Pretraga

Eksperimentiraju s produljenom nastavom: U 13 škola i na jednom faksu uvode dodatnih pet sati tjedno

A- A+

Probno produljenje trajanja školskog dana započelo je u Walesu, izvjestila je velška vlada. Ukupno će 1.800 učenika imati dulje školske dane narednih deset tjedana.

učionica razred

Foto: Pixabay

Odlučeno je kako će 13 škola (primarnih i sekundarnih) te jedan fakultet sudjelovati u eksperimentalnom produljenju školskog dana, kojim će se produžiti trajanje nastave svaki dan za jedan sat. To će dodati ukupno pet sati tjedno učenicima, izjavio je velški ministar obrazovanja Jeremy Miles, a prenio Independent.

Učenici će sudjelovati u raznim dodatnim nastavnim sadržajima, a vrijeme će im biti ispunjeno nastavom likovne i glazbene umjetnosti, sportskim aktivnostima kao i akademskim predavanjima.

Pomoć učenicima u nepovoljnom položaju

Ovo probno produljenje nastave nastalo je dogovorom velške vlade s političkom strankom Walesa Plaid Cymru. Cilj dogovora je pomoći školama i učenicima koji su se našli pod najvećim pritiskom zbog aktualne pandemije.

Korist ovakvog pristupa ministar obrazovanja vidi u prilici boljeg upoznavanja s vremenom provedenim u školi, kako je ono strukturirano i kakve se promijene na tom polju mogu očekivati u budućnosti. Smatra i da će dodatni školski sati pružiti dobar uvid u to kako takva praksa može pridonijeti blagostanju, akademskom napretku i povećanju sociološkog i kulturološkog kapitala. Učenicima u nepovoljnom položaju ovaj bi model posebno mogao koristiti u građenju samopouzdanja, argumentira Miles.

Prave namjere

Ipak, kritike na ovakav pristup postoje. Čelnica sindikata prosvjete NAHT Cymru, Laura Doel, potez velške vlade smatra nejasnim. Prepoznaje važnost otvorenosti za raspravu o dobrobitima ovakvog pristupa, ali vladinu ideju vidi kao nedorečenu u pogledu pozitivnih aspekata koje bi takva reforma imala za učitelje.

Dodaje kako nema jasnih dokaza da će dulje provođenje vremena u školi učenicima pomoći u učenju na bilo koji način. Ako vlada želi pomagati obiteljima u smislu omogućenog dnevnog boravka, oko toga bi trebali biti direktni i savjetovati se s radnicima iz tog područja, smatra Doel.

Izdvojeni članak
učionica razred

Preko 6.000 naših čitatelja izjasnilo se želi li cjelodnevnu nastavu u školama: Evo što kažu

Cjelodnevna nastava u Hrvatskoj

Podsjećamo, u Hrvatskoj se u nekolicinu škola od jeseni eksperimentalno uvodi cjelodnevna nastava. Početkom prosinca prošle godine izvjestili smo kako je Hrvatskoj u sklopu projekta “Republika Hrvatska: ususret održivom, pravednom i učinkovitom obrazovanju” odobren kredit u iznosu od 25 milijuna eura, a koje je plan uložiti i u unaprjeđenje infrastrukutre za održavanje cjelodnevne nastave u osnovnom školstvu, između ostalog.

Hrvatski ministar obrazovanja Radovan Fuchs korist modela cjelodnevne nastave prepoznaje u boljim prilikama za savladavanje gradiva za učenike, izjavio je početkom ove školske godine. Ideja o povećanju broja obveznih sati u osnovnim školama Republike Hrvatske predstavljena je još u travnju prošle godine.

Eksperimentiraju s produljenom nastavom: U 13 škola i na jednom faksu uvode dodatnih pet sati tjedno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap