Pretraga

Djevojka s 12 krenula na faks, a s 16 godina na doktorat

A- A+

Tesca Fitzgerald (16) istinsko je čudo od djeteta. Već s 12 godina, dakle u regularnoj dobi za peti razred osnovne škole, krenula je i završila informatiku na Portland Community Collegeu, a već sada sa 16 kreće po doktorat u području umjetne inteligencije, odnosno interakcije kompjutera i robota. Tesca je preskočila srednju školu, obrazujući se samostalno kod kuće. Za robotiku se zainteresirala već s pet godina.

Screenshot: You Tube

Tesca Fitzgerald 16-godišnja je djevojka iz Tigarda u Oregonu, koja već posjeduje fakultetsku diplomu, a uskoro kreće i po doktorat. Nakon što je preskočila srednju školu, školujući se kod kuće, Tesca je s 12 godina krenula na informatički fakultet, a uskoro kreće po doktorat na Georgia State Universityu. Na doktoratu će se specijalizirati za područje umjetne inteligencije, odnosno interakcije računala i robota. Već u dobi od pet godina, ova genijalna djevojčica se zainteresirala za robotiku, prateći sestru na natjecanjima.

Izdvojeni članak

S 19 godina ne upisuje medicinski fakultet, nego ga završava

Prvi sat predavanja na fakultetu znanjem privukla pozornost na sebe

Kada je došla prvi dan na matematiku na Portland Community Collegeu, Tesca je sjela u zadnje redove, nastojeći se dodatno ne eksponirati, obzirom da je sama činjenica da se na predavanju nalazi djevojčica od 12 godina dovoljno uočljiva. Međutim, nije dugo izdržala, u naumu da ne privlači pozornost.

Uskoro je na jedno od postavljenih pitanja, genijalna Tesca podigla ruku i točno odgovorila na pitanje. Sve jedna glava u dvorani se okrenula prema njoj, pitajući se što tako mlada djevojčica s dječjim glasićem radi na naprednoj matematici, piše oregonlive.com.

Četiri godine poslije Tesca već ima fakultetsku diplomu u ruci, a od nekoliko ponuda koje je imala za doktorate, odlučila se za studij umjetne inteligencije na Georgia Tech Universityu.

Izdvojeni članak

Najmlađi genijalac: Dvogodišnjak inteligentniji od Obame već postao član Mense

– Interakcija ljudi i robota i proučavanje uma me fascinira. Nikada nećemo potpuno razumjeti kako mozak radi. Ovo je područje nauke u kojem možete početi učiti, a da nikada ne dođete do kraja, a usko je povezano uz informatiku i umjetnu inteligenciju, rekla je Tesca na jednom svom predavanju.

Poduka kod kuće, ključ njenog uspjeha

Majka nesvakidašnje djevojka Ammy Fitzgerald, kao ključ velikog uspjeha vidi kućnu naobrazbu Tesce i njenih dviju sestara, budući da im je omogućen razvoj brzinom kojom one žele. Djevojčice su često bile na meti nasilnika na putu do škole, pa ih je majka odlučila školovati kod kuće.

– Mogu vam reći, ako školujete djecu osam sati na dan kod kuće, bit će na fakultetu sa 12 godina. Djevojčice bi preko ljeta naučile gradivo za koje je učenicima trebala cijela godina, za oregonlive.com je izjavila Ammy Fitzgerald.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap