Pretraga

Maturant ogorčen odustajanjem od izbornih na maturi: ‘Ispali smo posramljeni i budale, šaljem apel ministrici’

A- A+

Kako smo danas doznali, za upis studija Sveučilišta u Rijeci neće biti potrebno polaganje izbornih predmeta na maturi. Rezultat je to dogovora s Ministarstvom obrazovanja, a ministrica Blaženka Divjak već je pozvala Rektorski zbor na sastanak na kojem bi se trebalo razgovarati o potrebama za ispitima iz izbornih predmeta na državnoj maturi prilikom upisa na visoka učilišta. No, brojni maturanti za izborni dio mature pripremaju se već mjesecima, a takav je slučaj i s našim čitateljem koji nam je poslao pismo. Ističe kako je za upis Medicinskog fakulteta u Rijeci do sada bio ključan upravo izborni dio mature za kojeg se najviše pripremao. Pita se i zašto će biti moguće da medicinu upiše netko tko zna engleski ili hrvatski bolje no biologiju ili kemiju te zašto nije moguće organizirati pisanje izbornih predmeta, ako će postojati uvjeti za pisanje obaveznih. Pismo maturanta čije je ime poznato redakciji u nastavku pročitajte u cijelosti.

foto: pixabay

Zadnjih nekoliko dana čitam kako se maturanti žale na maturu. Danas sam primio informaciju koja je izazvala izrazito negativnu reakciju kod mene, a vjerujem i kod većine drugih maturanata. Naime, Sveučilište u Rijeci je odustalo od bodovanja izbornih predmeta državne mature, što je potpuno apsurdno. Ali, ne znamo hoće li to biti slučaj vezan samo za Sveučilište u Rijeci ili će tako postupiti i druga sveučilišta. To je izrazito nepravedno prema nama maturantima koji smo pripremali izborne predmete za maturu više nego obavezne. Naime, za upis Medicinskog fakulteta u Rijeci, obvezi predmeti se nisu bodovali, već samo izborni. Dakako, svi mi koji smo namjeravali upisati Medicinski fakultet u Rijeci više smo vremena i truda uložili u izborne predmete, da bismo danas bili posramljeni i ispali budale?

Izdvojeni članak

Sveučilište u Rijeci olakšalo upise: Maturanti ne moraju pisati izborne predmete na maturi

Potpuno je nelogično bodovati predmete koji se na faksu uopće neće učiti. Zar ćemo na medicini učiti matematiku, engleski ili možda hrvatski? Ili ćemo imati ipak predmete koji su povezani s biologijom, kemijom i fizikom? Ispravite me ako griješim. Pa kako onda mature iz obveznih predmeta mogu utjecati na upis tog fakulteta? Zar nije nimalo nelogično da bi tako medicinski fakultet mogli upisati oni maturanti koji bolje znaju matematiku, hrvatski za razliku od nas maturanta kojima je jača strana kemija i biologija? Time se nameće pitanje kako bi ti budući studenti mogli funkcionirati na fakultetu, budući da se na faksu ne uči hrvatski i matematika. Zar to ne bi bilo nepravedno upisivanje faksa? Šaljem apel ministrici Divjak i svima nadležnima da nam omoguće polaganje izbornih predmeta državne mature. Barem onih koji su najpopularniji kao što su fizika, biologija, psihologija, kemija, politika i gospodarstvo. Tako bi stvarno pomogli nama maturantima i bili bismo im izrazito zahvalni. Ako već to ne, onda uvođenje prijemnih ispita za fakultete kod kojih su izborni predmeti mature važniji od obveznih, kada se smiri epidemiološko stanje.

Znam da imamo epidemioloških problema, ali sam sasvim siguran da bi se mogli osmisliti uvjeti u kojima bi se matura provela. Isto tako, gotovo sam siguran da ne bi bilo većih epidemioloških problema ako se sve dobro osmisli. Nije mi jasno kako pisanje izbornih predmeta negativno utječe na pogoršanje epidemiološke situacije. Jer očito to je jedini razlog da se ne održe izborni predmeti. Ako se osmisle uvjeti u kojima bi se polagali obavezni predmeti državne mature, ne vidim razlog zašto te uvjete ne bismo primijenili i kod izbornih predmeta. Ako izborne predmete nije moguće održati u lipnju, onda barem u srpnju.

Isto tako značajna većina maturanata ide na pripreme za maturu koje su ‘masno’ platili da na kraju od toga ne bude ništa? Mislim da je to izrazito nepravedno i diskriminirajuće. Sav naš trud i vrijeme koje smo uložili u ponavljanje i uvježbavanje gradiva izbornih predmeta na taj način uopće ne bi bili cijenjeni. Drugim riječima, bolje da smo se doma odmarali nego sto smo gubili vrijeme prolazeći kroz gradivo tih predmeta. Budući da ste nam olakšali gradivo 4. razreda tako sto ste izbacili gradivo iz drugog polugodišta, ne vidim svrhu ne provođenja izbornih predmeta mature. Kao sto sam i rekao, ako ne u lipnju, onda u srpnju i to onih predmeta s najviše prijava. Nadam se da ste stvarno uočili ozbiljnost situacije kojoj nas izlažete, te da ćete se ipak odlučiti za scenarij pisanja izbornih predmeta državne mature kako bi doprinijeli što pravednijem upisu na fakultet. Svjestan sam da postoje maturanti kojima ova situacija više odgovara, ali ipak se nadam da većina maturanata dijeli sa mnom ovo mišljenje i da ćete objaviti moje pismo.


Sa svojim pismom možete nam se javiti preko naših društvenih mreža, Facebooka, Instagrama ili možete direktno na mail [email protected] poslati svoju priču. Rado ćemo ju pročitati i podijeliti s našim čitateljima!

Copy link
Powered by Social Snap