Pretraga

Fuchs o testiranju učenika kod kuće: ‘Tko želi lagati, vjerojatno će lagati, njima na sramotu’

A- A+

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs prije početka sjednice Vlade obratio se medijima. Pričao je o testiranju učenika te da je cilj te mjere ukidanje samoizolacije za učenike koji na tim testovima budu negativni.

Foto: Unsplash | Screenshot RTL

Nakon što je jučer iz Minstarstva znanosti i obrazovanja došla vijest da će se učenici morati sami testirati, danas je tu odluku komentirao i ministar Radovan Fuchs.

– Učenici koji su pozitivni ostat će kod kuće, a svi ostali su u školi. Mi smo zemlja s najmanje sati i dana provedenih u online nastavi, a više od 10.000 učenika je trenutno u samoizolacijama. Mislimo da je ovo dobra mjera pomoću koje bi se praktički ukinule samoizolacije za učenike. To nije mjera sprječavanja širenja zaraze, nego ukidanje samoizolacije u školama, rekao je Fuchs, a prenosi N1.

Dodao je kako je dobra ideja da se testovi dijele roditeljima, a ne da ih oni moraju kupovati sami te da je praktično da se djeca testiraju kod kuće, a ne u školama. Naglasio je kako se bris učenicima neće uzimati duboko iz nosa, ali da će roditelji za to iz HZJZ-a dobiti detaljne upute.

Izdvojeni članak

Ministarstvo otkrilo detalje testiranja učenika: Bit će dobrovoljno, evo tko je oslobođen

– Ova mjera kreće onda kada budemo imali raspoloživu količinu koja se može distribuirati. Radi se o nabavci tri milijuna testova. Ja vjerujem u roditelje. Vjerujem da će svi u interesu djece, da djeca idu u školu… Tko želi lagati, vjerojatno će lagati. To je na štetu samog djeteta i na njihovu vlastitu sramotu, objasnio je ministar Fuchs.

Na pitanje koliko će sve koštati, ministar odgovara da bi prema procjenama testovi koštali oko 10 milijuna kuna.

– Ukupno bi na mjeru moglo otići i do 20 milijuna kuna. Vjerujemo da će to biti bitno manje. Ajmo vidjeti hoće li cijela priča donijeti rezultate, poručio je ministar.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap