Pretraga

Provjerio sam rješenja državne mature: Neke sam ispite, izgleda, napisao bolje nego kao maturant

Iako je od mojih dana u srednjoj školi prošlo osam godina, neke sam ispite na ovoj državnoj maturi – Engleski jezik i Hrvatski jezik – čini se, riješio bolje nego kao maturant. Prema mojim izračunima, uspio sam ostvariti nekih 93 posto, odnosno 85 posto riješenosti. Matematika je, pak, koju sam rješavao bez kalkulatora, druga priča, i tu bih mogao skupiti nekih 35 posto ako me sjećanje na odgovore dobro služi. Bilo kako bilo, državna matura nije toliki bauk kakvom je predstavljaju. Nadam se da će idućih godina maturanti imati manje stresa oko ovih ispita, a oni stariji kandidati, koji se nećkaju mogu li i jesu li u stanju, prelomiti i izaći na ispite državne mature. Jer ništa nije nemoguće i nikad nije kasno, posebno kad je u pitanju obrazovanje.

državna matura ocjena

Foto i ilustracija: srednja.hr

Ne događa se svaki dan da 27-godišnji novinar, osam godina nakon što je završio srednju školu ponovno ide pisati državnu maturu. No, kad se to dogodi, očekuje se detaljan izvještaj. Do sada ste moje dogodovštine s mature mogli pratiti na tekstovima na portalu srednja.hr i na našem TikTok profilu. Ispiti su završili, sve sam ih polagao, a NCVVO, centar koji svake godine provodi maturu, objavio je i rješenja svakog ispita.

Kao i svaki odgovorni maturant pohitao sam na stranice kako su izlazila rješenja pa, po sjećanju, pokušavao odgonetnuti koliko sam bodova skupio na pojedinom ispitu. Ja sam na maturi ove godine pisao Hrvatski jezik, Engleski jezik i Matematiku. Za sva tri ispita, u onom dijelu u kojem je to moguće, provjerio sam točne odgovore i usporedio ih sa svojim odgovorima. Budući da se nisam sjećao svojih odgovora na sva pitanja, i da se nije svaki dio ispita mogao ovako provjeriti – primjerice pisani tekstovi, eseji i sažetak na jezicima – postotci koje sam izračunao su tek okvirnog, informativnog karaktera.

@srednja_hr Državna matura je gotova, a što dalje? Pročitajte na linku u opisu profila … #matura #matura2023 #foryoupage #fyp #srednja #srednjahr ♬ original sound – srednja_hr

Neke sam ispite, čini se, riješio bolje nego kao maturant

Engleski jezik mi je, kako sam ustanovio odmah nakon pisanja, bio poprilično jednostavan. Iako je to bila viša razina, mislim da se i inače radi o maturantima najjednostavnijem obveznom ispitu na maturi. K tome, ja sam nakon srednje završio i faks na engleskom jeziku pa su moja očekivanja bila dosta visoka. Kada su izašla rješenja prva dva ispitna djela – čitanja i slušnog – odmah sam usporedio svoje odgovore. Došao sam do nekih 93 posto riješenosti tih ispitnih cjelina. Istini za volju, nisam se mogao sjetiti svega iz slušnog dijela pa sam možda imao koji bod više ili, pak, koji bod manje, ali okvirno, to je to.

Hrvatski jezik, barem dio s pitanjima iz književnosti i čitanja tekstova s razumijevanjem, bio nešto teži. Mislim da je veliku ulogu igralo to što sam iz škole izašao prije osam godina i od tada se, u profesionalnom smislu, nisam baš susretao s književnosti. Tako se nekih imena stilskih figura, autora, književnih djela i njihovih pojedinosti, nisam baš sjećao, ili sam se prisjetio u magli. Očekivao sam stoga nešto lošiju riješenost nego na prethodnom ispitu. Kad sam provjerio svoje odgovore, kojih sam se prilično dobro sjećao, s objavljenim rješenjima, došao sam do nekih 85 posto riješenosti. Opet, na kraju to možda bude par bodova više ili manje, ali bez prevelikih odstupanja.

Matematika, iako sam pisao osnovnu razinu, bila mi je najveći izazov. Prvo, zato što sam se nećkao oko toga je li moj model kalkulatora dozvoljen ili ne, pa sam odlučio ispit pisati bez njega. Drugo, zato što ispit sada sadrži gradivo iz sva četiri razreda srednje škole, za razliku od moje prve, prave mature. I treće, zato što posljednjih osam godina, otkako sam riješio svoj zadnji matematički zadatak u školi, tu disciplinu nisam više, u pravilu, ni susretao. Zaboravio sam tako što je težište, što je simetrala, što diskriminanta, a što ortocentar. Neke zadatke nisam ni znao početi rješavati. Očekivao sam, iskreno, pad, no ako me dobro služi sjećanje i odgovori se stvarno podudaraju s rješenjima, uspio sam skupiti nekih 35 posto. To bi značilo prolaz, no nećemo se previše veseliti.

