Pretraga

Bivšem aktivistu Vlahi Orepiću, saborski zastupnik poslao upit oko upada policije na KSET

A- A+

Prošloga petka u zagrebački je KSET usred koncerta grupe Svemir upala policija. Nakon temeljitog pretresa posjetitelja koncerta, a pod izlikom da se radi o suradnji policije i porezne inspekcije, ustanovljeno je kako je u najvećem prekršaju bila osoba koja je posjedovala biljnu opojnu tvar. Zastupnik Siniša Hajdaš Dončić o svrsi je upada policije na KSET uputio zastupničko pitanje ministru unutarnjih poslova, Vlahi Orepiću. Oko čitave situacije oglasio se i sam klub putem službene Facebook stranice.

Foto: Facebook/KSET| vlada.gov.hr

Nakon što smo 21. listopada otkrili kako je policija u 1 ujutro intervenirala na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva , slično se dogodilo i prošlog petka u Klubu studenata elektrotehnike. U klub, koji pripada prostoru FER-a upale su interventna policija, kriminalna policija, carina i porezna tijekom koncerta grupe Svemir. Temeljito je pretresen svaki pojedinac koji se ondje našao, kao i kante za smeće.

Prema službenom priopćenju provedena je ondje racija u suradnji s poreznom inspekcijom, no jedina u prekršaju bila je osoba kod koje je pronađena biljna opojna tvar.

Još uvijek nismo dobili odgovor zbog čega je policija u listopadu intervenirala na FER-u, ali je vrlo dobro poznato kako prema zakonu policija ni u jedan od dva navedena prostora ne smije ući bez zahtjeva odgovorne osobe ili slučaja hitnosti.

Izdvojeni članak

Nakon FER-a, policija upala u KSET i to na sam Dan Fakulteta

Uvod u represiju prema urbanoj kulturi?

Zbog posljednje je intervencije SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić uputio zastupničko pitanje ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću. Njegov je stav kako je koncert je prekinut bezrazložno, te kako nije bilo nikakvih razloga za učinjenje istog.

– Postavljam vam pitanje kao ministru unutarnjih poslova (čuo sam da ste bili aktivist, pa tim više), o kakvoj se strategiji organa prisile radi? Da li su u fokusu akteri supkulture, da li se udara na mjesta koja drugačije razmišljaju? Kakva se to poruka šalje i što može očekivati kulturna scena na ovim prostorima? Kako tumačite da je interventna policija upala u pola koncerta grupe Svemir u prostoru KSETA (Vi kao bivši aktivist, sigurno znate što je KSET), jer klub studenata elektrotehnike nije sigurno okupljalište krim miljea. Gospodine Orepiću da li je to zastrašivanje ljudi koji ne konzumiraju mainstream sadržaje?; da li se vraćamo u devedesete godine, (sjetite se Samobora i punk koncerta) i ovo je samo uvod u represiju prema urbanoj kulturi? Koji su rezultati akcije KLUB KSET? Što se može očekivati u budućnosti? Da li je to povezano s konzervativnom revolucijom koja ide kroz pritisak raznih konzervativnih elemenata, udruga i društva koje su povezane uz ideju konzervativizma.

Gospodine Orepiću, društveni život, pravo na izlazak pa i na mjesta koja nisu dio hrvatskog mainstreama jedno je od temelja slobode. Struktura socijalnog života, uređenje građanskog društva, socijalna solidarnost, identitet, društveni kapital prostora, temeljne su odrednice modernog društva, koje je otvoreno i u kojem želimo živjeti, dakle kada je otvoreno prima najbolje informacije i radi, stoji u zastupničkom pitanju Hajdaš Dončića

Izdvojeni članak

[FOTO] Policija intervenirala na FER-u nakon ponoći

Represija i zastrašivanje posjetitelja i volontera

O čitavoj aferi oglasio se i sam KSET, putem Facebooka, koji dijele mišljenje zastupnika oko potrebitosti provedene akcije

– Osjećamo potrebu da izrazimo svoje razočaranje i nevjericu prema postupanju pojedinih policijskih službenika koji su prekinuli koncert bendova Svemir i Nebo Roza.
Želimo istaknuti da su naši posjetitelji, bendovi koji su nastupali te studenti volonteri bili izuzetno neugodno iznenađeni ovim načinom ponašanja. Iskreno smatramo da nije bilo potrebe za provedbom represije i zastrašivanjem posjetitelja i volontera koji su ljubitelji glazbe, studenti i akademski građani.
Ipak, htjeli bismo zahvaliti javnosti na pružanju izrazito jake podrške te se nadamo da ćemo zajedno uskoro razriješiti ovu neugodnu situaciju te da se tako nešto neće ponoviti kako u Klubu studenata elektrotehnike, tako ni drugdje, poručuju iz KSET-a.

Bivšem aktivistu Vlahi Orepiću, saborski zastupnik poslao upit oko upada policije na KSET
Share via
Copy link
Powered by Social Snap