Pretraga

ChatGPT okušao se u rješavanju ovogodišnje mature iz Biologije: Očito se nije dovoljno pripremao

A- A+

Nakon svih obaveznih predmeta, odlučili smo zadati ChatGPT-u da riješi maturu iz Biologije, prvenstveno zbog toga što je riječ o jednom od najprijavljivanijih izbornih predmeta na maturi. Očekivali smo da će to malo bolje riješiti, ali to ipak nije bilo tako. Dobio je ocjenu dovoljan.

Foto: srednja.hr

Ispitu iz Biologije pristupilo je 5.239 maturanata, što znači da je Biologija ove godine drugi najprijavljivaniji izborni predmet na maturi, odmah nakon Fizike. Ispit se pisao 150 minuta te se sastojao od dvije ispitne cjeline – od zadataka zatvorenog i zadataka otvorenog tipa. Nakon ispita, imali smo priliku razgovarati s nekoliko maturanata koji su imali mahom pozitivne dojmove.

Ispit je bio relativno lagan

– Dojam nakon ispita je dobar, bilo je sve za očekivati. Nije bilo teško, treba samo razmišljati i naučeno gradivo logički povezivati. Najteži dio je bio s tkivima biljke i stajsko gnojivo, no neka su se pitanja ponavljala iz prethodnih matura, što mi je olakšalo, rekla nam je nakon mature Nika iz Srednje škole Čakovec.

Lagano je bilo i Leni iz Gimnazije Gaudeamus u Osijeku, koja je rekla da je prvi dio ispita bio identičan probnoj maturi. Fotografije i grafovi su bili gotovo isti, pa joj je sve bilo poprilično lagano za tumačiti.

– Drugi dio je bio malo kompliciraniji pa je za njega definitivno potrebno predznanje i priprema, ali mislim da sam ga zaista dobro napisala. Sama sam se pripremala za ispit uz rješavanje prijašnjih matura, ali imam i dobro predznanje pa mi nije bio problem riješiti ispit, napomenula nam je Lena.

Izdvojeni članak
biologija državna matura 2022

Danas se na maturi pisala Biologija: ‘Ja nisam mogla povezati, mislim da je greška u zadatku’

Evo kako se snašao ChatGPT

Potaknuti pozitivnim dojmovima maturanata, htjeli smo vidjeti kako bi ChatGPT riješio maturu iz Biologije. Budući da koristimo besplatni GPT-3,5 jezični model koji ne može raspoznati fotografije i vizuale, bili smo primorani neke zadatke izbaciti iz našeg eksperimenta. Primjerice, u zadacima zatvorenog tipa takvih je bilo možda nekoliko, dok su zadaci otvorenog tipa uglavnom tražili iščitavanje podataka s neke fotografije.

Prije početka ovog eksperimenta, imali smo dojam da će se ChatGPT odlično snaći i da će izvrsno riješiti ispit. No, to ipak nije bilo tako. Svima voljeni ChatGPT mučio se oko bazičnih pitanja, ali se ipak uspio izvući. Odgovorio je točno na 17 od 40 zadataka zatvorenog tipa, što znači da je riješio ispit sa 42,5 posto točnosti. To bi, prema ovogodišnjim pragovima, trebala biti ocjena dovoljan.

Copy link
Powered by Social Snap