Pretraga

Sveučilište u Zagrebu objavilo upisne kvote za 2019./2020.: Više je mjesta nego lani

A- A+

Senat Sveučilišta u Zagrebu je na sjednici održanoj 19. ožujka donio Odluku o upisnim kvotama za upis studenata u I. godinu preddiplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija na Sveučilištu u Zagrebu u ak. god. 2019./2020. Ukupno je za upis u narednu godinu određeno 14.143 mjesta, što je više u odnosu na prošli godinu, kada je upisna kvota na Sveučilištu u Zagrebu iznosila 12.972 mjesta.

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Iako je broj maturanata iz godine u godinu sve manji, Sveučilište u Zagrebu za narednu je akademsku godinu povećalo upisne kvote. Kvota za 2019./2020. iznosi 14.143 mjesta, a raspoređena je na redovne i izvanredne studente, strane studente i Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Za redovne je studente ukupno 11.613 mjesta, za izvanredne 2.163, za upis stranih studenata rezervirano je 447 mjesta, a za Hrvate izvan RH, kako smo već pisali, njih 202.

Drastično povećana kvota na Ekonomskom

Izdvojeni članak

Nula mjesta za maturante na čak pet studija: Donosimo upisne kvote Sveučilišta u Osijeku

Daleko je najviše upisnih mjesta na studijima s područja društvenih znanosti. I ove će godine najveći broj studenata upisivati zagrebački Ekonomski fakultet, na kojemu kvota iznosi 2.545 mjesta. Značajan je to porast broja mjesta u odnosu na prošlu godinu, kada je na Ekonomskom bilo 1.610 mjesta.

Drugi po broju upisnih mjesta je Pravni fakultet u Zagrebu na koji se upisuje jednak broj studenata kao i lani, 1.173. četveroznamenkasta je kvota i na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na koji će se moći upisati 1.111 novih studenata, a kvota u odnosu na godinu prije povećana je za svega sedam mjesta.

Po omjeru broja mjesta i prioritetnog studija na listi, među maturantima je lani najpoželjniji bio Edukacijsko rehabilitacijski fakultet. Dobra vijest za one koji ove godine planiraju upisati ERF jest da je ondje povećan broj mjesta, s prošlogodišnjih 149 na 204. Najveći porast mjesta bilježi se na studiju Rehabilitacije, ali valja napomenuti da je od 102 mjesta njih 20 unutar kvote za izvanredne predviđeno za kandidate koji su srednju završili prije 2010. godine.

Na STEM području nema prevelikih promjena u kvotama

Izdvojeni članak

Na sedam studija neće se upisivati novi studenti: Objavljene kvote Sveučilišta u Rijeci

Na studijima s područja biomedicine i zdravstva kvota je neznatno povećana i za ovu godinu iznosi 813 mjesta (u odnosu na prošlogodišnjih 806), a najviše ih ‘otpada’ na Medicinski fakultet, gdje se ove godine ukupno upisuje 350 studenata.

Ukupno 3.419 studenata upisivat će se u studije s područja tehničkih znanosti, što je za 75 više u odnosu na prošlu godinu. U tom području najviše će novih studenata upisivati Fakultet elektrotehnike i računarstva, 650.

Na studije s područja prirodnih znanosti, u koje u Zagrebu spada samo Prirodoslovno-matematički fakultet, upisuje se 766 novih studenata, desetak više nego lani.

U nastavku se nalazi tablični prikaz broja mjesta na svim studijima Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2019./2020., a svakako obratite pažnju i na napomene za pojedine fakultete koje se nalaze ispod same tablice. *ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Download [519.83 KB]

_______________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Sveučilište u Zagrebu objavilo upisne kvote za 2019./2020.: Više je mjesta nego lani
Share via
Copy link
Powered by Social Snap