Pretraga

Iduća generacija maturanata neće moći birati dvije razine Hrvatskog, evo što ste rekli o tome

A- A+

Potkraj prošloga tjedna objavili smo vijest o tome da od 2023. godine učenici više neće moći birati višu ili osnovnu razinu ispita mature iz Hrvatskog jezika, nego će svi pisati isti. U anketi smo vas pitali kakvog ste stava o tome.

Foto: srednja.hr

U 2023. godini na državnu maturu stiže jedna od većih promjena od 2010. kada se prvi put provodila. Kako smo nedavno pisali, na ispitu iz Hrvatskog jezika učenici neće moći birati dvije razine, višu i osnovnu, nego će svi u Hrvatskoj pisati isti, jedinstveni ispit.

Na portalu srednja.hr proveli smo anketu s pitanjem ‘Podržavate li ‘spajanje’ A i B razine ispita mature iz Hrvatskog u ispit jednak za sve?’. U anketi je do trenutka pisanja ovog teksta glasalo ukupno 908 čitatelja, a mišljenja su poprilično podvojena. Naime 49,45% čitatelja reklo je da ne podržava ovu promjenu na maturi i da bi učenici trebali imati mogućnost odabira razine. Njih 43,16% kroz anketu je podržalo ovu novost jer smatraju da bi svi učenici trebali pisati isti ispit. Ostatak sudionika ankete nije siguran u odgovor.

Podsjetimo, iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), koji je zadužen za provedbu državne mature, kažu da dosadašnja iskustva provedbe ispita na dvije razine ne idu u prilog opravdanosti postojanja istih, ‘s obzirom na porast broja pristupnika iz gimnazijskih programa na osnovnoj razini i porast broja pristupnika iz strukovnih programa na višoj razini’.

– Dio učenika koji prijavljuje osnovnu razinu ispitu pristupa nedovoljno ozbiljno i često ga ne uspije položiti. Tome, posebno posljednjih godina, svjedoče prazni listovi za školski esej i trend njihovoga porasta. No, glavni razlog jest taj da se ispitom na jednoj razini postiže izraženija jedinstvenost kriterija s obzirom na prirodu vrednovanih postignuća kao što su, primjerice ovladanost jezičnim djelatnostima čitanja i pisanja, komunikacijska kompetencija ili razumijevanje i tumačenje tekstova. Dosadašnja je razlika između osnovne i više razine temeljena isključivo na razlici u sadržaju ispitivanja i, u vrlo maloj mjeri, kompleksnosti zadataka, rekao je za srednja.hr ravnatelj NCVVO-a, Vinko  Filipović.

Opširnije o ovoj izmjeni na maturi pročitajte na poveznici.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap