Pretraga

Fenomenalan uspjeh: Prvi put od kad Hrvatska sudjeluje na ovom natjecanju osvojena bronca

Bivše učenice srednjih strukovnih škola, Tena Risek i Mateja Raljević, prvi put od kada Hrvatska sudjeluje na europskom natjecanju EuroSkills osvojile su brončanu medalju. Ove je godine na natjecanju sudjelovalo više od 600 natjecatelja iz 32 europske zemlje, a Tena i Mateja natjecale su se u kategoriji Fashion Design and Technology. Uz njihovu broncu, bivša učenica Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, Marijana Đuka osvojila je medalju za izvrsnost u kategoriji Hotel Reception.

prva fotka njih dvije kako grizu medalje, druga fotka njih sa hrvatskom zastavom

EuroSkills natjecanje u Gdansku, Tena Risek i Mateja Raljević koje su osvojile broncu | Foto: ASOO

Prvi put od kada Hrvatska sa svojim učenicima i studentima, odnosno bivšim učenicima strukovnih škola, sudjeluje na sudjeluje na EuroSkillsu i svjetskim natjecanjima WorldSkillsa, osvojena je brončana medalja. Pripala je 23-godišnjoj studentici Teni Risek i 21-godišnjoj studentici Mateji Raljević. Obje studiraju na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, dok je Tena bivša učenica Srednje strukovne škole u Varaždinu, a Mateja bivša učenica Obrtničke škole u Požegi.

– Naš je model da uvijek uključujemo ili bivše ili sadašnje učenike strukovnih škola, budući da je na WorldSkillsu dobna granica natjecatelja 25 godina na europskim natjecanjima, a na svjetskima do 23 godine.  Želimo uključivati što više naših učenika, ali svjesni smo ičinjenice  da netko s 23 ili 25 godina ima više iskustva te samim time ima nekakav bolji potencijal za neki uspjeh, objasnio nam je pomoćnik ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Nino Buić.

Hrvatsku je predstavljalo 10 mladih profesionalaca u osam disciplina

ASOO službeno predstavlja Hrvatsku u WorldSkills Europe i WorldSkills International organizacijama te na tim natjecanjima sudjeluju već dugi niz godina. Sudjelovali su na europskim natjecanjima 2016. i 2018. i na svjetskom natjecanju 2019. godine gdje su do sada osvajali medalje za izvrsnost, ali nikada broncu. No, pravilo natjecanja nalaže da se isti učenici ili studenti mogu samo jedno prijaviti na europsko i jednom na svjetsko natjecanje.

– Tena je već sudjelovala na svjetskom natjecanju, tako da ona nažalost neće moći ići dalje. Ali Mateju, koja je bila dio tog tima planiramo uključiti za svjetsko natjecanje sljedeće godine u Lyonu, rekao je Buić.

Ove godine bilo je, kako nam kaže Buić, najveće europsko natjecanje na kojemu je sudjelovalo više od 600 natjecatelja iz 32 europske zemlje. Održano je u Gdanjsku u preko 100.000 kvadrata prostora. Natjecanje je trajalo tijekom tri dana te ga je obišlo više od 50.000 gledatelja. Hrvatsku je predstavljalo 10 mladih profesionalaca u osam disciplina, a kako je bilo sudjelovati na tako velikom natjecanju i još osvojiti prvu brončanu medalju u povijesti, otkrile su nam Tena i Mateja.

– Kolegica Mateja Raljević i ja natjecale smo se u disciplini Fashion Design and Technology. Natjecanje je trajalo tri dana u kojima smo imale zadatak izvršiti pet modula. Prvi dan nam je bio zadatak započeti s modulom koji donosi najviše bodova, a to je izrada radne odjeće za željeni zabavni park i atrakciju u Europi. Mi smo odabrale raditi parku. To uključuje izradu kroja, krojenja i početak procesa šivanja odjevnog predmeta. Kao tim, odabrali smo DinoPark Funtanu i atrakciju Flying Devil. Osmišljavanje i kreiranje modela te cjelokupne inspiracije morali smo pripremiti u razdoblju prije natjecanja, a to uključuje izradu profesionalnog bannera, portfolia i prototipa parke sa svim zadanim elementima te prema industrijskim standardima, objasnila nam je Tena.

Pravila na natjecanju su vrlo stroga

Tena je studentica 2. godine diplomskog studija Tekstilne tehnologije i inženjerstva te nam je otkrila kako samo natjecanje ima mnogo strogih pravila koja se moraju poštivati. Neka od tih pravila uključuju zabranu komunikacije s vlastitim ekspertom, osim u slučaju kada je prisutan drugi ekspert i uz komunikaciju isključivo na engleskom jeziku. Uz to, zabranjen je ulaz i prolaz tuđim radnim jedinicama.

– Prvi dan imali smo dva tajna modula. Jedan od dvaju tajnih modula, bio je dizajniranje kolekcije prema zadanoj dobnoj skupini, event-u i cjenovnom rangu. Dok je drugi tajni modul bio konstrukcija i modeliranje kroja suknje, tj. izrada gotovog kroja koji sadrži sve potrebne informacije te koji je izrađen prema definiranim industrijskim standardima. Zatim, drugi dan nam je bio zadatak završiti s izradom parke te 3. tajni modul koji se sastojao od izrade tehničkog crteža i poprečnih presjeka zadanih šavova u ilustratoru, također sve prema industrijskim standardima. Drugi dan nam je bio najzahtjevniji i najizazovniji. Treći dan, imale smo zadatak prezentirati našu inspiraciju, cjelokupni izgled odjevnog predmeta, odabrane materijale, trendove, profesionalnu viziju što uključuje opis brenda, cijena i prodaje, a sve na engleskom jeziku uz pomoć bannera i portfolia.

‘Shvatile smo da smo zaista među najboljima u Europi te nas je to na neki način i uplašilo’

Njihova disciplina je bila timska, a Mateja kaže kako je konkurencija bila izuzetno jaka i da nisu očekivale broncu., ali da su dale sve od sebe i napravile najbolje što su u ta tri dana mogle. S njom se složila i Tena, ali je priznala kako su se ipak duboko u sebi nadale da će stati na postolje s hrvatskom zastavom.

– Prilikom upoznavanja s ostalim natjecateljima i njihovim radom, shvatile smo da smo zaista među najboljima u Europi te nas je to na neki način i uplašilo, no kroz cijelo natjecanje smo se međusobno bodrile i podsjećale da je najvažnije koncentrirati se na zadatak i što trebamo odraditi u tom trenutku, a ne na rezultat i ostale natjecatelje jer su to najveći distraktori. Sve potrebne psihološke vještine imale smo priliku naučiti od naše drage timske psihologinje i profesorice Renate Barić koja nam je dala sve potrebne alate i podršku kroz intenzivno pred natjecateljsko razdoblje, istaknula je Tena.

Uz broncu dobile su i medalju Best of Nation, a učenicima u osnovnoj školi, posebice osmašima svakako bi preporučile da upišu srednju strukovnu školu jer, navode – svijet bez strukovnih vještina ne bi funkcionirao.

– Svaka struka je jednako važna i vrijedna. Smatramo da je potrebno poticati mlade da upisuju strukovne škole te ih motivirati da se obrazuju i razvijaju cijeli život u onome što vole te na taj način da svi zajedno doprinosimo zajednici. Preporučila bih također svoju strku svim mladima koji žele učiti o tekstilnim materijalima, ručnoj i računalnoj konstrukciji odjevnih predmeta, izradi odjevnih predmeta, marketingu, modnim tvrtkama i sl. Osobno, kroz srednjoškolsko obrazovanje zaljubila sam se u svoju struku jer sam naučila svoje ideje pretvoriti u stvarnost, poručila je Tena koja nam je otkrila i kako bi jednog dana voljela biti profesorica kako bi mladima prenosila svoje znanje i, naravno, vještine.

Uz broncu naša studentica osvojila je i medalju za izvrsnost

Razgovarali smo i s 19-godišnjom studenticom Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, Marijanom Đukom koja je u disciplini Hotel Reception osvojila medalju za izvrsnost.

– Svaki dan se sastojao od Front Office i Back Office modula gdje sam morala odrađivati sve poslove recepcije kao što su briga o gostu, poznavanje hotelskog sustava, odgovaranja na mailove i pisanje dopisa i slično. Najteže mi je bilo ostati maksimalno koncentrirana sva tri dana no dala sam sve od sebe i ostvarila odličan rezultat. Strukovnu školu bih preporučila svima jer smatram da se može puno postići i napredovati. Turizam i hotelijerstvo su stvarno razvijena zanimanja u Hrvatskoj i mislim da će posla uvijek biti, rekla nam je Marijana.

Copy link
Powered by Social Snap