate isključivo subotama i to iz predmeta Hrvatski jezik u vremenskom razdoblju od 08:00 do 10:00 sati, te 40 sati iz predmeta Matematika u vremenskom razdoblju od 10:00 do 12:00 sati, što je podložno promjenama po pitanju vremenskih intervala. Pripreme će se održavati u prostorijama Gimnazije Matije Antuna Reljkovića počevši od 14. siječnja. Također će se po okončanju priprema isti evaluirati putem evaluacijskog upitnika među maturantima/cama koji budu pohađali pripreme, a kako bi se ispitalo zadovoljstvo te dobile eventualne sugestije u smjeru poboljšanja, stoji u dopisu Upravnog odjela društvenih djelatnosti dostavljenog školama.

Izdvojeni članak
matura matematika kalkulator

Ne, ne šalimo se: 56 posto naših maturanata ide na pripreme za maturu ili prijemne ispite

Stručnjaci izdali i preporuke za rješavanje problema

U zaključku istraživanja IDIZ-a o pohađanju priprema stručnjaci su, podsjetimo, naveli i brojne preporuke vladajućima oko rješavanja ovog problema. Među ostalim, ističu, treba poraditi na na uvođenju kompetencije ‘učiti kako učiti’ i u osnovne i u srednje škole.

Osim toga, navode, bilo bi dobro uvesti izbornost u gimnazije i modularnost u strukovne škole, kao i nove oblike ocjenjivanja, primjerice ‘hibridno vrednovanje’ od prvog razreda srednje. Konačno, korak ka rješenju bilo bi i uvođenje osnovne programa usmjerenih razvoju znanja i vještina upravljanja osobnim i profesionalnim putem u osnovne škole.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap