Pretraga

Dogodine maturalci odobreni za vrijeme nastave čime će cijene pasti za 40 posto

A- A+

Deseci tisuća maturanata posljednjih godina odlazili su na ekskurziju u drugoj polovici kolovoza, to jest prije početka nastave. Budući da je tako propisano Pravilnikom o provođenju ekskurzija, oko 40 tisuća maturanata ovih je dana u Španjolskoj, Grčkoj, Češkoj ili drugim najpopularnijim destinacijama za maturalce. No zbog razdoblja u kojem se maturalci održavaju cijene su skuplje 40-ak posto no što bi bile da se kreće na ekskurzije početkom rujna. 

arenatools.com

Kako je propisano Pravilnikom o provođenju ekskurzija, i ovogodišnja generacija maturanata u Hrvatskoj uputila se ili će krenuti na maturalce tjedan-dva prije početka nastave. Ovaj tip izvanučioničke nastave po navedenom Pravilniku se morao provoditi izvan nastave, zbog čega roditelji svojoj djeci maturalce plaćaju do 40 posto više nego što bi plaćali u rujnu. No postoji mogućnost da ovakva praksa okonča s ovom godinom, piše Slobodna Dalmacija.

Izdvojeni članak

Maturalci sve kraći zbog krize, a učenicima bitnija destinacija od cijene

Promjenom termina maturalci bi bili skoro duplo jeftiniji

Cijene maturalnih putovanja koje srednjoškolci diljem Hrvatske biraju variraju od tri pa sve do pet tisuća kuna, što je naravno cijena samo osnovnog aranžmana. Drugim riječima, uz put, smještaj i turističkog vodiča, roditelji svojoj djeci moraju osigurati i malo deblji džeparac kako bi pokrili dodatne troškove poput ulaznica za muzeje ili druge atrakcije. Kad se sve zbroji, jedna ekskurzija hrvatskog građanina ogoli za cijelu plaću, a nerijetko i više.

Međutim, kad bi se maturalci pomaknuli za početak rujna, što je primjerice praksa u susjednoj BiH, cijene i ukupni troškovi bi pali za čak 40 posto. Zbog poštovanja MZOS-ova Pravilnika hrvatski maturanti odlaze u Grčku, Španjolsku ili neku treću destinaciju usred sezone kada su, logično, najviše cijene hotela, ulaznica, turističkih agencija, autobusa i slično.

Druga polovica kolovoza i u Hrvatskoj je špica sezone pa, primjerice po Dalmaciji, nedostaje turističkih autobusa koji su rezervirani za domaće turiste. Stoga maturanti iz Splita i drugih gradova na obali putuju autobusima iz Vinkovaca, Bjelovara, Koprivnice ili Osijeka. U tom slučaju autobusi su skuplji zbog troškova dolaska do Dalmacije, a kako je nestašica turističkih vodiča, u ta dva tjedna i njihov angažman jače lupi roditelje po džepu.

Izdvojeni članak

Locos: Zbog loše organiziranog maturalca osmislili servis za putovanja

Dogodine na snazi Pravilnik koji dopušta ekskurzije u nastavne dane

– Ovih dana oko stotinu autobusa iz Dalmacije vozi maturante na ekskurziju, a naša agencija ima 65 autobusa učenika. Veliki je to problem organizirati jer je i na Jadranu i drugdje na Mediteranu sezona u punom zamahu, pa je sve skuplje, nema autobusa ni vodiča pa svi ‘nabijaju’ cijene. Samo dva tjedna kasnije, u rujnu ili početkom listopada, isti aranžmani mogli bi biti i do 40 posto jeftiniji! Nadamo se da će se to od iduće godine tako i raditi, govore za navedeni izvor iz F-Toursa koji dalmatinske maturante vodi u Grčku, Češku i Španjolsku.

Budući da iduće godine na snagu stupa novi Pravilnik o ekskurzijama, iz Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) tvrde kako bi 2015. godine situacija mogla biti povoljnija po roditelje koji najčešće financiraju maturalce. Prema novom Pravilniku bit će dozvoljeno da se ekskurzije izvode u nastavne dane pa će se tako moći organizirati tijekom rujna ili čak listopada kada su cijene znatno niže, a i manje gužve.

– Time nam se otvorio prostor za pomak putovanja i to bi značilo i jeftinije cijene. Sada se procjenjuje da oko 20 posto maturanata ne putuje zbog nemogućnosti roditelja da to financiraju. Cijene su ove godine slične lanjskima, samo su malo osiromašeni programi da se dobije prihvatljiva cijena. Roditelji čak dižu kredite da pošalju djecu na ekskurziju, izjavio je Jurica Glavina iz agencije ‘Eklata’ za Slobodnu Dalmaciju.

Copy link
Powered by Social Snap