Pretraga

Objavljeni prvi rezultati mature, poznato i kada izlaze prijevremene rang-liste za upise na fakseve

A- A+

Ove srijede u podne objavljeni su prijevremeni rezultati državne mature. Istodobno je počeo teći rok za ulaganje prigovora na ocjene, a popodne će maturantima biti vidljive i prijevremene rang-liste za upise na fakultete.

NCVVO | foto: Ivan Božić, srednja.hr

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je prijevremene rezultate državne mature u 2020./2021. Maturantima i drugim pristupnicima rezultati su vidljivi u sustavu Postani student.

Odmah po objavi rezultata počinje teći rok za slanje prigovora na rezultate mature, kojeg pristupnici mogu uložiti najviše 48 sati od objave prijevremenih rezultata. Konačni rezultati mature izaći će nakon rješavanja prigovora, 21. srpnja.

Izdvojeni članak

Vječna nedoumica maturanata: Kada će vam faks naplatiti školarinu i trebate li brisati studije s liste?

Prema kalendaru Središnjeg prijavnog ureda, ovog popodneva, iza 14 sati bit će objavljene i privremene rang-liste za upise na fakultete. S privremenih rang-lista brišu se svi oni kandidati koji nisu zadovoljili uvjete za prijavljene studijske programe, a važno je naglasiti kako su one podložne promjenama sve do objave konačnih rang-lista, što će se dogoditi 21. srpnja iza 15 sati.

Liste se mogu mijenjati jer maturanti mogu prijavljivati studijske programe, odnosno mijenjati poredak studija i brisati studije s liste, sve do 21. srpnja u 13:59h.

A trebate li s liste brisati neke studijske programe koji su vam niži prioriteti, odnosno u kojem slučaju vam faks može naplatiti oportunitetne troškove, doznajte ovdje.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je i pragove prolaznosti za sve predmete, a možete ih vidjeti na poveznici.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.