Pretraga

[FOTO] Ovako su se učenici danas prisjetili žrtava Holokausta: ‘To je vrhunac zamračenja ljudskoga uma’

A- A+

Povodom današnjeg Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, Ministarstvo obrazovanja na svojim je stranicama podijelilo učeničke radove iz Graditeljsko-geodetske tehničke škole iz Splita. Uglavnom se radi o likovnim radovima, koje možete pregledati u galeriji ispod, no izdvojili su i jedan pisani rad koji će rijetko koga ostaviti ravnodušnim.

Poučavanjem o holokaustu borimo se za svijet u kojem se to više nikada neće ponoviti, ističu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta tako obilježavamo radovima učenika Graditeljsko-geodetske tehničke škole iz Splita jer su, ističu iz Ministarstva, generacije obrazovanih mladih ljudi jedino jamstvo da će svijet budućnosti biti svijet u kojem će tolerancija, dijalog te međusobno poštovanje postati temelj i trajni zalog mira.

Posebno su, uz fotogaleriju učeničkih radova koje možete vidjeti gore, istaknuli i jedan pisani rad. Napisao ga je Dominik Sarić, učenik 2. d razreda Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita. Mi ga u nastavku ovoga teksta prenosimo u cijelosti.

Holokaust je vrhunac zamračenja ljudskoga uma i povijesti. Holokaust je drugo ime za mržnju, nepravdu, okrutnost, nevine žrtve, patnju. Ovaj zločin protiv čovječnosti i tragedija židovskoga naroda zapisan je nažalost i na stranicama naše povijesti, za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske. Tadašnji režim je prihvatio svu okrutnost rasnih zakona nacističke Njemačke te krenuo u bezuman progon Židova. Prvo kroz poniženja i udaljavanje iz svih sfera javnoga života, zatim otimanjem imovine, te konačno slanjem u logore.

To su mjesta gdje je zlo ušlo u svaku stanicu ljudskoga srca. To su mjesta gdje su i mnoga djeca postala žrtve i anđeli. Jer i jedna nevina žrtva je prevelika žrtva.

Mnogi Hrvati su pomogli Židovima i spasili njihove živote, riskirajući vlastiti. Zato su mnogi postali Pravednici među narodima. To su ona svjetla nade u tamnoj noći ljudske povijesti koja svjedoče da se ne može ubiti i istrijebiti dobrota, a i ljubav. I da narod koji tu ljubav, ali i zajedništvo u sebi nosi, ne treba strahovati za svoju budućnost.

kolaž učeničkih radova o holokaustu u NDH
Share via
Copy link
Powered by Social Snap