Pretraga

Akademska zajednica zavijena u crno: Preminuo dugogodišnji profesor i bivši dekan zagrebačkog faksa

A- A+

Hrvatska akademija znanosti i umjetnost (HAZU) javlja tužnu vijest – preminuo je njihov redoviti član akademik Đuro Seder, istaknuti hrvatski slikar. Više godina predavao je na Akademiji likovnih umjetnosti, gdje je obnašao i dužnost dekana. Nakon umirovljenja dobio je počasnu titulu professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu.

Foto: Unsplash/HAZU

Akademska zajednica zavijena je u crno nakon informacije da je u 95. godini života preminuo ugledni hrvatski slikar Đuro Seder. Kako stoji u njegovoj biografiji na stranici HAZU-a, Seder se rodio u Zagrebu 1927.

Uz bavljenje slikarstvom pisao je i poeziju

– Pohađao je Prvu klasičnu gimnaziju u Zagrebu, a maturirao je 1946. na Klasičnoj gimnaziji u Splitu. Studij slikarstva završio je 1951. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Antuna Mejzdića, dok je specijalizaciju za slikarstvo završio 1953., kod profesora Marina Tartaglie, navedeno je u biografiji.

Seder je nakon akademije radio kao tehnički urednik i grafički dizajner u nekoliko časopisa i izdavačkih poduzeća, a uz to se bavio grafikom te ilustracijom dječjih knjiga. Bio je član umjetničke skupine Gorgona od 1959. do 1966., navode iz HAZU-a, te je objavljivao i poeziju.

Bio je profesor i dekan ALU-a

– Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu predavao je od 1981. do 1998., a od 1983. do 1987. bio je dekan. Od 2012. bio je professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, piše u biografiji na webu HAZU-a.

Redovitim članom Akademije Seder je postao 2000. godine, a od 2011. bio je voditelj Gliptoteke HAZU-a.

– Samostalno je izlagao od 1958., a radovi mu se nalaze u mnogim nacionalnim i inozemnim galerijama i muzejima te privatnim zbirkama. Dobitnik je mnogobrojnih priznanja i nagrada od kojih se izdvajaju Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo (2001.), Odličje Danice s likom Marka Marulića (1996.) te Nagrada za životno djelo Hrvatskog društva likovnih umjetnika (2018.), piše u biografiji ovog velikog slikara.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap