Pretraga

[Matura ’22] Na ispitu iz Informatike testira se znanje u tri područja, nekoliko je savjeta za pripremu

A- A+

Kada je riječ o izbornim predmetima državne mature, među onima za koje vlada veći interes među učenicima nalazi se i Informatika. Lani ju je pisalo preko dvije tisuće učenika, a oni koji su ispit prijavili ove godine na njemu će morati pokazati znanje u tri područja. Pritom će rješavati 36 zadataka.

Foto: srednja.hr

Državnoj maturi iz Informatike, koja je izborni predmet, u prošloj je godini pristupilo oko 2.200 učenika, a prosječna ocjena koju su ostvarili bila je 2,7. Ovaj predmet spada u skupinu onih na kojima je prosječna postotna riješenost ispita između 41 i 50%. Prema ovogodišnjem kalendaru državne mature, Informatika se polaže 10. lipnja.

Ispituje se znanje iz tri područja

Učenici koji ga prijave te mu odluče pristupiti, moraju pokazati znanje u tri područja: Informacije i digitalna tehnologija, Računalno razmišljanje i programiranje te Digitalna pismenost i komunikacije i e-Društvo.

Kada je riječ o području informacija i digitalne tehnologije pristupnici, između ostaloga, trebaju moći objasniti glavne komponente računalnoga sustava i njihove funkcije, zatim analizirati i primjenjivati sažimanje datoteka, definirati logički problemi i slično.

U području računalnog razmišljanja i programiranja, pristupnici bi trebali znati analizirati problem, definirati ulazne i izlazne vrijednosti te uočiti korake za rješavanje problema. Također učenici, među ostalim, trebaju moći razviti algoritam i stvoriti program u odabranome programskom jeziku rješavajući problem upotrebom strukture grananja i ponavljanja.

Kako piše u ispitnom katalogu, u posljednjem, području digitalne pismenosti, učenici će morati pokazati koliko dobro pronalaze podatke i informacije ili, primjerice, odabiru prikladne izvore informacija. Također, maturanti koji izlaze na maturu iz Informatike, trebaju znati opisati probleme koje mogu prouzročiti zlonamjerni programi te probleme koji nastaju kao rezultat elektroničkih napada i krađe elektroničkoga identiteta.

Svi obrazovni ishodi, odnosno ono što maturanti moraju usvojiti da bi uspješno riješili ispit, navedeni su u ispitnom katalogu od sedme stranice.

Kroz 36 zadataka može se skupiti najviše 50 bodova

Svoje znanje učenici će na državnoj maturi iz Informatike morati pokazati kroz 36 zadataka. Ukupno je kroz njih moguće ostvariti najviše ostvariti 50 bodova, a ispit se piše 100 minuta.

Kada je riječ o ukupnom broju bodova, najviši udio, 54% čini računalno razmišljanje i programiranje. Područje informacija i digitalne tehnologije čini 36% u ukupnom zbroju bodova, a najmanje donosi područje digitalne pismenosti, 10%.

U ispitu je nekoliko tipova zadataka: u zadatcima zatvorenoga tipa (višestrukoga izbora) pristupnik mora označiti točne odgovore znakom X na listu za odgovore. U zadatcima otvorenoga tipa (kratkoga odgovora i dopunjavanja) pristupnik mora upisati sadržaj koji nedostaje na predviđeno mjesto u ispitnoj knjižici. U zadatcima produženoga odgovora pristupnik mora napisati program u programskome jeziku Pythonu ili programskome jeziku C/C++.

Kao i za druge predmete mature, literatura pomoću koje se učenici pripremaju za ispit iz informatike su udžbenici za gimnazije koje je odobrilo Ministarstvo.

– Potrebna znanja moguće je steći u redovnoj, izbornoj, fakultativnoj ili dodatnoj nastavi, ali i samostalnim učenjem koristeći se propisanom literaturom, piše u ispitnom katalogu iz Informatike.

Ondje se nalazi još nekoliko savjeta za maturante, a to je da dobro prouče područja ispitivanja i primjera zadataka
te se okušaju u rješavaju provedenih ispita.

U nastavku možete vidjeti čitav ispitni katalog iz Informatike, u kojem je detaljno opisano sve što učenici trebaju naučiti, a moguće je u njemu pronaći i primjere zadataka kakvi se nalaze u ispitu. Napomena: ako vam dokumenti nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.13 MB]


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator bodova za upise možete pronaći ovdje, a pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

informatika
Share via
Copy link
Powered by Social Snap