Pretraga

Imamo sve manje maturanata: U zadnjih šest godina taj broj pao za više od 7.000

A- A+

Ove godine četvrte i pete razrede srednje škole, dakle one maturantske, upisalo je ukupno 29.830 učenika. Da je to porazan podatak vidimo kada ga usporedimo s brojkom otprije šest godina, kada je upisanih maturanta bilo čak 7.015 više.

Jeswin Thomas, Unsplash

Ministarstvo obrazovanja objavilo je nove podatke o učenicima upisanim u osnovne i srednje škole u ovoj školskoj godini. Detaljno smo pregledali i analizirali podatke, što možete pročitati ovdje, a pozabavili smo se i statistikom vezanom za maturante.

Drastično pada broj maturanata

Četvrte i pete razrede srednje škole ove godine upisalo je ukupno 29.830 učenika. Taj podatak uopće nije slavan. Kada ga usporedimo s podacima iz 2014./2015., u kojoj je upisanih maturanata u završne razrede četverogodišnjih, odnosno petogodišnjih škola bilo ukupno 36.845 – dolazimo do zaključka da u posljednjih šest godina bilježimo drastičan pad. Preciznije, imamo ukupno 7.015 upisanih maturanata manje. Ako prosječan razredni odjel broji oko 25 učenika, u posljednjih šest godina izgubili smo oko 280 razrednih odjela maturanata.

MALI BROJ UČENIKA S POTEŠKOĆAMA

U završnim, četvrtim i petim razredima srednjih škola u Hrvatskoj bilježimo dosta niski postotak učenika s poteškoćama u razvoju. U četvrtim razredima takvih je učenika 682, a u petim tek njih 5. Zajedno, to čini manje od 3 posto svih učenika s poteškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama diljem zemlje.

Jedan od zanimljivijih trendova vezanih za upisane maturante – četvrtih i petih razreda srednjih škola – je u omjeru muških i ženskih učenika. Nacionalni prosjek svih razreda i razina školovanja, dakle i osnovno i srednje školstvo, je 51 posto muškaraca prema 49 posto žena. Kod maturanta nešto je veći postotak djevojaka prema dečkima. U četvrtim razredima tako je 46 posto učenika, a 54 posto učenica, dok je u petim razredima srednjih škola oko 23 posto učenika prema 77 posto učenica. Jedine škole koje u principu imaju peti kao završni razred su zdravstvene, odnosno medicinske škole.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap