Pretraga

Konačno jedan ispit mature bez većih problema: ‘Mislim da mi je ovo bio najdraži test u 12 godina školovanja’

A- A+

U petak je na redu za pisanje bio ispit mature iz Filozofije, koji se piše čak dva i pol sata. Ovaj predmet na maturi i nije previše popularan – prijavilo ga je nešto više od dvjesto pristupnika. Pronašli smo troje maturanata koji su polagali Filozofiju i zamolili ih da nam prepričaju svoje dojmove s ispita. Za promjenu, prevelikih dilema i problema sa zadacima nisu imali, a neki su ispitom toliko oduševljeni da su ga nazvali ‘najdražim testom’ u dosadašnjem tijeku školovanja.

Platon; foto: pixabay

Emanuel iz Prve riječke hrvatske gimnazije priznao nam je kako je na maturu iz Filozofije otišao ‘turistički’. Za njega se, tvrdi, nije pripremao niti jedan dan, nego je dva sata prije ispita pregledao skripte.

– Mislim da mi je ovo bio najdraži test kojeg sam u 12 godina školovanja rješavao jer sam ga rješavao bez ikakvih briga i iznenadio sam se činjenicom da sam mnoga pitanja znao jer su logična. Riješio sam možda dva-tri posljednja ispita s teoretskim dijelom, i mogu reći da je ova matura bila daleko lakša nego prošle, barem iz moje perspektive, kaže nam Emanuel.

Tema eseja maturantima je bila zanimljiva

Izdvojeni članak

Dragi maturanti, NCVVO vas je prevario: Promijenili su rješenja iz Biologije kako ne bi priznali svoju pogrešku

Dodaje, posebno zanimljiv mu je bio esej s polaznim tekstovima Nietzschea i Rousseaua, a neke od ključnih smjernica bile su ‘samoljublje’ i ‘sebičnost’. Emanuel smatra da je tema bila vrlo diskutabilna i, po njegovu mišljenju, lakša od prethodnih godina. Nešto kompliciraniji su mu, pak, bili posljednji zadaci u kojima je morao pojasniti stajališta filozofa.

– Za osnovne stvari sam znao, Platon, Demokrit, Berkeley, ali za autora iz pretposljednjeg zadatka nikad nisam ni čuo, kaže Emanuel koji je siguran u pozitivnu ocjenu, unatoč činjenici da nije učio za ispit.

Izborni predmeti nisu mu bitni, napominje, a pisao je još i Politiku i gospodarstvo za koju se također nije pripremao. Budući da su rješenja PiG-a već objavljena, izračunao je da bi iz tog predmeta trebao imati, u najgorem slučaju, 60%.

– Faks koji planiram upisati je Pravo u Rijeci i to je zapravo razlog zašto ne uzimam izborne mature za ozbiljno. Na Pravo je lako proći, i ne samo to, nego do sada faks još nije ni popunio vlastitu kvotu. Za osnovne mature sam vrlo entuzijastičan jer sam se za njih ipak nešto više pripremao, zaključuje Emanuel.

150 minuta za rješavanje bilo je dovoljno

Ovaj ispit dobro je prošao i Ivi, učenici Druge gimnazije Varaždin. Osjeća se, kaže nam, lagodno, jer se riješila još jednog ispita mature.

– Ne čini mi se da je Filozofija bila nešto previše teža od prijašnjih, čak bi rekla da su tu negdje po težini zadataka. Najviše problema su mi zadala zadnja dva zadatka. Prvo je bilo za jednu filozofkinju i njezinu podjelu ljudskog rada, tako nekako stvarno nisam sigurna. A drugo je bilo objasniti i navesti koje ontološke koncepcije zastupaju, Platon, George Berkeley i još jedan filozof za čije ime nisam sigurna, kaže Iva i dodaje da je imala i vrlo malih dilema u zadacima na zaokruživanje.

Izdvojeni članak

Maturanti, jeste li primijetili minus u rješenju 34. zadatka iz Fizike? Mogao bi vas koštati jednog boda

Esej joj je prošao fantastično, nadodaje. Baš kao i Emanuelu i njoj se dopala tema samoljublja i sebičnosti.

– Polazni tekstovi su bili razumljivi i puno toga se moglo iskoristiti kao primjer u eseju. Iskreno nisam se baš previše pripremala, jer mi na kraju Filozofija nije bila obavezna niti za jedan fakultet. Ne znam koju ocjenu očekujem, ali nekakva trojka, četvorka bude vjerojatno, rekla nam je Varaždinka koja je još uvijek neodlučna oko toga što će upisati po završetku mature.

Alen iz Srednje škola Krapina nije imao problema s ovim ispitom. To je i očekivano, s obzirom na to da je sudjelovao na državnom natjecanju znanja iz Filozofije.

– Ispit je prošao dobro, također tako se i osjećam. Mislim da je težina testa jednaka kao i na prošlim testovima mature. Nisam imao neke veće dileme, možda nešto sitno. Pripremao sam se kroz udžbenik Borisa Kalina i mature iz prethodnih godina, kaže nam Alen i dodaje kako bi bio zadovoljan s četvorkom iz ovog predmeta, a planira upisati Filozofski fakultet u Zagrebu.

Svo troje naših sugovornika imalo je dovoljno vremena za rješavanje ispita mature iz Filozofije, a kako kažu, u ovaj ispit u njihovim je školama proteka bez ikakvih izgreda i nepravilnost.

______________________________________________________________________
Svoje bodove za maturu možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova za maturu.
platon
Share via
Copy link
Powered by Social Snap