Pretraga

Bivši učenik školi donirao uređaj od 14.000 kn koji spašava živote, a mogu ga koristiti i građani

A- A+

Nedavno smo pisali o tome kako su na Šumarskom fakultetu u Zagrebu postavljena dva automatska vanjska defibrilatora, uređaji koji procjenjuju srčani ritam te u slučaju srčanog zastoja daju upute za daljnje postupanje do dolaska hitne medicinske službe. Isti uređaj stigao je i u Osnovnu školu Marka Marulića u Sinju, a donirao ga je bivši učenik. Moći će ga koristiti i građani u blizini škole.

OŠ Marko Marulić u Sinju dobila je vanjski defibrilator|foto: OŠ Marko Marulić

Iz Osnovne škole Marko Marulić u Sinju stiže lijepa vijest – škola je dobila vanjski automatski defibrilator koji je donirao bivši učenik te škole. Pomoću tog uređaja, a uz osnovnu edukaciju i laici mogu pružiti prvu pomoć u slučaju iznenadnog srčanog zastoja. Naime, riječ je o uređaju koji sam procjenjuje srčani ritam te u slučaju srčanog zastoja daje upute za daljnje postupanje do dolaska hitne. To je važno jer rano prepoznavanje neispravnog srčanog ritma i iznenadnog srčanog zastoja te rano oživljavanje i rana defibrilacija do dolaska hitne drastično povećava šanse za preživljavanje.

Škola je, navode u priopćenju, prije nekoliko mjeseci pokrenula inicijativu za nabavku ovog uređaja, dijelom potaknuta zastojem srca maloljetnika na ekskurziji ove godine u Biogradu na Moru, koji je preminuo.

Izdvojeni članak

Na zagrebačkom fakultetu postavljeni uređaji koji spašavaju živote: ‘Neophodna su i korisna sredstva’

– Krenuli smo u osiguranje sredstava i u mnogim kontaktima se pronašao bivši učenik koji je donirao uređaj vrijedan 14.000 kuna i koji je želio ostati anoniman. Samu osnovnu edukaciju su u prošli petak imali svi zaposlenici gdje je bivši učenik ove škole spec. opće kirurgije dr. Zvonimir Križanac održao predavanje i prezentaciju rada samog uređaja i pokazao koliko je lako rukovati samim uređajem svakom laiku, jer uz slikovne upute, uređaj ima vođenje procesa na hrvatskom jeziku, stoji u priopćenju OŠ Marko Marulić.

Iz škole navode i kako uređaj neće služiti samo osobama koje se nađu unutar zgrade škole, nego je namijenjen i bližem susjedstvu škole, sugrađanima, ljeti korisnicima obližnjeg gradskog bazena, vrtiću i slično.

– Ujedno imamo još jednu donaciju koju je izvršio jedan bivši učenik naše škole koji je poklonio automat za samostalno zatvaranje ulaznih vrata radi energetske učinkovitosti. Time naši bivši učenici pokazuju zahvalnost školi koju su pohađali i koja je dijelom zaslužna za njihove uspjehe u životu, stoji u priopćenju škole koje potpisuje privremeni ravnatelj škole Marko Križanac.

Copy link
Powered by Social Snap