Pretraga

Nagrade Soljačić i Sakač neće se dodijeliti isti dan: Ukupno 20-ak najboljih maturanata bit će nagrađeno

A- A+

Već petu godinu za redom ugledni hrvatski znanstvenik, redoviti profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT) Marin Soljačić pobrinuo se da najbolji maturant generacije dobije novčanu nagradu u iznosu 5.000 dolara. Ona će ovoga puta pripasti Ivi Barać, a dodjela će se održati  26. srpnja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Uz Ivu, u petak će biti nagrađeno još 20-ak drugih maturanata koji su se istaknuli na državnoj maturi, no iz MZO-a nam nisu željeli otkriti tko su oni. Vele da će to objaviti uoči same dodjele.

Dobitnica Soljačića Iva Barać te dobitnik Sakača Marko Rajković / foto: Privatna arhiva

Izdvojeni članak

Ovo je najbolja maturantica u generaciji: Jedina riješila Matematiku i Fiziku bez greške

A od ove godine se za iznimna postignuća na maturi dodjeljuje još jedna, financijski nešto i izdašnija nagrada. Riječ je o 5.000 eura vrijednoj nagradi Sakač, koju omogućava Boris Sakač, jedan od doajena hrvatske informatike.

On je između ostaloga bio dugogodišnji savjetnik Međunarodnoga olimpijskog odbora u Lausannei pa je sudjelovao i u rukovođenju informatičkom podrškom na Olimpijskim igrama od 1984. do 2010. godine.

Upravo najbolji rezultat na ispitu iz informatike kriterij je za dobivanje ove nagrade. Ako je dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti ispita iz informatike, dodatno se kao kriterij gledaju i rezultati na ispitu iz matematike.

S obzirom na to da je dvoje učenika imalo 100% riješenosti ispita iz informatike, dobitnik prve nagrade Sakač je Marko Rajković, koji je bolje riješio Matematiku više razine.

Njemu će Boris Sakač i ministricom Divjak dodijeliti ovu nagradu 31. srpnja, također u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Na kraju ponovimo i kriterije za dobivanje nagrade Soljačić. Nju dobiva maturant s najboljim rezultatom iz matematike više razine. Ako ih dvoje ili više ima isti postotak riješenosti matematike, gleda se tko ima najbolji rezultat iz fizike.