Pretraga

Deset najbogatijih Hrvata

A- A+

Hrvatsko izdanje uglednog američkog magazina Forbes, koji se bavi biznisom i financijama objavio je listu 50 najbogatijih Hrvata. Negativna poduzetnička klima, u 2012. godine nije donijela gubitke najmoćnijim hrvatskim poslovnjacima, a neki su čak dobro i zaradili. Unutar deset najbogatijih, jedno je novo ime. To je Marko Pipunić, vlasnik tvrtke Žito Osijek. Ukupno bogatstvo 50 najimućnijih je 12,84 milijarde kuna. U tekstu donosimo, prvih deset, s podacima ‘koliko su teški’.

danas.net.hr

Hrvatska inačica američkog magazina Forbes, objavila je ljestvicu najimućnijih 50 Hrvata. Ukupno bogatstvo ovih 50 poslovnjaka je 12,84 milijardi kuna. Unatoč tome što je iza nas godina negativnih poduzetničkih trendova, najmoćnije nije previše uzdrmala, a neki su čak i dobro zaradili. Novi u top deset je Marko Pipunić, vlasnik Žito Osijeka. Prenosimo ljestvicu prvih deset s podacima o njihovom bogatstvu.

10. Marko i Marijana Pipunić (254 milijuna kuna)

Novo lice u top 10 vlasnik je tvrtke Žito Osijek, koja se bavi trgovinom i skladištenjem repromaterijala za ratarsku proizvodnju. Pipunići su kupili i najveći dio imovine Đakovštine, dok je zajedno sa Stipom Matićem vlasnikom M San grupe, postao i vlasnikom PPK Valpova i PP Orahovice. Od nedavno je u rukama Pipunića i Tvornica ulja Čepin.

9. Dražen Robić (274 milijuna kuna)

Dioničar je šećerane Viro iz Virovitice. Bogatstvo mu je skočilo za 102 milijuna kuna. Vlasnik je pivovare u Grudama, koja proizvodi Prima pivo, a uz to bavi se distribucijom HeyHo sokova, makedonskih vina te češkog Zubr piva na hrvatsko tržište. Bavi se i poljoprivredom, a u počecima svog poduzetničkog puta se bavio veleprodajom alkoholnih pića.

Izdvojeni članak

Lista najbogatijih ljudi u povijesti čovječanstva

8. Anđelko Leko (341 milijuna kuna)

Posjednik je tvrtke HUP Zagreb, koja se bavi turističkom djelatnošću, odnosno raspolaže hotelima u Zagrebu i Dubrovniku. Lekino bogatstvo povećalo se za oko 65 milijuna kuna. Iz HUP-a, u čiju grupaciju spadaju i luksuzni zagrebački hoteli Sheraton i Westin, najavljene su za ovu godinu investicije teške 50 milijuna eura u dubrovačke hotele Mlini i Srebreno, koji su dio tvrtke Dubrovačka rivijera d.o.o., u koju je Leko objedinio ove hotele.

7. Marinko Zadro (391 milijuna kuna)

Suvlasnik je već spomenute tvornice šećera Viro iz Virovitice. Bogatstvo mu je poraslo za 166 milijuna kuna, te je na listi najbogatijih Hrvata napredovao za dva mjesta. Prošle je godine na javnoj aukciji otkupio sve trezorske dionice spomenute tvrtke, utrošivši u tu akciju 38 i pol milijuna kuna. Predsjednik je Nadzornog odbora Vira.

6. Plinio Cuccurin (398 milijuna kuna)

Zanimljivo da je ovaj biznismen karijeru počeo prije 15 godina kao berač breskvi, a zatim je radio i kao konobar. Danas je drugi najveći dioničar Adris grupe. U odnosu na prošlu godinu bogatstvo mu je poraslo za 107 milijuna kuna. Bavi se i politikom u posljednjih nekoliko godina kroz političku stranku Ladonja.

5. Ante Vlahović (661 milijun kuna)

Vlahović je pak najveći pojedinačni dioničar Adris grupe, koja drži Tvornicu duhana Rovinj, a uz to kroz tvrtku Maistra vlada turističkom ponudom istog grada. Ante Vlahović je u dionicima Adrisa poklonio milijun eura za pomoć nezbrinutoj djeci i starim i nemoćnim osobama. To je ujedno najveća osobna dobrotvorna donacija u Hrvatskoj.

4. Obitelj Besnier (1 milijarda kuna)

Francuski biznismeni vlasnici su Lactalisa, čiji je Dukat dio. Oni su u odnosu na prošlu godinu pali za dva mjesta. Inače s ukupnim bogatstvom od oko 25 milijardi kuna, našli su se na 299. mjestu svjetske liste američkog Forbesa. No, na hrvatskom tržištu pad vrijednosti dionica Dukata, donio im je gubitak od 900 milijuna kuna.

3. Emil Tadeschi (Milijarda i 100 milijuna kuna / porast od 267 milijuna kuna u odnosu na lanjsku godinu)

Većinski je vlasnik Atlantic grupe koja obuhvaća vlasništvo nad brendovima kao što su Argeta, Barcafe, Cedevita, Grand Kafa, Smoki i drugi, a uz to distribuira proizvode Ferrera, Wrigleya, Hippa te Johnson & Johnsona. U prošlogodišnjem rezultatu njegova je tvrtka najbolje rezultate ostvarila u izvozu na istok, dok je zakazao izvoz na zapad. Na domaćem tržištu prošao je prosječno s obzirom na nastavak pada BDP-a, rastuću nezaposlenost te smanjenje prosječne plaće. Atlantic grupa ostvarila je gotovo pet milijardi prihoda u prošloj godini. Najveći rast prodaje, od 8.9 posto ostvario je na brendovima kave Barcaffe i Grand Kafa.

Izdvojeni članak

Top lista: Zvijezde koje su se obogatile nakon smrti

2. Obitelj Lukšić (Milijarda i 300 milijuna kuna / porast od 446 milijuna kuna)

Čileanska obitelj, hrvatskih korijena snalazi se uspješno na svjetskom tržištu rudarstva, proizvodnje piva i bankarstva. Na globalnoj listi američkog Forbesa ova obitelj zauzela je visoko 35. mjesto s ukupnim bogatstvom od 102 milijarde kuna ili 17,4 milijarde dolara. Carstvom Lukšića upravljaju sinovi pokojnog Andronica Lukšića i njegova druga supruga Iris Fontbona, dok je za poslove u Hrvatskoj zadužen unuk Davor Lukšić Lederer. Kupnjom dubrovačkog JLH (Jadranskih luksuznih hotela) od Gorana Štroka, obitelj Lukšić u svoje je vlasništvo hotelu Argentina, kojeg su kupili ranije pridodala luksuzne hotele s pet zvjezdica Excelsior, Dubrovnik Paace i Bellevue.

1. Ivica Todorić (4 milijarde i 400 milijuna / porast od 700 milijuna)

Najbogatiji Hrvat je Ivica Todorić, a njegovo bogatstvo tri puta je veće nego kapital Lukšića u Hrvatskoj, koji su prva pratnja. Todorić je najavio da njegov Agrokor ima papire za milijardu eura investicija u Hrvatsku za ovu godinu. Agrokor ima 40 tisuća zaposlenika u Hrvatskoj. Ove godine će konsolidirati maloprodajni biznis Konzuma u regiji, koji uključuje i Ideu u Srbiji, dok tvornici Ledo, pridružuje srbijansku tvrtku Frikom, koja se bavi sličnom djelatnošću.

Copy link
Powered by Social Snap