Pretraga

Stanje je kritično: Pogledajte koju ocjenu većina očekuje na ispitu iz Fizike

Ispit državne mature iz Fizike već je godinama jedan od najpopularnijih izbornih predmeta, ali prošle godine na njemu je najčešća ocjena bila nedovoljan. Skoro sedam tisuća učenika Fiziku je na ovogodišnjem ljetnom roku pisalo potkraj prošlog tjedna, a kako su istaknuli učenici s kojima smo razgovarali nakon pisanja, ispit su ocijenili teškim. U anketi smo čitatelje pitali koju ocjenu očekuju na ovom ispitu, a njihove prognoze nisu baš dobre.

Foto: M. Gelenčir|srednja.hr

U 2019. najčešća ocjena na Fizici bila je nedovoljan, a ako je suditi prema anketi koju smo nakon ispita proveli među čitateljima, očekivanja od ovog ispita nisu ništa bolja ni u 2020. godini.

– Mislim je da je ovogodišnja matura iz Fizike bila iznimno teška. Očekivao sam da će biti slična kao prethodne, ali sam se na nekim pitanjima stvarno razočarao zbog njihove težine. Najteži zadatak mi je bio računski gdje je bila koliko se sjećam zadana brzina protona i svašta se trebalo izračunati. Ne sjećam se što točno, ali znam da nisam znao odakle da počnem. Za Fiziku sam se pripremao rješavajući prošlogodišnje mature koje mogu reći da su bile uvelike lakše, osim prošlogodišnje, koja je jedina uspjela parirati. Također sam se pripremao preko skripti iz Trinoma bez kojih bi ova matura bila puno teža, rekao nam je nakon ispita maturant Andrej.

‘Koju ocjenu očekujete na ispitu mature iz Fizike?’ bilo je pitanje koje smo nakon ovog ispita postavili čitateljima. U anketi je do trenutka pisanja ovog teksta (2. srpnja u 17:13h) glasalo 2.364 čitatelja.

Iako je postotna razlika u najmanje tri ocjene vrlo mala, najveći broj sudionika, njih 24,86% očekuje nedovoljan. Ocjenu dovoljan iščekuje 23,48%, a dobar 21,13%. Najmanje sudionika ankete očekuje ocjenu vrlo dobar, 13,63%, dok odličan očekuje njih tri posto više, odnosno 16,98%.

Koju će ocjenu učenici zaista dobiti, doznat će 15. srpnja kada će biti objavljeni prijevremeni rezultati mature. Konačne rezultate učenici će dobiti 20. srpnja.

Koju ocjenu očekujete na ispitu mature iz Fizike?