Pretraga

Na maturi se piše najpopularniji izborni predmet: Možete li skupiti 10/10 na pitanjima s Fizike iz 2021.?

A- A+

U utorak je na rasporedu ljetnog roka državna mature najčešće prijavljivani izborni predmet – Fizika. Ove godine pisat će je nešto više od 6.400 pristupnika, a svi oni u 9 ujutro pred sobom će dobiti ispit koji sadrži 35 zadataka te će za njihovo rješavanje imati 180 minuta. Za ponavljanje smo izdvojili deset pitanja s prošlogodišnjeg ispita, možete li ih riješiti točno?

Foto: srednja.hr

Kako stoji u ovogodišnjem ispitnom katalogu, ispitom državne mature iz Fizike provjerava se dostignuta razina znanja i kompetencija pristupnika u sljedećim područjima: struktura tvari, međudjelovanje, gibanje i energija. Ispitom državne mature iz Fizike provjerava se u kojoj mjeri pristupnici znaju, tj. mogu primijeniti matematička i eksperimentalna znanja i vještine u fizici te osnovne koncepte iz sljedećih potpodručja: mehanike, termodinamike, elektriciteta i magnetizma, titranja, valova i optike te moderne fizike.

Sam ispit, koji se piše u utorak, sastojat će se od 35 pitanja te se piše 180 minuta, od čega je njih 24 ‘na zaokruživanje, dok ih je 11 otvorenog tipa. Više o tome kako će izgledati ispit možete doznati u katalogu ovdje.

Lani je prosječna ocjena na Fizici bila 2,37, a kako bi ga što bolje riješili, učenicima se za pripremu savjetuje rješavati ispite provedene prijašnjih godina. Pa smo za posljednje ponavljanje izdvojili deset pitanja s prošlogodišnjeg ispita, znate li odgovor na svako?

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.

Copy link
Powered by Social Snap