Pretraga

Zanima vas studij u Velikoj Britaniji? Ovaj tata detaljno je opisao postupak upisa njegova sina

A- A+

Ako ste ikada razmišljali o studiju u inozemstvu, onda ste zasigurno došli do bezbroj pitanja – od postupka odabira sveučilišta pa do financiranja studija, ali i svakodnevnih aktivnosti. Budući da veliki broj mladih želi studirati u Velikoj Britaniji, svakako vam preporučujemo da pročitate blog Ivana Guština koji je detaljno opisao upis i odlazak njegova sina na Coventry University.

ilustracija: Laurie Byrne za Unsplash

– Tražeći informacije shvatili smo da dostupnih informacija ima relativno malo. Odnosno, web je prepun općih informacija i u toj se šumi informacija budućim studentima i njihovim roditeljima teško snaći u početku, piše na svom blogu Ivan Guštin.

IT poduzetnik i otac studenta Coventry Universityja napisao je tekst dug čak oko 10.000 riječi o upisu na studije u Velikoj Britaniji. Za iščitavanje teksta trebat će vam oko 50-ak minuta.

– Odlazak na bilo koji studij zahtijeva prethodne pripreme najmanje tijekom cijele zadnje godine srednjoškolskog školovanja, a pogotovo je to bitno za odlazak na studij u drugu zemlju. Ne samo zbog više priprema, već primarno zbog rokova koji su za sve stvari puno raniji nego u Hrvatskoj (u našem slučaju je rok za prijave bio siječanj 2020. godine), što znači da se još i znatno ranije prije toga moraju prikupiti sve informacije ne samo o studiju, već i o životu u odabranoj stranoj zemlji, piše Guštin.

Dijeli i savjete

Informacija i stvari za odraditi je toliko da savjetuje svima da za pomoć angažiraju neku od agencija za posredovanje.

– Prijave, uvjeti i načini studiranja i života u drugoj zemlji imaju toliko razlika, specifičnosti, detalja i rokova da je samostalno hvatanje u koštac s time prezahtjevno i prerizično, upozorava autor, čiji sin sad studira Game Technology.

U tekstu opisuje i dolazak na otvorene dane Coventry Universityja.

– Posebno zanimljivo je što taj drugi dio posjete sveučilištu vode studenti osobno, tzv. ambasadori, kojima je to ujedno i dodatni plaćeni posao uz studiranje. Nama je kao voditeljica grupe dodijeljena iznimno elokventna i ljubazna studentica 3. godine, rodom iz Poljske, dok nam je sam fakultet pokazao njezin kolega. I to je cijelom obilasku dalo posebnu težinu i izvor je najtočnijih i najširih informacija iz prve ruke, a što bih u cijeloj ovoj priči istaknuo kao jedno od najdragocjenijih iskustava. Taj dio je trajao čak oko 2,5 sata, a sastojao se od obilaska fakulteta, knjižnice, studentskih domova, sportsko-rekreativne ustanove, studentskog centra i samog grada, opisuje.

Izdvojeni članak

Maturant iz Metkovića upao na Harvard: Godinu pauzira zbog korone, ali zato pokreće zanimljiv projekt

Sve je i fotografirao

Detaljno je opisao i izgled te funkcionalnosti koje ima fakultet te sve potkrijepio fotografijama.

– Ako niste vješti u pisanju akademskih radova, ni u tome niste prepušteni sami sebi. Na raspolaganju vam je poseban ured i stručna ekipa koja vam stoji na raspolaganju da vam u tome pomogne, opisuje.

Detaljnije na njegovom blogu.