Izdvojeni članak
prijave za faks u sustavu postani student

Gotova matura: Provjerite koliko je prijava na svakom studiju nakon ispita i što je najpoželjnije

Koja su bila moja očekivanja?

Još kao maturant smatrao sam da državna matura uopće nije toliki bauk. Nakon četverogodišnje srednje škole, gimnazije u mom slučaju, s nekim prosječnim ocjenama, ispite nije bilo teško položiti i ostvariti sjajne rezultate. To sam mišljenje kroz godine zadržao pa sam se ove, konačno, odvažio ponovno izaći na maturu pa vidjeti kakav rezultat mogu ostvariti bez ikakvih priprema, učenja ili ponavljanja. Moj je, dakle, glavni motiv bio pokazati da se dobar dio mature može uspješno riješiti i dugo nakon što izađeš iz srednje škole, iako više s gradivom i sadržajem koji se ispituje, nemaš svakodnevnog direktnog doticaja.

Mislim da sam u tome uspio. Štoviše, ako me pamćenje dobro poslužilo i postotci riješenosti ispita koje sam izračunao budu odgovarali stvarnosti, čini se da sam Engleski jezik i Hrvatski jezik riješio čak i bolje nego prije osam godina. To se, dakako, sve može promijeniti kada ocjenjivači prođu moj esej iz Engleskog, odnosno sažetak i esej iz Hrvatskog. No, uspoređujući samo ove dijelove ispita koje je sada moguće usporediti s rješenjima, situacija je dosta optimistična. Matematika, s druge, strane, ispala je teški flop. Tu se dodatno zakomplicirala stvar s kalkulatorom i činjenicom da se ispituje više gradiva nego prije pa ne možemo ni približno govoriti o boljem rezultatu u odnosu na onda. Bit će dobro ako bude prolaz.

Jesam li očekivao ovakve rezultate? Djelomično jesam. Bilo mi je jasno da će mi Engleski jezik, čak i Hrvatski jezik unatoč tome što se ove godine pisao potpuno novi ispit na jedinstvenoj razini, biti jednostavni. Ruku na srce, nisam očekivao da će mi rezultati potencijalno biti bolji nego prije osam godina, no čini se da bi mogli biti. To ne mogu, dakako, govoriti ni s kakvom sigurnošću jer službeni rezultat ispita na državnoj maturi, čak ni oni privremeni, nisu objavljeni. No, ja bih rekao da sam već obavio dosta posla u dokazivanju svoje poante – matura nije toliki bauk, sve se može, čak i s gotovo trideset godina.

Izdvojeni članak
esej u vrećici, državna matura

Ovo je 5 stvari koje sam naučio kad sam ponovno pisao ispite državne mature

Što ovo znači?

Nadam se da će ovo moje iskustvo, i sve što sam podijelio tijekom pisanja ispita, pomoći maturantima u barem jednoj stvari. Nadam se da će im pomoći da shvate kako su spremni za maturu i kako se oko tog ispita, ma koliko bio bitan, ne treba toliko puno nervirati. Ako sam ja, toliko godina nakon zadnjih dana u srednjoškolskim klupama uspio ovo sve riješiti i proći (nadamo se i Matematiku), onda definitivno mogu i oni.

Osim toga, nadam se da će ovo ohrabriti neke starije kandidate. One koji se u svojim tinejdžerskim godinama nisu snašli, pronašli ili jednostavno nisu imali uvjeta da se idu dalje obrazovati. Možda sada te uvjete imaju, ali ih je strah. Očekivanja, okoline, neznanja – sebe. Nikad nije kasno i ne postoji ispit koji u životu ne mogu položiti. Jasno, ako žele upisati faks državnoj maturi neće pristupati opušteno kao što sam ja, Pripremat će se, učiti, ponavljati, rješavati ispite s prethodnih matura. Ali nije nemoguće. I nije kasno. Nikada nije kasno za obrazovanje.

*Komentar je stav autora i ne odražava nužno stav redakcije portala srednja.hr


Pročitajte moje dogodovštine s mature:

Ovo je 5 stvari koje sam naučio kad sam ponovno pisao ispite državne mature

Pisao sam maturu iz Matematike bez kalkulatora: Ako prođem, to će biti Božje čudo

Gospoda Glembajevi na eseju iz Hrvatskog: Pa je li uopće moglo biti nešto jednostavnije?

Matura iz Hrvatskog bila mi je teža nego što sam mislio: Vidi se da sam prije sto godina završio školu

Pisao sam višu razinu mature iz Engleskog i najteže od svega mi je bilo sjediti tri sata