Pretraga

Jeste li već provjerili kako stojite? Izašle orijentacijske liste za upise na fakultete

A- A+

Za mjesec dana započet će ispiti državne mature, a od veljače traje proces odabira studijskih programa u sustavu Postani student. Ovog petka objavljene su orijentacijske rang ljestvice za ovogodišnje upise na fakultete.

Foto: M. Gelenčir/srednja.hr

Točno u podne maturanti su dobili uvid u orijentacijske rang ljestvice za upis studijskih programa u 2021. Stanje na njima je privremeno jer maturanti još uvijek nisu pisali ispite mature niti polagali prijemne ispite za one studije koji to uvjetuju.

– Rang-liste kandidata po studijskim programima formiraju se računalnim algoritmom koji za svakoga kandidata pronalazi studij na kojemu može ostvariti pravo upisa, u ovisnosti o postavljenim prioritetima. Sve do trenutka objave konačnih rang-lista, stanje na rang-listama smatra se privremenim. Ogledne rang-liste su one koje se objavljuju prve i na njima se nalaze svi kandidati koji su prijavili studijski program. Kandidat se nakon svakoga sljedećeg periodičkog obnavljanja rang-lista može pojaviti na nekoj drugoj rang-listi ili nestati s rang-liste ovisno o tome jesu li drugi kandidati za iste studijske programe mijenjali svoje liste prioriteta, stoji na službenoj web stranici Središnjeg prijavnog ureda AZVO-a.

Svaki kandidat može vidjeti svoj plasman samo na onoj rang-listi na kojoj bi u određenom trenutku ostvario pravo upisa te na onim rang-listama koje se na njegovoj listi prioriteta nalaze na višim pozicijama od onog studijskog programa na kojem trenutno ostvaruje pravo upisa.

Podsjetimo, nedavno je izmijenjen kalendar državne mature u kojemu su neki datumi ispita pomaknuti te se ispiti pišu pet dana dulje. Sve počinje 1. lipnja, prijevremeni rezultati mature bit će objavljeni 14. srpnja, a konačni 21. srpnja. Maturanti studijske programe mogu dodavati ili brisati s popisa željenih studija, u pravilu, sve do dana objave konačnih rezultata mature do 13:59 h. Fakulteti mogu odrediti i ranije rokove prijave, što je obično slučaj s onima koji provode neku vrstu prijemnog. Zato bi maturanti trebali redovito pratiti web stranice fakulteta koje žele upisati, kako ne bi propustili važne rokove.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Jeste li već provjerili kako stojite? Izašle orijentacijske liste za upise na fakultete
Share via
Copy link
Powered by Social Snap