Pretraga

Za dva tjedna počinje probna državna matura, poznato hoće li joj moći pristupiti i učenici iz BiH

A- A+

Za dva tjedna, točnije 15. ožujka, započet će provedba probne državne mature. Ispiti će trajati do 15. travnja, a svaki od tri obvezna predmeta, Hrvatski, Engleski i Matematiku, prijavilo je putem sustava Postani student oko 25 tisuća učenika iz Hrvatske. Učenici su se i naknadno mogli javiti ispitnim koordinatorima. Nije nepoznanica da na državnu maturu svake godine izlaze i učenici iz Bosne i Hercegovine, jer oni također nerijetko upisuju studije na visokim učilištima u Hrvatskoj. I učenici iz Bosne i Hercegovine moći će pisati probne ispite. Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja sastao se s ministricom prosvjete, znanosti, kulture i sporta Anom Andrić u Vladi Županije Posavske u Orašju.

matematika matura

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Ravnatelj NCVVO-a, Vinko Filipović sastao se u Vladi Županije Posavske s ministricom prosvjete Anom Andrić i ravnateljima nekolicine tamošnjih srednjih škola. Naime, i učenici iz BiH mogu pristupiti ispitima državne mature te će moći pisati i probne ispite.

– Po prvi put imamo probne ispite za učenike 4. razreda srednjih škola i za učenike 3. razreda iz Hrvatskog i iz Matematike, a za učenike 4. razreda iz svih onih ispita na kojima pišu državnu maturu, dakle Hrvatski, Matematika i strani jezik kao obvezni, odnosno svi drugi izborni predmeti za koje se odluče. Naime Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje i Ministarstvo obrazovanja Republike Hrvatske uistinu želi u svojim mogućnostima pružiti svaku moguću potporu učenicima u Bosni i Hercegovini koji rade po hrvatskim programima kako bi im omogućili da upise na hrvatska sveučilišta odnosno na odgovarajuće fakultete jer državna matura je u Republici Hrvatskoj od 2010. jedini relevantan kriterij upisa učenika na određene fakultete, rekao je Filipović, priopćeno je iz Vlade Županije Posavske u BiH.

Izdvojeni članak

U 2023. na ispit iz Hrvatskog stiže jedna od najvećih promjena otkad je uvedena državna matura

Učenici iz tog dijela Bosne i Hercegovine ispite već godinama pišu u ispitnim centrima na istoku Hrvatske.

– Ja vjerujem da će učenici i iz Posavske Županije imati odličnu prolaznost unatoč tome što se kurikulumi donekle razlikuju, jer uspjesi učenika iz Posavske Županije na državnoj maturi nije ništa lošiji od prosjeka uspjeha učenika iz ostalih županija iz Bosne i Hercegovine, ali niti daleko od rezultata učenika u Republici Hrvatskoj, rekao je Filipović.

Podsjetimo, probni ispiti provodit će se u školama od 15. ožujka do 15. travnja za učenike četvrtih razreda i trećih razreda srednjih škola.

– Mi ćemo u Posavskoj kao i u drugim županijama pružiti mogućnost da njihovi učenici pišu probne ispite, dostavit ćemo im u digitalnom obliku kako bi se upoznali sa sadržajem ispita državne mature, na isti način kao što će biti ispiti prilikom pisana u lipnju mjesecu. Naravno to neće biti ta inačica, nego jedna od četiri moguće, ali će se upoznati sa sadržajem, konceptom, procedurom i time će im se olakšati pisanje državne mature u lipnju mjesecu, dodao je ravnatelj Filipović.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Za dva tjedna počinje probna državna matura, poznato hoće li joj moći pristupiti i učenici iz BiH
Share via
Copy link
Powered by Social Snap